keskiviikko 12. maaliskuuta 2014

Työmaakuulumisia

Ennen lähtöäni kuulemaan tunnelityömaakuulumisia olin kylppärissä ja juurikin silloin, n. klo16.45, pärähti pidempi ja lujempi ja voimakkaampi ja suurempi räjäytys kuin ikinä ennen. Siltä se ainakin tuntui. Vaistomaisesti kumarruin ja nostin kädet pääni suojaksi, koska olin varma, että katto -ja ihan kaikki muu putoaa niskaani. Kylppärin kaikupohja oli kai omiaan lisäämään "tunnelmaa". Pihalle päästyäni siellä haisi hyvin voimallisesti ruuti ja ilma oli sakeana savusta. Onhan savun tietenkin pöllähdettävä ulos tunnelista. Harmi, ettei savun sakeutta näe kuvasta, mutta ilma oli oikeasti aivan kirkas ja aurinkoinen. (Myöhempiin kuviin vertaamalla voi saada osviittaa savun määrästä. Onhan tuo kuva nyt melko harmaa.)

Paljon savua ilman tulta
Köpötin Soukanlahdenkatu 9:n pohjoispäähän Pursikadun kautta ja ilokseni huomasin matkalla, että Soukanpuiston puita ei ole kaadettu yhtään tunnelin tieltä -mitä olin pelännyt.

Varsinaisessa tilaisuudessa ei kuultu oikein mitään uutta ja mullistavaa. Paikalle saapui kolmisenkymmentä kuulijaa ja juttelemassa asioista oli pari Rantatunneli-miestä. Toinen heistä oli Lyly (oli myös asukasillassa), joka vastaa "ei räjäyttelyistä eikä maan alla tapahtuvasta toiminnasta, vaan kaikesta mikä tapahtuu maan päällä." Se toinen mies oli sitten...tuota... työmaavastaava tai joku sellainen päällikkö kumminkin. (En juuri nyt muista ehkä niitä oikeita titteleitä enkä jaksa googlata.) Hän oli suurimmaksi osaksi aikaa hiljaa, muutaman kerran täsmensi jotain työmaatietoja, kun Lyly ei niistä tiennyt, koska ne kuului tämän toisen herran toimenkuvaan.
Rantatunnelimiehet

Kuulijakunnassa oli muutama napakampi herra, jotka kyselivät metelistä ja pihatieasioista ja työmaa-ajoneuvojen pihatien tukkimisesta yms. Tunnelma oli kuitenkin yleisesti ottaen hyvin rauhallinen.

Ounastelen, että asukastiedote oli pantu näytille ainoastaan näihin tunnelinsuun välittömässä läheisyydessä oleviin taloihin, koska tilaisuus mitä ilmeisimmin oli järjestetty tämän saatanallisen metelin takia, joka täällä kuuluu.. Kerrottiin etupäässä mitä juuri nyt ollaan tekemässä ja mitä aiotaan tehdä lähiaikoina. 

Eli Lyly kertoi hyvin tarkkaan ja yksityiskohtaisesti tuosta liikennetunnelin otsan irtiporauksesta, josta meteli lähtee. En tiedä, johtuuko se meluvalituksesta, joka metelistä on tehty, ja jonka takia poraukset on lopetettava nyt arkisin klo18, että tänne on haettu toinen pora (olikohan lainattu Santalahdesta, taisi olla..) Kahdella poralla ne nyt pajattavat tuota irtiporaustaan ja lupasivat, TATTADAA!!!, että se metakka loppuu viimeistään ensi tiistaina. Toinen pora lopettaa hommansa mahdollisesti jo perjantaina. Sitten on irtiporaus valmis.

Kysäisin miksei seurantapalveluun päivitetä muita toimintoja kuin louhintatietoja. Lähinnä meluseurantaa mietin. Nyt, kun sitä meteliä kerran on -ja runsaasti. Maisemaseurannassa esimerkiksi on esimerkkikuvat viime kesäkuulta. Samoin kesältä on meluseurannassa yksi esimerkki. Ei meteliä. Lyly lupasi tiedustella asiaa.

Tuo Lyly on kovin sympaattinen mies (ehkä ne laittaakin juuri nuo kiltit juttelemaan kansalle), hän oli luonnollisestikin kovin pahoillaan metelistä (kuulunee toimenkuvaan) ja muutenkin. Sanoi, että koko tunnelilouhinnassa ei porata yhtä montaa reikää kuin tässä irtiporauksessa on porattu.

Kohta voi ehkä jo pitää ikkunaa auki?? ja kuunnella musiikkia!! Hiphei!! Voi sitä onnenpäivää!

Muutama työmaakuva vielä Soukanlahdenkadun päästä ja sitten tuosta Kaarikadun päästä tästä meidän kulmalta.

Soukanlahdenkadun kulmasta -Pursiseuran talon kohdalta
Soukanlahdenkatu 9:n pohjoispäästä
Tästä meidän päästä - nää on meijän huudit
Seuraavan kuukauden aikana pyritään myös avaamaan taas Soukanlahdenkatu kevyelle liikenteelle. Siis niin pian kuin on mahdollista. Keskusteltiin myös Naistenlahden sillan purkamisesta (syksyllä) ja vaihtoehtoisista reiteistä sekä Soukanlahdenkadun viereen tulevasta Ratapihankadusta, joka "siirtää" tunnelinsuuta seitsemisen metriä taloistamme kauemmas. Siis käytännössä, koska se rakennetaan tunnelinsuun päälle sillalle (hieman Soukanlahdenkatua alemmas.)
Seuraavassa kuva Ratapihankadun ja koko alueen katulinjauksista yleensä. Lisäsin kuvan tänne 13.3.14.
Kuva seurantapalvelusta, tässä myös louhintatilanne 13.3.14
Parempi ehkä niin, vaikka sitä pitkinkin tietysti kulkee liikennettä. Kumpi on sitten pahempi, Ratapihankadun liikenne vai tunnelinsuu lähempänä omaa kotia?!! Pahempi on, annas kun mietin, koko TUNNELI.

Semmoisia nyt näin ensalkuun jäi mieleen.

Niin joo, ja se, että ollaan aikataulussa edellä. Koko hankkeen epävirallinen suunnitelma on kuulemma valmistua 4-6 kk etuajassa.

4 kommenttia:

  1. Hei hulinaa!

    Voi että on hauskoja kuvia, varsinkin tuo tunnelimiehet tiedotustilaisuudessa...

    Näkee heti, kumpi on mukava Lyly, kumpi taas yrmy ja sanaton työmaavalvoja. Edellinen kommunikoi, jälkimmäinen vetäytyy. Jalkojen asennostakin sen jo huomaa!

    Räjäyttäjien pomo on ilmeisesti pitkän tien läpikulkenut vanhan liiton mies, jonka ilmeen päälle voisi rustata vaikka AJATUSKUPLAN, jossa lukee:

    "Meluko? Se nyvvaan on sellasta akkojen TUNTEENOMASTA lärpätystä, s**tana!"

    Jos tämä olisi armeija, niin yrmeä mies olisi alikersantti, sellainen taisteluissa karaistunut arpinen soturi, joka valittamatta kantaa haavojaan ja on karski.

    Lyly taas on pastori, joka suorittaa kenttähartausta korsuistaan ulos kömpineelle taistelujoukolle, joka on asettunut väljään rintamaan ja seisoo asennossa vastaanottamassa pastorin pyhiä sanoja. Tikkitakkinen rouvashenkilö tuntuu tuimalla ilmeellään johtavan tuulipukurintamaa tässä taisteluiden tunnistamattomaksi runtelemassa maastossa...

    Kyllä se ruumiinkielikin paljon kertoo: Avoin ja sympaattinen Lyly on lykännyt kypärän ylös päälaelleen, yrmy ryhmyri taas kiskaissut sen silmilleen. Voi päätellä, kumpi herroista on arvellut p***an lentävän naamariin näistä taisteluväsyneistä ampumahaudoista ja "korsuista" joista jo säleet tippuvat silmille ja multa ryöppyää. Armonkalliolla valot sammuvat ja tuikuttavat, työmaalla ne sen sijaan loimottavat häikäisevän kirkkaina, vaikka taivas sumenee ja maa järähtelee. Onko siellä muuten jo käynyt jehovalaisia kertomassa, että "ylkä saapuu..."??

    Ja että vielä ETUAJASSA?! Allianssi on näköjään pannut porukat kilpailemaan keskenään urakan loppuunsaattamisessa. Mikähän lienee täky? Optio, bonus, laivaristeily, juhlakalaasit?Tai vain mansikkakakku ja kuva henkilökuntalehdessä...? :-D

    Tuleekohan siinä menossa massiiviin eli murtokallioon paukkuneet raot ja pikku "ilmatyynyt" havaituiksi ja betonoiduiksi kunnolla vai pakkaako ahneudesta johtuva kiire päälle? Ettei käy honkkelit niin kuin kävi Hämpin parkkiluolaa louhittaessa...



    Eikä se tähän lopu, siis Rantatunneliin. Tulee Ratapihankatu, Ranta-Tampella, Kunkun parkki... Ja miten ne kaikki yhdistetään.

    Hommaa tosiaan piisaa tässä maan mylläämisessä uuteen uskoon, mikä "halleluja" se nyt kulloinkin on, bisnes, liikenne vai asuminen... Taitaa olla KIRKKOKIN tässä mukana, koskapa oikein videolla näytettiin, miten Händel-kuoro paukutti "Hallelujaa" Tampereen Kauppahallissa joulun alla, keskellä kinkkuvuoria ja kalanhajua! (OMG)

    Joko muuten se kivilouheen MURSKAAMO on perustettu ja minne? Minkälaista melua siitä syntyy? Kai se perustetaan jonnekin muualle kuin asutuksen lähelle ja kallion päälle?

    Tunnelin suulle johonkin pystytetään n. 30 metriä korkea iv-ulostuloputki. Paitsi esteettistä haittaa se vaatii alleen jättimäisen KONEHUONEEN (tai useita niitä). Mikähän melske ja meteli tästä kaikesta vielä syntyy?




    VastaaPoista
  2. Joo, se tunneli-ilman poistopiippu tulee tuohon suoraan työtunnelista n. 100m liikennehässäkän keskelle. Suoraan meidän talon tulevia pihanäkymiä siis. Ja konehuone on tulollaan kuulemma suunnilleen tähän meidän talon/pihan alle.

    Ja Ratapihankatu on aiheuttanut ja aiheuttaa tälläkin hetkellä hälyä tuolla Itsenäisyyskadun lähistöllä, Morkun talo ja joku muu rakennus (en nyt muista mikä) jäisi suunnitelmien mukaan Ratapihankadun alle. Mutta kattellaan nyt miten käy. Itse toivoisin tietysti, ettei historiallisia
    rakennuksi purettaisi yhtään enmpää koko tampereella, eikä varsinkaan (tosin epäsuorasti) Tunnelin ja Rataihankadun takia.
    -Anuliina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Caramba!

      Tampereella tapetaan taloja - TA-TA-TA!!!

      Tampere on Hämeen hätäsignaali avaruuksien yöhön.

      Kyttälän köyhät olivat ensin kaupungin armoilla; nyt on kaupunkikin grynderien armoilla. Antaas olla, kun se iv-tötterö rupeaa sylkemään tulta ja pienhiukkasista muodostuvaa pilveä Armonkallion asukkaiden ja heidän pihaidyllinsä (= rauha, sopusointu, harmonia) päälle. Pian on se Moolokin kita jyrsitty auki ja helvetin portit levällään...

      Jos tämä olisi teatteria ja esirippu aukeaisi juuri nyt, sinun 110-vuotias talosi seisoisi keskellä näyttämöä kuin KUNINGATAR, muut talot nöyränä hoviväkenä ympärillä. Se on kaunis ja arvokas talo, joka edustaa alkuperäistä Armonkallion henkeä. Siinä on "genius loci" puhtaana ja paljaana katsojan edessä.

      Ettei olisi jokin salattu "saneerauksen henki" jo valmisteilla päättäjien pöydässä, siellä vihreän veran alla... Kuka sitten puolustaa Armonkallion asiaa, jollet juuri sinä, Anuliina!


      Kas, toinen toistansa tyrkkien
      käy ihmiset elämän tiellä,
      ja valta on suurien nyrkkien,
      ne kaiken määräävät siellä.

      Niin moni eespäin laahustain
      käy onnettomuuttaan surren,
      ja kuormaa raskasta raahustain
      kiroilee hammasta purren.

      Niin moni heikompi huoliaan
      huokailee hautaan saakka.
      On vaikea pitää puoliaan,
      kun niskall´ on raskas taakka.

      Vaan kellä mieli on iloinen,
      ei raskain askelin astu,
      ja taakkansa tuhatkiloinen
      on kevyt kuin höylänlastu.


      Näin Kyttälän ikioma, nuorena kuollut runoilija Kaarlo Uskela (1878-1922). Taisi kuolla verenmyrkytykseen, kun yritti itse poistaa hammasta suustaan... :-(

      Kukkikoon sireeni ja hortensia vielä Armonkallion pihoilla! (Enkä nyt tarkoita mitään helvetinportille asennettua hälytyssireeniä...)

      Poista
  3. ÄÄK! Hiukan kuristaa kurkusta moiset mielikuvat, mutta vinha perä on niissä.

    Meillä on muuten tässä pihassa sireeni. Toivottavasti on vastedeskin. ;)

    VastaaPoista