perjantai 4. maaliskuuta 2016

Ei huolta, niin on raikas ilma. Ja ainahan voi muuttaa pois! Uaaah!

Työntääkö Tampereen rantatunnelin piippu pakokaasut lähitalon keittiöihin? uutisoi tänään Aamulehti.Tuttuja juttuja. Raja-arvon ylittävä alue sijoittuu kokonaan liikennealueelle. Ja se nippanappa vähäisempi päästöalue (alle tuon raja-arvon 25, arvo 24:kin siis on jo vaaleampaa pinkkiä) päättyy kuin seinään parahiksi ennen asumusta... Se siis kirjaimellisestikin päättyy seinään.  Ei huojenna mieltä yhtään. "Tunnelin ilmanlaatuvaikutuksia seurataan tunnelin rakennusaikana ja käyttöönoton jälkeen kahdella mittausasemalla Santalahdessa ja Naistenlahdessa."  Saavat kyllä laittaa sitten tänne tunnelin suuaukon yläpuolellekin mittauspisteen. Haluaisin myös nähdä vastaavan laskelmiin perustuvan kuvan siitä, mitä arvot olisivat, jos piipuisiia olisi suodattimet. [Kommentteja oli kyllä mielenkiintoista lukea. Muutama MUST "Mitä siellä valitatte, muuttakaa pois", oli toki mukana.]
AL 4.3.2016
Jutun vieressä oli Heikki Ikosen "ongelmaan (jota ei siis ole..*köh*) helpotusta tarjoava" kolumni Tunnelista tupruaa pienhiukkasia – istutetaan rauduskoivuja imuroimaan ne.  Hän puhuu brittiläisen Lancasterin yliopiston professori Barbara Maherin johdolla vuosikymmenen alussa tutkimaa rauduskoivujen kykyä puhdistaa liikenteen tuottamia pienhiukkasia kaupunkioloissa. (The big air pollution experiment )

Hassua, sillä niitähän täällä oli. Lähes kaikki nyttemmin kaadettu. Melusuoja, näkösuoja, "päästömuuri"...kaikki mennyttä. Jäljellä näkymä -kylläs tiedätte mistä.
Ja nythän koivujen istuttaminen ainakin tänne ylös on mahdotonta. Miten paljon ne tuolla alhaalla mahtaisivat sitten auttaa. Tietysti siihen suuaukoista ulos tulevien autojen aiheuttamaan saastaan.   No, toimisivat sitten edes liikennemelun "äänivalleina", jos ei muuta.

Helmikuun lopussakin muuten sivuttiin samaisessa lehdessä tätä asukkaitten huolestuneisuusasiaa: "Asukkaat huolestuivat: Suodatetaanko Tampereen Rantatunnelin päästöjä?

Ihan kuin asukkaat olisivat nyt vasta huolestuneet. Just. Toki piippujen läsnäolo tekee asiasta ja huolesta konkreettisemman ja suuremman. Eikä se edes pääse unohtumaan, tsekatkaa vaikka noitakin ikkunanäkymiä. [Onko nättiä? Onko?! ]
Niin, vaikka onhan se toki  juuri ennen asukastilaisuutta hyvä esittää empaattista mitä tulee asukkaitten huolestuneisuuteen. Vähän niinku että: Me otetaan niin tosissaan tää asukkaitten huoli..
Tässä nyt vain on käynyt viime aikoina hyvin selväksi, että se on kuulkaa yksi paskan hailee mitä mieltä asukas mistäkin on. Aina löytyy selitys tai vähintäänkin perustelu, miksei asukkaita tarvi huomioida tai miksi huoli on "perusteeton". Niin on raikas ilma täällä tulevaisuudessa. Voi, harmi. Ymmärrämme kyllä kritiikkisi, mutta... [Vpm.]

Suokaa anteeksi negatiivisuuteni, minä en vain enää jaksa. Mitään, yhtään, ollenkaan. Olen NIIN väsynyt tähän kaikkeen.

                                                  -A.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti