maanantai 9. toukokuuta 2016

Asukastiedote ja muutama sananen

Asukastiedote 9.5.2016:

Viikko 19/2016 Rantatunnelityömaalla

Tunneli:
~ Päällystystyöt jatkuvat pohjoisessa liikennetunnelissa.

Santalahti:
~ Haarlankadun länsipään ja Rantatien itäpään (Tikkutehtaan kohta) rakennustyöt ovat alkaneet.
~ Tiistaina 10.5. klo 18-24 välillä rakenteilla olevan kevyen liikenteen ylikulkusillan kohdalla on käytössä vain yksi kaista lännestä kaupungin suuntaan ajettaessa.

Naistenlahti:
~ Avolouhinta on päättynyt toistaiseksi. Se alkaa uudelleen joulukuussa 2016.
~ Soukanlahdenkadun eteläpää suljetaan kadun rakennustöiden vuoksi noin kolmeksi viikoksi autoliikenteeltä ensi viikon maanantaista (16.5.) alkaen. Kevyen liikenteen yhteys säilyy ja autotalleille pääsy järjestetään. Autoliikenteen yhteys kulkee Siltakadun ja Kaarikadun kautta.
Liikennejärjestelyjä Armonkalliolla n. kolmeksi viikoksi, alk. 16.5.2016.
Kuva(kaappaus) asukastiedotteesta 9.5.16

Olen odotellut viikon vastausta muutamaan kysymykseen ELY-keskukselta, mutta eipä sitä vastausta vain  kuulu. Varmistelin äsken onko postini edes tullut perille. Kysymykseeni/mainintaani todellisten arvojen mittaamatta jättämiseen kun jätetään järjestelmällisesti reagoimatta.

Ely-keskuksen ymmärtääkseni kuuluisi valvoa tätä Rantatunneli -hankkeen ilmanlaadun seurantaakin. (Laki ympäristövaikutusten arviointimenettelystä:16 § Ohjaus, valvonta ja seuranta: Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset ohjaavat ja valvovat tämän lain täytäntöönpanoa toimialueellaan. (22.12.2009/1584))

Laki viranomaisten suunnitelmien ja ohjelmien ympäristövaikutusten arvioinnista mainitsee kohdassa12 § Ympäristövaikutusten seuranta: "Suunnitelmasta tai ohjelmasta vastaavan viranomaisen on huolehdittava siitä, että ympäristöarvioinnin piiriin kuuluvien suunnitelmien ja ohjelmien toteuttamista ja siitä aiheutuvia merkittäviä ympäristövaikutuksia seurataan siten, että voidaan ryhtyä tarvittaessa toimenpiteisiin ympäristöhaittojen ehkäisemiseksi ja vähentämiseksi. "
(Ympäristövaikutuksella tässä tarkoitetaan suunnitelman tai ohjelman välitöntä ja välillistä vaikutusta Suomessa ja sen alueen ulkopuolella: a) ihmisten terveyteen, elinoloihin ja viihtyvyyteen.)

Tuntuu järjenvastaiselta, ettei todellista seurantaa ja mittauksia, siis ulkoilmasta mitattuja todellisia arvoja, tarvisi järjestää täällä (tunnelin suuaukkojen välittömässä läheisyydessä). Tunneli rakennetaan, mutta sen ilmanlaadullisia seurauksia ei sitten olekaan velvollista järjestää?
Uutisointien perusteella ilmanlaadun seurannan annetaan ymmärtää olevan muka kattavakin. Tämä tietysti sitten hyväksytään, vaikka totuus on jotain aivan muuta. (Muuta= On olemassa laskelmat ja kaksi mittauspistettä, mutta ei tietenkään alueella, joilla laskelmienkin mukaan arvot voivat ylittyä. Ihmisten terveyteen ollaan kylläkin nyt vaikuttamassa hyvinkin suoraan ja epäedullisesti.)
Ihan oikeastiko siinä mennään lakien mukaan? Käsittääkseni mekin olemme ihmisiä täällä tunnelin suuaukkojen välittömässä läheisyydessä.

Tuntuu paitsi perin väsyttävältä myös todella oudolta, kun kukaan ei asiaan anna vastausta. Ei reagoi yhtään mitenkään. 

No, minä odotan. Ja odotan, ja odotan...


                                                 -A.
EDIT illemmalla:
PS. ja Vink, vink!: Odotellessa voi seurailla vaikka norppaliveä. Kerrassaan sympaattista on se. Olen (sattumalta) kerran nähnyt, kun se saapuu (eli kun se mönksähti) kivelle. Tänään sitten satuin vilkaisemaan norppaliveä taas juuri oikeaan aikaan, juuri hetkeä ennen Suomi-USA ottelua. Siellä se kölli selällään ja läpsytteli kädentapaisiaan, kunnes luiskautti itsensä selällään pää edellä veteen. Ja uiskenteli pois. (Kai sekin lähti peliä katsomaan.) Ihan mahtavaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti