tiistai 22. huhtikuuta 2014

Loittonee, lähenee...

Hurraa. Tänään tuo maansisäinen poranpärinä (joka ennakoi räjäytystä, tai sen puuttuminen ainakin ennakoi torstaina räjäytyksettömyyttä) vaikuttaa yhä tulevan sieltä jostain kauempaa. Tai tuleehan se, eivät ne tässä aivan alla voi ikuisuuksia olla. Onnellista! Ei enää tunnetta kuin istuisi lentokoneen ohjaamossa. Seurantapalvelukin näyttäisi louhinnan edenneen...ööh yhden palluran?? Tai jotain. No, joka tapauksessa pärinä ei peitä enää alleen, hmmm, ihan kaikkea.
kuvakaappaus: seurantapalvelu LOUHI 22.4.14
Piha-aidan muovitaskussakin oli uusi tiedoksianto, päivätty tälle päivälle:
asukastiedote 22.4.14
Uutuutena täällä meillä Armonkalliolla ponttiseinän ankkureiden poraus. Jahas, jahas... Minkähänlaista uutta jännää maustetta se meidän tunnelinsuulaisten eloon lupaakaan?! On se JÄNNÄ! (Nopea googlaus kertoo, että ponttiseinä on justiinsa tuo tukiseinä ja sinne porataan teräspalkkitsydeemejä.)
kuva rakennustieto.fi sivustolta, kohdasta ponttiseinät

Sitten kipusin piharakennuksen ylisille tarkastamaan tilannetta... ;)
piharakennuksen ylisltä nappasin tuoretta tilannekuvaa 
 Siihen se tukimuuri tulee. Melko lähelle, etten sanois. Kyllä on nättiä. Poran ääni loittonee, mutta aita lähenee... ÄÄK!
Pihasireenissä on kuitenkin kaikesta huolimatta silmut. Huh. Kohta se peittää edes vähän tuosta, ah, niin kauniista näkymästä.

Vesikatkojakin on siis luvassa. Joista siis tiedotetaan erikseen. Onneksi ne on olleet pääasiassa päiväsaikaan, niin ei ole minua henkilökohtaisesti kauheasti häirinneet ne katkokset.

Tällaista täällä. Aurinkoa ja tunnelielämää.

 Aurinkoa kaikille toivoopi, Anuliina


ps. Kunhan ehdin paneutua matskuihin tarkemmin kirjoitan noista pöly- ja tunneli-ilma-asioista.

8 kommenttia:

  1. Odotettuani n. viikon, olin saanut vastausta Harri Willbergille lähettämääni sähköpostiin koskien sitä jumalatonta pöllytystä, joka täällä on käynyt aivan ikkunoitteni alla ja Santalahden hiekkakasoilla. Vastaaja oli Ari Elsilä, viestinä lause "Ohessa Allianssin vastausta" ja sitten, pitihän se arvata, Tyynismaan liirunlaarumia. Että kun hän "ei ymmärrä mitä hiekankäsittelyä xxx tarkoittaa". Onko Tyynismaan sisälukutaito kuinkakin kälyinen, jos selvästi kirjoitin, että tuossa kaivannolla ja Santalahden kasoilla?!? Helevetin tyhmä akka, ei voi muuta sanoa. No, lopputulema on plus miinus nolla - Elsilä ei kommentoi tarkastajana yhtään mitään, ja Tyynismaa kehuu kasteltavan "tarpeen mukaan" suolaliuoksella. Tuota hiekkaa ei PRKL ole kasteltu yhtään! Jos olisi, ei ilma tasan varmasti olisi ruskeana hiekkapölystä! Seuraava osoite lienee joko Ely-keskus tai lääni, kaupungin suuntaan huomaan, että samaa paskaa ovat Allianssin kanssa mutta eri paketissa. Enkä minä ole Tyynismaalta kysynyt mitään. Jos kaipaan Tyynismaan mielipidettä, minä kysyn sitä, eli siis EN.
    Toisaalta voisi alkaa kerätä nimiä, sieppaa tuo taatusti muutamia muitakin täällä.

    Tulin kotiin sunnuntaina iltapäivällä, täällä vallitsi autuas hiljaisuus. Eilenillalla kävin kuikuilemassa minäkin noista kurkistusrei'istä monttuun ja yritin jälleen hahmottaa hukkaputken todellista linjaa taloomme nähden, eli siis miten läheltä ikkunoitteni alta se kulkee ja miten lujaa jytisee, jahka sitä aletaan mäjäytellä auki. Siinä monttuun kurkkiessa koko homman älyvapaus tuntui oikein tiivistyvän siihen näkymään. Ei jeesus järki pysty käsittämään... Ja tällä kohtaa vedän aina esiin sen kortin, että Jumalan kiitos en ole syntyjään tamperelainen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, voihan *voimasana*!! Miten se voi olla niin vaikeeta tajuta.
      "Tarpeen mukaan suolaliuoksella" on kyllä melko löyhä määritelmä. Mitenkähän tuo tarpeen mukaan määritellään? Mitään konkreettisia lukemia eivät maininneet silloin asukasillassakaan. "Tarvittaessa" vain. En osaa sanoa onko täällä sitten tehostettu sitä putsausta niin kuin taisivat lupailla silloin asukasillassa. Pitäis varmaan mennä hengailemaan tonne pihoille enemmän. Mutta jostain k u m m a n syystä se ei oikein houkuttele.

      Ajettiin muuten pääsiäisenä siitä Santalahden onkalon ohi ja voi Iso ja Syvä huokaus ja voimasanoja päälle. Siellä pöllyää varmasti ja PALJON. Teillä sitä näytti siellä olevan sitä pöllyävää lääniä nimittäin moninverroin enemmän kuin täällä.

      Tämä on kyllä melkosta vuoristorataa tämä tunnelielämä. Yhtenä hetkenä kerkeää huokaista helpotuksesta ja heti perään toisena meinaa järki lähteä.

      Enää kolme ja puoli vuotta.

      Tsemppiäääääh....

      Poista
  2. Tyynismaan taidot "puhuvana savukoneena" ne vain entisestään kehittyvät. "Mikä hiekkakasa?! Mitä käsittelyä?!!"

    Huomaattehan HYÖKKÄYSTAKTIIKAN: "Puhuvan savukoneen" tarkoitus on saada VALITTAJA kuulostamaan epämääräiseltä, huonosti informoidulta, heikosti asioita ilmaisevalta... Niinpä hän heti heittää keskustelun OFF-TOPIC -alueelle. Ja se alue, jossa ne KIRKKAAT TOSIASIAT vaatisivat tulla esitellyiksi, kätketään tietämättömyyden ja ällistelyn sumuun kuin taikurin viitan alle kanien ja kyyhkysten joukkoon...

    Miten se Tyynismaan sp-viesti Anuliinalle nyt menikään? "On käynyt ilmi, että joissain Armonkallion asunnoissa on poikkeuksellisesti kuultu rusnauksen synnyttämää ääntä jne. jne." Miten niin POIKKEUKSELLISESTI? Eikö rusnaus synnytäkään ääntä kuin vain joissain "erityistapauksissa"?! Ovatko fysiikan lait äkisti käyneet pätemättömäksi Armonkalliolla? Onko Anuliinan talo jotenkin "poikkeuksellinen"? Onko hänen asuntonsa "poikkeuksellinen"? Onko Anuliina ITSE jotenkin "poikkeuksellinen"??!

    Niin, onhan tuo sana "poikkeuksellisesti" siinä viestissä aivan asiaankuulumaton, valheellinen ja ikävästi valittajaa leimaava. Olikohan heinäsuovan sisään kätketyn piikin (tunneviestin, affektin) tarkoitus pelästyttää? Tai antaa varoitus?

    Mutta NYT! Tässä "sota-ase" käsiinne! Lukekaa tämä huolellisesti:


    www.hel.fi/wps/wcm/connect/bccab14e-c6c0-439a-a23e-bb8c4bd4e245/julkaisu_04_13_net.pdf?MOD=AJPERES

    Helpommin se aukeaa kun googlettaa otsikon:

    Ympäristönsuojelumääräysten noudattaminen rakennustyömailla Helsingin kaupungin alueella. Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen julkaisuja 4/2013

    Tekijä on Eeva SUMMANEN, ympäristötarkastaja. Ja tämä on aika huikea raportti Eevan suorittamista yllätystarkastuksista loka-joulukuussa 2012 Helsingin, Espoon ja Vantaan RAKENNUSTYÖMAILLE. Mitä kaikkea sieltä paljastuikaan! Kyllä nyt nostetaan Armonkallion ja Santalahdenkin valitukset aivan uudelle levelille! Älkää missään nimessä antako Tyynismaan sanasumutuksen kyykyttää itseänne, vaan tehkää te HÄNELLEKIN selväksi, mitä työmaan meininkeihin kuuluu! Akkahan tuntuu olevan aivan pihalla asioista. Joko tyhmyyttään tai tietämättömyyttään, ihan oikeasti!

    Kysykääpä häneltä seuraavassa asukastilaisuudessa:

    "Miten käsittelette PORAUSPÖLYN?"

    Vaatikaa selvä vastaus! Ei kelpaa sellainen, että "me kuljetamme sen pois" tms. Jatkokysymys: "MITEN tämä tapahtuu?" Kerätäänkö SÄKKEIHIN, jotka viedään pois? Vai annetaanko VALUA MAAHAN, josta rekka-auton pyörissä ja alustassa tämä pöly sitten "itsestään kulkeutuu" tunnelista pois kaupungin kaduille. Laittakaa nainen tiukille! Kunnes hän KIRKUU!

    Mutta sitä ennen suosittelisin kyllä, että Ari tai Milla tekee yllätystarkastuksen paikan päällä PÖLYTILANTEEN + SUOJATOIMIEN kartoittamiseksi ja raportoi sen. Tästä täytyy kai ihan ensiksi tehdä uusi valitus Harrille (nyt sen verran virallisesti, että laittaa siihen ne tarpeelliset LAKIPYKÄLÄT mukaan, että asia varmasti käsitellään?!). Puhelinkeskustelu ei tainnut saada mitään kohennusta aikaan työmaalle... Valvonta voi olla hankalaa, jos viraston resurssit ovat pienet ja aikataulut täynnä ihmisten valituksista.

    Tästä Eevan raportista saa oivaa "real-life" vertailumatskua siihen, mitä kaikkea laiminlyöntiä työmailla yleisesti harjoitetaan. Sen takia näitä "puhuvia savukoneitakin" porajumbojen lisäksi tarvitaan: siistimään ilmapiiriä turhan paljastavista KYSYMYKSISTÄ, joista imago voisi tärvääntyä. Hoh-hoijaa!

    Tampereella ei tällaista raportointia ole ollut. Tämä Helsingin raportti on osa monivuotista EU:n (Life+) tukemaa katupölyohjelmaa. Siitä voi lukea osoitteessa www.redust.fi

    Ja Eevasta ja hänen raportistaan on kirjoitettu kiittävästi useissa tiedotusvälineissä. Onhan se aika sankarillista mennä yksin sinne työmaille kuvaamaan ja kyselemään... Aika LOHDUTTOMIA ovat nuo raportin kuvatkin! Hyvä-huutoja Eevalle!

    Olkoon Voima Myös Teidän Kanssanne!

    VastaaPoista
  3. Tampere, Kaupunkiympäristön kehittäminen, Ympäristösuojelu, Ympäristösuojelupäälikkö,
    PÄÄTÖSPÖYTÄKIRJA
    2013-56-IPM 2.8.2013

    Löytynee internetistä. Ko. pöytäkirja antaa tunnelin 26 kpl määräyksiä. Määräykset 12 ja 13 käsittelevät pölyämistä.

    VastaaPoista
  4. Kyllä, kyllä! Ympäristönsuojelun määräykset ovat yksi asia, mutta niiden perillemeno urakoitsijalle, käyttöönotosta puhumattakaan, ovat sitten kokonaan toinen asia. Sen takia on VALVONTA, jota ympäristöviranomainen resurssiensa puitteissa suorittaa. Kehoitukset ja neuvonta - ne ovat hyttysen surinaa urakoitsijan korvissa, joka tekee ihan mitä itse haluaa tai on päättänyt. Vaikka tietäisi ja tuntisi määräykset, niin VIIVYTTELEE viimeiseen asti. Sanktiot eivät ole niin suuret, että painaisivat mitään vaa´assa, jonka toisessa kupissa on urakan koko budjetti. Ei vähiten työvoimakustannukset ja aikataulun kirittäminen kaikin mahdollisin keinoin. Työvoimastakin kun nykyään pyritään tekemään itsenäisiä aliurakoitsijoita, joten vastuu hajaantuu lopulta niin moneen portaaseen organisaatiossa, että kukaan ei enää tiedä kenellä se ympäristövastuu oikein on.

    LAIN kannalta asia on selvä. On yksi ja yhteinen YSL ja sen täydennyksenä kaupunkien omat ys-määräykset, joita viranomainen on velvoitettu valvomaan. Ja joka nykyresursseilla on lähes mahdoton tehtävä. Rakentaminen on valtavasti lisääntynyt Tampereella. Ovatko ympäristö- ja rakennusvalvonnan resurssit vastaavasti lisääntyneet? Luultavasti ei. (Ja tämänhän urakoitsijat kyllä tietävät! "Ei ne tänne ehdi! Painutaas taas töihin, pojat, ja jätetään lillukanvarret tien sivuun!" Niinhän se menee, valitettavasti...)

    Sanoinko jo, että viranomainen voi kyllä toimivallallaan vaatia urakoitsijaa esittämään työmaata koskevan PÖLYNTORJUNTASUUNNITELMAN?! On todella merkillistä, että mitään konkreettista ei tiedottajalla ollut esittää huolestuneille asukkaille, ei suunnitelmaa, ei aikatauluja, ei toimenpiteitä, ei sitten ensimmäistäkään vesipisaraa autorallin tielle tai katupölyn suuntaan, ei sumutusta pöllyävälle hiekkakuopalle tai siirreltäviin kasoihin... Olen aivan tyrmistynyt. Siellä missä on asutusta, kouluja tai päiväkoteja lähellä, pölyntorjunnan tulisi olla JOKA PÄIVÄNÄ toimia vaativa asia, ei vain "joskus kesällä" tai "tarvittaessa".

    Laitan tähän lisää vertailumateriaalia. Siinä on Helsingin kaupungin rakennusviraston (HKR) koostamat napakat ohjeet, joilla RAKENNUSTYÖMAIDEN tuottamia pölyhaittoja voi järkevin toimin tehokkaasti vähentää. Varsinkin tuo SININEN SIVU on hyödyllinen! Siitä voisi ottaa kopion ja lähettää tunneliurakoitsijalle, kaikessa ystävyydessä... Saisi Tyynismaakin uutta purtavaa.

    www.hel.fi/hel2/HKR/julkaisut/2010/polyhaitat_rakennustyomailla.pdf

    Googlettamalla: Rakennustyömaiden pölyhaittojen vähentäminen.

    Tässä on konkretiaa eikä mitään "Harakka huttua keittää!" Jälkimmäistä on asukkaille tarjottu, olisikohan nyt aika konkretialle. Kuten alaotsikko sanoo: "SUUNNITTELULLA vähennetään pölyhaittoja."

    Hyvä ajatus tuo nimienkeruu. Joukkovoimalla eteenpäin! :)

    T. Viipperä





    VastaaPoista
  5. Ooh, on kyllä taas matskua mitä lukea. Nyt kyllä pitelee hiukan kiirettä tämän viikon, mutta palaan tähän asiaan varmasti tuonnempana. Heti kun ehdin kunnolla paneutua. Ounastelen, ettei tuo pölytys ihan heti lopu...

    Kiitos vinkeistä taas! :)

    VastaaPoista
  6. Anuliinan sanoihin yhtyen, valtavasti jälleen kiitoksia Viipperä sinulle isosta pinosta hyviä vinkkejä! Täytyy itsekin ajan kanssa lueskella noita linkkejä.

    Sen verran taidan vetää edellistä komenttiani takaisin, että ehkäpä ei nyt ihan plus miinus nolla ollut tuo yhteydenotto ympäristövalvontaan. Nimittäin yllättäen huomasin tuossa illalla, että hiekkakasojen lähellä pörräsi KASTELUAUTO ja tiet olivat märkiä!! Nyt en ole ihan satavarma, mutta näyttäisi kyllä, että tuossa montullakin olisi kasteltu..? Seuraan tilannetta, mutta jos pöllytys jatkuu, niin uutta valitusta lähtee viranomaisille.

    Täällä on jysäytetty tänään peräti 3 kertaa, kun olen sattunut olemaan tässä kotosalla (yleensä on ollut 2), aamuyhdeksältä ja klo 13 maissa oli aika pienehköt, mutta 21.30. rytisi tukeva ja kova sarja, jossa oli pieni parin sekunnin tauko välissä ja taas lisää. Olohuoneen iso ikkunaruutu tärisi tosi paljon. Tuo mäjäys oli jossain tuossa ihan lähellä voimasta päätellen ja siitä, että aiemmin illalla porajumbon jyrinä kuului niin selvästi (tämä nyt kuitenkin on ylin kerros). Aaarghh... stressikertoimet meillä nousee kylläkin! Tsemppiä sinne Armonkalliollekin, Anuliina!

    VastaaPoista
  7. Hurraa!! Siis, jos nyt olisivat alkaneet kastella sitten niitä kasoja! Jotenkin ajttelisin, ettei siellä ympäristösuojeluvirastossa paineta valituksia ihan villasella... Ainakaan toivottavasti.

    Kävin äsken kuvaamassa tunnelia Naistenlahden sillalta ja hoihhoijjaa mitä näinkään... Pesiväthän ne auton. Omansa.

    Joo, toi jysäyttely kuulostaa siltä, että olisivat tulleet lähemmäs. Täälläkin rupesivat kolmesti päivässä räjäyttelemään, kun rusnaus öisin meni kieltoon...
    Tärisee ja pärisee se, paukkumisesta puhumattakaan, kun ovat ihan alla.
    Yhtäkkiä en osaa sanoa kauanko se kestää... Multa on mennyt jo ajantaju siitä miten kauan se pärinä oli aivan hillitöntä ja miten kauan olivat tässä alla niin että suojautumisreaktio oli väistämätön joka räjäytyksellä.. Vaikka eivät ne nytkään ole kovin kaukana. Pärinä tuntuu vaan tulevan kauempaa.

    But...but...but...Tsemppiii!! We Can Do It!

    VastaaPoista