maanantai 30. maaliskuuta 2015

Ilmanlaatua ja asukastiedotetta

Ilmatieteenlaitoksen mittaustulokset vuodelta 2014 on saatu. Vuosiraportti Valtatie 12 Tampereen tunneli Ilmanlaadun seuranta.

Sen saattoi lukea Aamulehdestä: Ilmatieteenlaitos: Rantatunnelin rakennustöillä ollut vaikutusta lähialueen ilmanlaatuun sekä Liikenneviraston sivuilta ajankohtaista osiosta:

 "Ajankohtaista
Ilmatieteen laitos seuraa Tampereen Rantatunnelin rakentamisen vaikutusta alueen ilmanlaatuun. Ilmanlaadun jatkuvatoimiset mittaukset aloitettiin Santalahdessa ja Naistenlahdessa vuoden 2012 lopussa. Seuraava asukastilaisuus on keskiviikkona 8.4. klo 18 allianssin toimistolla. Lisää aiheista tämän viikon asukastiedotteessa ja Ilmanlaadun seurannan yhteenvetoraportissa vuodelta 2014."

Ja siitä nimenomaisesta asukastiedotteesta 30.3.2014
  • Seuraava asukastilaisuus on keskiviikkona 8.4. klo 18 allianssin toimistolla (PMK:n talo, sisäpihan pohjoispääty), Erkkilänkatu 11. Tilaisuus on hankkeen koko vaikutusalueelle yhteinen. Tilaisuudessa kerrotaan työmaatilanteesta sekä tulevista uusista työvaiheista ja liikennejärjestelyistä.
  • Liikennetunnelista on louhittu noin 82 prosenttia. Vesistötäytöt ovat valmiit. Louhetta ajetaan nyt vesistötäyttöjen päälle odottamaan myöhemmin alkavaa murskausta. Uusia työvaiheita ei ala tällä viikolla.
  • Ilmatieteen laitos seuraa Tampereen Rantatunnelin vaikutusta alueen ilmanlaatuun. Ilmanlaatumittaukset aloitettiin tunnelihankkeen suunnitteluvaiheessa vuoden 2012 lopussa ja mittaukset jatkuvat koko tunnelihankkeen toteutusvaiheen ajan sekä ainakin vuoden tunnelin käyttöönoton jälkeen. Ilmatieteen laitoksen tekemien mittausten mukaan vuonna 2014 louhinta- ja maanrakennustöillä oli ajoittain vaikutusta lähialueen ilmanlaatuun. ”Vaikutus näkyi selvimmin hiukkaspitoisuuksien ja typen oksidien pitoisuuksien kohoamisena erityisesti Santalahdessa arkipäivisin. Ilmanlaatu ei Santalahdessa kuitenkaan vuonna 2014 ollut keskimäärin huonompaa kuin Tampereen keskustassa”, kertoo Ilmatieteen laitoksen ryhmäpäällikkö Katja Lovén. Raportti on luettavissa kokonaisuudessaan hankkeen verkkosivuilla. [Linkki raporttiin löytyy täälläkin tuolta ihan alusta, heti toisesta lauseesta.]

Aamulehdestä luin ensin tästä ilmanlaatuasiasta. Eihän tuo mikään yllätys ole, että rakennustyöt ovat vaikuttaneet ilmanlaatuun. Mutta ei kai mitenkään dramaattisesti. Näitä ilmanlaadun huononemisjuttuja on vatvottu jo monta kertaa, ei tuossa mitään uutta ja ihmeellistä esiin tullut. Jutussa on myös jälleen maininta: "Vaikka rakennustyöt näkyivät ilmanlaadussa, eivät mittausasemilla mitatut typpidioksidin pitoisuudet ole ylittäneet kotimaisia ilmanlaadun ohjearvoja eivätkä EU:n raja-arvoja." Eli raja-arvot eivät ylity. Tämä on jo kuultu.

Sitten se minun murheenaiheeni:  "Ilmatieteen laitoksen aiemmin tekemien leviämismalliselvitysten mukaan tunnelin valmistuttua ilmanlaatu paranee laajalla alueella Tampereen keskustassa, kun ohikulkuliikenne ohjataan tunneliin. Ilmanlaatu voi kuitenkin heikentyä tunnelin suuaukkojen läheisyydessä Naistenlahdessa ja Santalahdessa, joista tunnelin autoliikenteen päästöt vapautuvat ulkoilmaan." 
(kuva:  sethchernoff.com)
No joo, hiukan saatoin provokatiivisen kuvan nyt tuohon tällätä. Tilanne ei kaiketi tule olemaan ihan noin paha. Sitä en kuitenkaan pidä, jos meidän lähiasukkaitten huolestuneisuutta vähätellään. Ei muka saisi/pitäisi olla huolissaan ilmanlaadusta, kun suuaukot ovat tuossa ja piippukin tulee just ihan talon kulmille. Kyllä saa olla huolissaan. Nih.
Se kyllä huojentaa edes vähän, että mittauksia jatketaan ainakin vuoden tunnelin käyttöönoton jälkeen. Se on kyllä huippujuttu! Nähdään sitten, että mitä täällä oikeasti tapahtuu piippujen noustessa ja tunneli-ilman pursuessa ulos tunnelin suuaukoista. Haluaisinpa mittauspisteen tänne asuinalueellekin.  
Lakkaan olemasta heti huolissani, kun on toteennäytetty, ettei raja-arvot ylity täällä "tunnelinsuulla".

 Aamulehden jutussakin muistetaan taas mainita niistä EU:n raja-arvoista.
"Tampereen Naistenlahdessa ja Santalahdessa sijaitsevilla ilmanlaadun mittausasemilla mitataan ulkoilmasta typen oksidien, pienhiukkasten ja hengitettävien hiukkasten pitoisuuksia.
Nämä ovat oleellisimmat kaupunki-ilmanlaatuun vaikuttavat ilman epäpuhtaudet ja ne kuvaavat hyvin myös Rantaväylän tunnelihankkeen vaikutuksia tunnelin ympäristön ilmanlaatuun. Näille yhdisteille on myös koko EU:n alueella voimassa olevat raja-arvot terveyshaittojen ehkäisemiseksi."


Sitten tuosta Lapintien ylikulkusillasta muutama kuva. Vaikkei se tunneliin liitykään, paitsi, että senkin homman hoitaa sama Insinööritoimisto Seppo Rantala Oy, joka urakoi myös Tampereen Rantatunnelin sillat, betonitunnelin, kaukalot sekä tukimuurit.
Lapintien ylikulkusillan väliaikainen kevyen liikenteen väylä paikoillaan 30.3.15
Aamulla olin äärimmäisen huojentunut ja ihan nauratti, kun huomasin, että ne asettivat sitä väliaikaista kevyen liikenteen väylää paikoilleen. Sillan VIEREEN.   
Näin nimittäin viime yönä unta, jossa tuo väliaikainen silta rakennettiin  nykyisen kivisillan päälle, mutta samansuuntaisesti ja sinne korkeuksiin. Vastaava porrasnousu yläilmoihin kuin Santalahden väliaikaisessa järjestelyssä Paasikiventien yli. Ihmettelin kyllä kovin miten ne noin pöllöjä menevät suunnittelemaan ja minua harmitti aivan törkeästi, että joutuisin kantamaan pyörän ensin ylös ja sitten vielä alas rappusia. Ajattelin, että kylläpä ne kauhean vaikeaksi tekevät ihmisen elämän. :D 

Unessa mainitsin tästä oudosta siltaratkaisusta (tietysti) myös Meriläiselle. Mutta ei siinä vielä kaikki, lisäksi tiedustelin häneltä, että vaikkei asia minulle mitenkään kuulukaan, niin haluaisin tietää mistä hän on kotoisin, koska hän p u h u u   n i i n  h a s s u s t i... (Mitäh?!!:D) Jarkko näytti vain huvittuneelta ja nauroi. En kuitenkaan saanut milloinkaan tietää sitä kotipaikkaa, koska heräsin. Ihan hyvä varmaan. *Tirsk*

Ahahhahaha! Ja oi voi. Niin, että ei minunkaan päätäni järki paljon pakota! Mistä näitä unia tulee? (Ja Jarkko muuten puhuu minusta ihan normaalisti, ei mitenkään hassusti. Tiedoksenne vain. :D)

Uni saattoi johtua siitä, että kuljin sillalla viikonloppuna ja mietin mihin kohtaan väliäikainen ylikulku sijoitetaan, siellä kun menee niitä junaradan voimalinjoja tai mitä lie ovatkaan...
Melko jännä! Lapintien väliaikaisen kevyen liikenteen väylän seinässä on kivoja kylttejä.
Johtunee tuo kylttikin niistä voimalinjoista. Ettei kannata mennä kurkoottelemaan reunojen yli. ;)
Lapintien ylikulkusillan väliaikainen kevyen liikenteen väylä (30.3.15)
Semmosia.
                                                            -Anuliina

Oispa jo kesä.

Edit 31.3.2015: Vielä muutama linkki ilmanlaatujuttuihin lisää, vaikka samaa asiaa sisältävätkin.


 

2 kommenttia:

  1. Tänään 2.4. kaatui sitten kaikki isot puut Lapintien yläpäästä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, huomasin aamulla töihin polkiessani, että nyt kaatuu taas puita näillä kulmilla. Silloin oli kaadettu vasta yksi. Iltapäivällä...olikohan viisi tai kuusi puuta poissa. Möö. :(

      Poista