sunnuntai 3. toukokuuta 2015

Sä et tiedä miltä musta tuntuu... ♪

Mäkään en kyllä oikein tiedä miltä musta tuntuu. Tässä aamusella heräsin ihan ajoissa ja siinä vielä aamukahvia nautisellessani ja sängyssä pötkötellessä mietiskelin tätä tunnelitunnelmaani. Ai mistä se tuli mieleen? No, katselin 'Hyvät ja huonot uutiset' -ohjelman kolmosjaksoa, jossa puhuttiin Äiti-Maan "huminasta."

Eli maapallo hurisee, tämän infraäänen synnyttää kaiketi pääosin valtameriaallot, jotka ulottuvat merenpohjaan saakka ja saa maankuoren värisemään. Osa ihmisistä pystyy kaiketi kuulemaan tämän huminan/hurinan ja meinaavat tulla hulluiksi... (Tällaista herkkyyttä, että voi saada aidon kuulohavainnon tästä, esiintyy vain n.2%:lla ihmisistä.) Paikkoja, joissa ääniä on kuultu on Bristolissa, Sydneyn Bondi Beachilla  ja New Mexicossakin on muutama paikka.  On olemassa mittareita, jotka mittaavat tätä värinää ja niistä näkyy, että huminaa tosiaan esiintyy alueilla. Heitä on aiemmin luultu mielisairaaksi, koska he ovat kuulleet tätä häiritsevää dieselmoottorin kaltaista huminaa.

Siitä tuli tunneli mieleen. Kun tuossa taannoin, vuosi sitten, niitä desibelimittareita tänne mietiskelin... Eihän tuo itse uutinen tunneliin mitenkään liity, mutta minusta se oli sen niin mielenkiintoista, että kerroinpa sen täällä. Päädyin siis tunnelimietteisiin maapallon huminan kautta. ;) Ja tiedoksenne, en siis epäile tunnelin humisevan tulevaisuudessa. Ainakaan toivottavasti. Mittarein on kyllä sitten helppo osoittaa, jos humiseekin. Kallio ei ainakaan taatusti ennen humissut. :D Mutta se ei minua nyt huoleta. Onhan minulle sanottu, ettei humise.

Niin, mietin sitten tätä tämänhetkistä tunnelmaani, mitä tulee tunneliin. Miksi se nyt on hiukan ärhäkkä, tai ainakin vähemmän ruusuinen? Kun välillä oli jo niin hyvin. Tämä on hiukan hassua, mutta minusta tuntuu, että minun on jotenkin perusteltava itselleni miksi nyt vaan on hiukan paskempi fiilis.

Mitä tunnelista on aiheutunut/aiheutuu juuri minulle. Ei siis naapurille, ei muille tamperelaisille. Minulle. Miksi minusta nyt tuntuu tältä? Onko ihan okei, että harmittaa? Onko se tosi itsekästä, vai saako minua harmittaa? Meneekö tämä(kin) ohi? Onko tämä vanhassa vellomista? Vai tulevaan valmistautumista, asioiden käsittelyä ja valmistautumista niiden ei niin mukavien asioiden  "hyväksymiseen"? Pikkusen täytyy ensin harmittaa, että pääsee yli?

1.) Viime keväänä koko tunnelihankkeen alun rusnaushelvetti, n.2kk. Työtunneli, liikennetunneli, yhdyskäytävä -kaikki tässä kohdalla -ja koti puolittain kallion sisässä. Eikä pidä unohtaa hyvälaatuista kalliota, joka siis johtaa ääntä oikein mukavasti. ;)
Siitä kun selvittiin, tuntui siltä, ettei mikään enää koskaan ole huonosti ja elämä hymyilee. Oli siinä vähän kaikenlaista pikkuista huolta, mutta pääosin tunnelma oli hieno. Tuon kevään jälkeen tunnelirakentamisesta ei ole aiheutunut minulle sen suurempaa harmia suhteutettuna "alkutaipaleeseemme". Siitä seikasta olen enemmän kuin iloinen.

Kaiken aikaa minua on kuitenkin huolettanut... a) piippu (ja päästöt) b) liikenne (melu ja päästöt).  
"Niihin on kuitenkin vielä niin paljon aikaa, että otetaan päivä kerrallaan, katsotaan mitä tuleman pitää eikä hötkyillä", ajattelin. Sitten tuli muutama konkreettinen muistutus tulevasta. Ensin meni piippuvalinta väärin. Lisäksi sain toisen konkreettisen muistutuksen: Piipun paikka varmistui. "Naistenlahdessa ilmanvaihtopiipun paikka alkaa hahmottua."
Se piippukammotus (koko, päästöt, epävihreys, ympäristöönsulautumattomuus) tosiaan nousee tuohon ihan kohdalle. Ei helvmmetti.
Poistoilmapiippujen päästöjen vaikutus onkin yllättäen vähäisempi kuin oletin, eivätkä siksi aiheuta juurikaan harmaita hiuksia. Vastaavasti suuaukkojen päästöt suurempia, oletin alussa asioiden olevan ihan toisin päin. Ainakin Ilmatieteen laitoksen Ilmanlaatuselvityksen yhteenvedon mukaan (s.9/24) pitoisuustasot ovat korkeimmillaankin erittäin pieniä. Mutta siis kohta kaksi...

2) Piippu. Itse piippu ja sen sijainti.
Piippu ja sen sijainti. JEI! (Not.)
Nytkin, kun aurinko paistaa, kevät ja samalla kesä tekee kovaa vauhtia tuloaan, huomaan, että tämä koko piippuasia ärsyttää erityisen paljon. Pihalla tulee olluksi kesäaikaan huomattavan paljon. Ennen tienoo alkoi tähän aikaan jo vihertää. Pian pihapiirimme olisi ollut täysin suojaisa. Vaan ei ole enää. Ja mitä saammekaan "vaihdossa."  
Haluaisin kyllä ihan mielenkiinnosta tietää moniko ihminen olisi innoissaan tällaisesta fantastisesta muutoksesta pihapiirinsä välittömässä läheisyydessä? Veikkaan, ettei monikaan. Itse asiassa veikkaan, ettei yksikään.

Väittömästä läheisyydestä pääsemmekin tunneliliikenteeseen.

3.) En uskalla edes kuvitella miten liikenteen ääni kuuluu tänne tulevaisuudessa. Pientä osviittaa voi saada siitä, että tunneli-illoissa asukkaat, joiden asunnot sijaistevat nykyisen Rantatien läheisyydessä valittavat korviahuumaavasta metelistä parvekkeilla. JEI! Not.
No, tie kulkee alhaalla ja (samoin kuin päästöt hajoavat myös) melu ilmeisesti vaimenee matkalla tänne ylös. Eikä kuulu ollenkaan niin kovasti.
En  tiedä mitä oikeasti on tulossa, mutta tiedän mitä oli ennen. Ennen, siis ennen kuin puut raivattiin tuosta Soukanlahdenkadulta ja radan varresta, Rantatien liikenteen meteli ei kuulunut tänne ollenkaan. Ei ollenkaan. Niin, paitsi talvella, kun puut olivat lehdettömät, meteliä kantautui jonkin verran, jos muuten oli hiljaista. Nyt liikenne siirtyy hyvin paljon lähemmäs.

4.) Tunnelin suuaukot ihan huudeilla, ja sen myötä päästöt.
Ilmatieteen laitoksen edustajan vastaus sähköpostiini  helpotti hiukan tätä päästötuskaani, päästöjen hajoaminen näyttäisi olevan niin yksinkertaista kuin on myös Merja kertonut. Ilmanlaadun tiedetään huononevan tunnelin suuaukkojen välittömässä läheisyydessä. Vielä odottelen kuitenkin vastausta lisäkysymykseeni päästökuvioiden tulkinnasta. Ylityvätkö ohjearvot täällä ylhäällä vai ei?
kuvat täältä
"Mukana pitoisuuksissa on maanpinnan ja tunnelin ilmanvaihdon päästöt sekä taustapitoisuus." Tarkoittaako se nyt, että korkeusero on otettu huomioon tässä, vaiko eikö?
Luulisi yhteenvedossa ainakin olevan otettu huomioon. Jolloin tuo "pääosin liikennealuetta" näyttäisi tarkoittavan siltä "pieneltä osalta" näitä meidän yläkerran väestön huudeja. Ohjearvo on toki parempi kuin raja-arvo, mutta ei sekään mukavalta kuulosta.

Kertasin siis asioita, jotka vaikuttavat yleiseen tunnelmaani tunnelin suhteen. Eikä nuo listauksen  asiat nyt kovin mieltäylentäviä ole. Eivätkä yllättäviä, samat vanhat aiheet. Niiden aiheuttama tuskaisuus taas vain aktivoitui. Kyllä minua saa harmittaa. En usko, että kukaan voisi olla innoissaan näistä muutoksista, joita tänne saadaan. Nih, siksi kai nyt ottaa hiukan taas voimille. 

Laitetaaskin tänne taas tämä Hei hei mitä kuuluu? taas tähän. Omistan tämän teille siellä kauempana. Jotta ei unohdu, ettei tämä ole kaikille mikään ihan pikkujuttu ja että asiat saattaavat huolestuttaa. Ja huolestuttaa ja huolestuttaa. En minä pahalla selvitä ja kysele ja...
(Mainitaan nyt, että viimeksi, kun samaisen videon tänne tälläsin, oli tunnelma paaaaljon raadollisempi: unettomia öitä ja päivät horroksessa ja paljon hermojen kiristystä... Tilanne ei suinkaan ole niin paha nyt. Hiukan vain ottaa voimille.)

En vastusta kehitystä. En vastusta muutosta. Mutta kyllä minua saa vit.. ottaa päähän nämä muutokset, joita tunnelista tänne aiheutuu.
Itse asiassa toivon, että tunnelin rakentaminen on kaupungille kaikin puolin hyödykästä, ettei mikään siinä mene vikaan, että tuosta ranta-alueesta todella tehdään "virkistäytymismahdollinen". Muuten tämä kaikki  tuntuisi vielä enemmän vääryydeltä.

Ja eniten (henkilökohtaisella tasolla) vielä toivon, ettei liikenteen meteli kuulu tänne, ettei ohjearvotkaan ylity (tekniikan kehittyessä ja autojen päästöjen pienentyessä) täällä asuinalueella, edes sillä pienelläkään osalla.
Onko se muka liikaa toivottu? Ei minusta.

Joku viherseinämä kannattanee kuitenkin rakentaa tuohon piha-aidan kylkeen näkö- ja kuuloesteeksi.  Saisikohan siihen rahoitusta, jonkinlaista apurahaa, allianssilta? Kihhihi, vaikka tässä kun vielä vähän selvittelen ja kyselen näitä juttujani, saatan joutua mustalle listalle, ellen jo siellä ole. Vitsi vitsi. 

 Mutta jos edes muutama roponen... ;)

                                                 -Anuliina

Tästä sukeutuikin taas tunnelmapostaus. Pään sisältä "paperille." Paluu alkuun. Silloin oli enemmän tunnelmaa. Jonka kylkeen aloin kyllä hetimiten hankkia faktaa. Että jos sitten seuraavaksi jotain faktaa eikä roskaa. ;)

2 kommenttia:

  1. Valitettavasti tuo tunneli on aivan valtava vääryys ja turhake eikä se siitä muuksi muutu! Iso osa kaupunkimaisemaa on jo pilattu sen vuoksi. Kuka edes haluaisi asua joissain homeisissa (vrt. Ratinanrannan talot, joita seisotettiin sateessa eristyksiä suojaamatta viikkotolkulla) ja ylihintaisissa elementtitaloissa tunnelin päällä? En voi ymmärtää!
    Terv. tamperelainen tunnelinvastustaja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmm... Ymmärrän pointtisi. En minäkään nykyisestä tilanteesta mitenkään innoissani ole. Kaupunkimaisema on kyllä karun näköinen hyvin suurella osuudella Rantatietä. (Ja nyt ne toisetkin vielä kaatavat tuolta Lapintien ylikulkusillan huudeiltakin koko ajan lisää puita. Aamulla moottorisaha lauloi, ja pienempiä puita siitä radanvarresta kaadettiin lisää... ÄÄH! :/ )

      Mutta niin kuin olen useasti pähkäillyt, minun on kai (tässä tilanteessa, kun kotini on missä on) ehkä syytä koittaa selviytyä siitä, mitä eteen tulee ja edes koittaa löytää tilanteesta sen mahdolliset hyvät puolet.
      Muuten käy äkkiä niin, että myrkyttyy mieli ja menee koti myyntiin... Enkä tahdo luopua kodistani. Ainakaan vielä.
      Ja nyt on kai myös asennoiduttava niin, että toivoo tunnelihankkeen lopulta olevan onnistunut hanke ja että siitä on hyötyä Tampereelle, muuten tämä kaikki on ollut aivan turhaa ja tuntuu entistä enemmän vääryydeltä.

      Tämän piippugaten myötä huomaan, että meinaan/meinasin lipsua sinne myrkytyksen puolelle. Aihe (piippu, päästöt, meteli...rusnausta en osannut edes odottaa) kun on ollut mulle huolen ja ahdistuksen aihe koko tunnelihankkeen ajan.
      Asian ajankohtaisuus nosti pelot ja huolet ja ärsyyntyneisyyden (kauniisti sanottuna) taas hetkellisesti pintaan. Ja hiukan hätäännyin, että enkö mä nyt pystykään asennoitumaan niin kuin ehkä parhaaksi on...

      Mutta kai tämä taas tästä.

      "Luultavasti myrskyjä onkin vain siksi, että niiden jälkeen saataisiin auringonnousu." (Muumipappa)

      Saas nähä onko tässä vielä luvassa auringonnousua, ja jos joo, niin millaista...

      May The Force Be With Us!

      -Anuliina

      Poista