tiistai 15. marraskuuta 2016

Well, well...

Mitäs tähän nyt sanoisi... Nyt se on avattu. Kuulin sen kyllä. Heti aamulla. Kotiini. Sisälle. Voin myös kertoa, ettei meluesteestä ole mitään hyötyä tänne ylemmäs, mutta en minä sitä odottanutkaan. Eikä se liikenne mene ollenkaan niin alhaalla, etteikö se tänne kuuluisi. Mutta ei siitä sen enempää. Muuta kuin että joku voisi tulla suunnittelemaan meille tänne pihalle oikein korkean ja vehreän viherseinän tuohon aidan kohdalle... Vapaaehtoisia? Anyone?

Menin nukkumaan eilen joskus puoli yhden aikaan, samoihin aikoihin kun tunneli oli avattu. Kävin piha-aidalla kurkkaamassa, mutten jaksanut hengata siellä muutamaa minuuttia kauempaa. Pari kuvaa yöltä, (ilmeisesti juuri ennen avaamista.)
Tunneli yhä epäavoisina. Hiljasta on.  Suunnilleen klo 0.15 (151116)
Lemminkäisen auto ajoi ensin Rantatietä pitkin ja ilmestyi näkyviin
kanjonissa. Ei näkynyt muita autoja. N. klo 00.20. (151116)
Rantatiellä ajeli ihmisiä, toivoivat varmaan pääsevänsä ekojen joukossa tunneliin.Lemminkäisen auto ajoi Rantatiellä ja tuli pian näkyviin kanjonissa. Minua palelsi ja lähdin sisälle, kun muita autoja ei näkynyt. Enköhän minä niitä vielä näkisi... Katsoin kelloa sisällä klo 0.22.
Aamulehti luonnollisestikin uutisoi tunnelin avaamisesta: Rantatunnelin avaamisesta yöllä tuli kyttäyskilpa paalupaikasta – Näin kannattaa ajaa aamulla


 Aamulehti uutisoi myös aamuruuhkasta: Aamulehti seuraa työmatkaliikennettä: Toistaiseksi ei ruuhkia, lännestä päin enemmän liikennettä
Koska Rauhaniementie ei pihalta katsottaessa näyttänyt aamulla seiskan aikoihin kovin ruuhkaiselta, päätin mennä sittenkin bussilla. Vaikka sitten siksi, että tietäisin kannattaako se jatkossa.
Lapintien ja Naistenlahdenkadun/Rauhaniementien risteys
aamulla klo 7.50. 15.11.2016.
Vaikka Lapintien ja Rauhaniementien risteyksessä olikin havaittavissa ruuhkaa, liikenne näytti sujuvan ilman sen suurempia ongelmia. Kovin tuntui olevan kohteliasta, toisia huomioivaa porukkaa  liikkeellä. Ainakin vielä tänään, päivä on kuitenkin vasta ensimmäinen plaatuaan...
Tammelassa bussi pysähteli tavallista enemmän, liikennettä oli selvästi runsaammin. En silti myöhästynyt.

Otin myös kotimatkalla hiukan kuvia huudeilta. Myös Pohjolantieltä, koskapa kipaisin kaupassa.
Pohjolankatu hiukan ennen puoli viittä. (151116)
Lapintien ja Naistenlahdenkadun risteys puoli viiden jälkeen 15.11.2016.
Rauhaniementieltä tulijoita puoli viiden jälkeen . 15.11.2016
Näkymä Kastinsillalta puoli viiden aikoihin. 15.11.2016
Mainittakoon nyt, että Tunneliliikenteessä ei ollut ruuhkaa.
Lapintie-näkymä Kastinsillalta puoli viiden aikoihin. 15.11.2016
Tunnelin käyttäjät eivät ruuhkassa seisseet.
Kuva Soukanlahdenkadulta 15.11.2016
Se oli päivä nro1, tunnelin avaamisen päivä. Vähän oli eri meno tänään kuin eilen huudeilla. :/ Surullista. Mainittakoon nyt, että itse tunneliliikenne ei ollut ruuhkaisaa. Ei aamulla eikä illalla. [Olisiko kuitenkin niin, että Rantatien liikenteestä suurin osa (aikaan ennen tunnelia) olikin jotain muuta kuin "ohi ajelevia" autoilijoita...]
Aamulehti uutisoi ruuhkista: Juuri nyt: Työmatkaruuhka tukkii kadut Tampereella – ”Täysi kaaos, eikö tunneli toimikaan?”

Tummelmat? Ne on tosi huonot. Tekisi mieli sanoa muutama ruma sana. Enpä sano, mutta tiedätte kyllä mitä tarkoitan.
Kyllä nämä meidän huudit ja pihaidyllimme nyt ryssittiin ihan täysin. Tunneliliikenteen äänet kantautuvat muuten nytkin kotiini. Kun on hiljaista, ne kuuluvat selvästi tänne.  

 En minä tästä nyt kyllä hirveästi mitään positiivista kykene löytämään.


                                                    -Anuliina

No, minä hiukan tässä nyt sisäistelen tätä kotiympäristöäni kohdannutta horroria. Helvetillisen rumaa piippua, päästöjä, asioiden kaunistelua, puiden (ja kaiken vihreän) kaatamista ja tuhoamista, liikenteen meteliä. Näin ens alkuun. Kaikkea sitä pe***ilyä, mikä tähän liittyy. "***** **** ******!!"

EDIT n. klo 19: Jahas, ei se olekaan ihan ilman pysähdyksiä sujunut tunneliin ajaminenkaan. Puhuin vasten parempaa tietoani. Yle: Punaiset valot Rantatunneliin – liikenne sumppuuntui hetkellisesti tunnelin suulle
"– Voisi periaatteessa verrata liikennevalojen toimintaan. Kolmea ja neljää minuuttia on ollut liikenne seis siinä putken päässä Naistenlahden puolella." 

En käytä puhheenvuoroa...

EDITtiä ysiltä: Muutama uusi linkki:
AL: Uutta tietoa ruuhkan syistä: Tunneli suljettiin kolmesti liian suurten automäärien vuoksi
AL: Kommentti: Kaksi syytä aiheutti Tampereen iltapäivän ruuhkan
Tää on tärkee: Pelastuslaitos muistuttaa Rantatunnelissa liikkuvaa somekansaa: Kädet rattiin

Sitä minä tässä vaan mietin, että ne Rantatien "ruuhkat" ei kyllä rampauttaneet koko kaupungin liikennettä... Eikä vissiin ihan kauheen mittavatkaan olleet. Että tuota, moni on nyt varmaan tosi kiitollinen.
Antaas kattoo mitä tapahtuu, oliko tänään liikkeellä vaan paljon uteliaita ja tilanne tästä rauhottuu. Vai ei.

4 kommenttia:

  1. Itseäkin armonkalliolaisena kyllä rupesi heti eilen sapettamaan. Asustelen myös tuossa Ratapihankadun kanjonin vieressä ja meteli aiempaan verrattuna oli huomattava. Ihan vain ikkunastakin katsomalla tajusi, kuinka rauhallinen paikka tämä ennen olikaan.
    On todella harmi, ettei melusuojista ole huolehdittu yhtään paremmin. Myös Google Mapsin vanhoja street view-kuvia katsoessa harmittaa kaikki alueelta revitty kasvillisuus, nyt ympäristö on alaston ja steriili. Piippua en viitsi edes mainita.
    Toivotaan, että eilisen ruuhkat olivat alkukankeutta ja tämä tästä lähtisi rullaamaan. Myös paljon puhumasi ilmanlaadun seuranta kiinnostelee, mihin suuntaan lähtee kehittymään..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikko!
      Näinhän se on, että ennen täällä todella oli niin kovin rauhallista. Sitä ei moni (muualla asuva) tunnu tajuavan. "Mitä ne nyt valittaa? Ympäristöhän näyttää niin hyvältä, on niin hienoa ja upeaa jne...!"
      Suurimmat uhkakuvat minulle koko tunnelissa alusta asti olivat liikenteen meteli ja päästöt. Kumpikaan ei osoittautunut "turhaksi peloksi, joka hälveni pikkuhiljaa kun tunneli valmistui..." Päin vastoin. Hurjemmaksi meni. (Extraplussana vielä se, että funktionsa lisäksi piipusta tuli vielä ulkoisestikin aivan hirveä.)

      Tänään AL:ssa kerrottiin tunnelin rakennusvaiheista tehdystä dokkarista.
      Ote jutusta:
      "Tekijät kertovat, että he halusivat kuvata Rantatunnelin sekä sen tekijöiden että kaupunkilaisten näkökulmasta. Ratkaisu kannatti, sillä kaupunkilaisten mielipiteen ja sen muuttumisen tallentaminen on dokumentin suurimpia ansioita.

      Majaniemi sanoo aavistaneensa, että kiivas kriittisyys muuttuu matkan edetessä.
      – Niinhän se menee, että ensin laitetaan hanttiin, sitten ollaan, että ”ans kattoo ny” ja todetaan, että ehkä menen ajamaan, kun se valmistuu. Loppua kohti ajatellaan, että ehkä tämä onkin ihan hyvä homma. Se meni juuri näin.
      Yksi syy on varmasti se, että pelot osoittautuivat ylimitoitetuiksi."

      Voin kertoa, että en allekirjoita.

      En lähtisi yleistämään, että dokkarissa on tallennettu kaupunkilaisten mielipiteet ja niiden muuttuminen.
      Hassua miten dokkariin onkin valikoitunut kaupunkilaisista ne entiset kriittiset, nykyiset JEE-JEEt.

      Tuosta ilmanlaadun seuraamisesta, en usko, että kaupunki tekee asialle omatoimisesti yhtään mitään. Sen tiedän, että allianssi ei ainakaan tee.
      Oma "ilmanlaatua on alettava mitata" -projektini on vielä vaiheessa. En kauheata kiirettä asialla ole pitänyt, sillä nythän niitä arvoja voidaan vasta mitata, kun tunneli on käytössä.
      Saapa tosiaan nähdä miten tässä lopulta käy...

      Poista
  2. Silloin ennen vanhaan, kun pidettiin tunnelin rakentamista hullujen haihatteluna, ihmettelin, että miten ne ruuhkat poistuu sillä, että sama määrä kaistoja laitetaan maan alle. Sitten, kun se päätös yllätyksekseni tehtiin, jota en vieläkään voi ymmärtää enkä anteeksi antaa, ihmettelin edelleen samaa. Miten ne vähenee? Nyt on sitten tunneli avattu ja ruuhkat isompia kuin aiemmin maan päällä, niin mietin, että miksei ne sitten vähentynytkään? Olisiko pitänyt tehdä vielä pitempi tunnelli, esim. Lahdesta Poriin, niin loppuisi tämä Naistenlahden ja Santalahden alueen tukkiminen ja saastuttaminen.

    VastaaPoista
  3. Naurattaisi, jos ei (melkein) itkettäisi. :)

    Kyllähän tämä ihan käsittämättömältä tuntuu. Siihen se tuli, siinä se on. Ja pysyy. Ilmanlaatu ja rauha mennyttä.
    Ruuhkat todennäköisesti rauhottuvat eilisestä, ainakin toivottavasti.

    En minäkään uskonut silloin nelisen vuotta sitten, että tunnelia edes tulee... En ole mitenkään poliittinen ihminen, vaikka käynkin aina äänestämässä. Nyt täytyy sanoa, että mietin noita tulevia kunnallisvaaleja. Mietin kenelle ääneni annan. Vai annanko kenellekään.
    Viime vaaleissahan tunnelikanta oli monelle se asia, joka ratkaisi äänestyskäyttäytymisen. Ja siinä sitten kävi miten kävi. Moni hurrasi, mutta hyvin moni pettyi ja pöyristyi. Täällä mäelläkin asuu muutamia henkinlöitä, joiden tiedän äänestäneen tunnelinelikkoa. Mielen saa toki muuttaa, mutta vaalilupausta mielestäni ei. Kansa itse ei asioihin pääse vaikuttamaan, siispä se valitsee edustajansa, jotka ajavat h e i d ä n etuaan. Lähtökohtaisesti ajattelisin, että olisi enemmän kuin suotavaa, ettei lupaile turhia, kalastele ääniä ja sitten käännä kelkkaansa. Se on äänestäjien pettämistä.

    Sitten nämä meidän "pitkin hampain äänestämme tunnelille KYLLÄ" -Vihreät. Pitkät hampaat ei auta. Se oli Kyllä.
    Se siitä, mutta nyt sitten tiedossa hyvin oleva ilmanlaaudun heikkeneminen ei heitäkään kiinnosta edes siinä määrin, että tekisivät asialle jotain. Ei hyvältä näytä.

    Paljon on tässä monella sulateltavaa.

    VastaaPoista