torstai 3. huhtikuuta 2014

Paukkuu, paukkuu, tärisee, pili-pili-POM... ♪

Äsken tärisi taas... ja rytisi. Ehkä hiukan lyhyemmin kuin normaalisti. Tärinä taas oli mielestäni kovempi. Ainakin seinien välissä ropisi enemmän kuin koskaan ennen.

Äsken verhoja sulkiessani silmiini osui ikkunan ulkopuolella jotain, mitä siinä ei ole ennen ollut.
Kas tässä:
ikkunalaudan vieressä murtumaa, jonka leveys n. 10cm
Ikkunalaudan pielestä on murtunut pala pois. Leveydeltään tuo on kymmenisen senttiä, korkeudeltaan tuo isompi pala on kolmisen senttiä. Ei mikään pikkumurunen siis, jos se olisi siinä ollut ennen, se olisi kyllä  pistänyt silmään. Ja olen minä nuo ikkunatkin pessyt...eikä tuota tuossa ole ollut. Kai ne sentään ovat kuvanneet katselmuksessa ikkunan ja ovien pielet? Luulisi nyt ainakin.

Samalla tsuumasin hiukan kotia. Tavaroita oli hyllyn reunalla, kuten tavallista. Mutta koska en näe seinien väliin ja ropina oli kova, katsoin kaakeliuunin edustaa. (Lakaisin sen aivan puhtaaksi juuri eilen, ennen kuin minulle tuili lapsivieraita.) Nyt oli pellin päällä hienoa kaakeli- ja laastimurua. Kuten niin monta kertaa aiemminkin. Tällä kertaa enemmän ja nopeammin. Todistettavasti siis päivässä tullut tämä määrä. Ei ole huonepölyä tuo, ei.
hienoa laastijauhetta ja myös hiukan isompiakin palasia
Ei mulla muuta.

4 kommenttia:

  1. Jumalan pyssyt!

    Laitapa ne ikkunasta irronneet palat talteen. Niillä voi olla todistusvoimaa vahinkojen arvioinnissa myöhemmin. En luottaisi siihen, että allianssi olisi niin tarkasti katselmoinut ikkunanpieliä. Hehän voisivat väittää, että "Sehän nyt on niin vanha talo, että siitä rappaukset putoilevat itsekseenkin. Ei ole meidän aiheuttamaa!" Sen tähden se DOKUMENTOINTI on niin tärkeää (kuvat, lokikirja, todistajat).

    Voit kyllä toivoa parasta, mutta varaudu ehdottomasti pahimpaan.

    Ikkunanpieli on niitä haavoittuvimpia kohtia talossa. Tulee syksy ja sateet. Ethän halua KOSTEUSVAURIOITA kotiisi? Oletan, että sinulla on puiset karmit. Tarkista, että niissä on ehjä maalipinta. Voihan se maalikin irrota tärinästä, ja silloin on tie auki kosteusvauriolle.

    Kuulostaa hyvin huolestuttavalta myös se, että UUNISTA raplinki putoilee. Sinne voi tärinästä syntyä särö(jä), jolloin uunisi on palovaarallinen. Hälyttävä merkki on se, jos murusten joukossa alkaa olla isompia palasia. Silloin heti NUOHOOJA paikalle!

    Ja sitten SEINÄT! Ne kuten myös ikkunat vaikuttavat ÄÄNIERISTYKSEEN. Nyt sinun kannattaisi selvittää TALOYHTIÖN dokumenteista kaikki tehdyt remontit ja perusparannukset eli mitä eristyksiä niissä seinissä on. Ja lattioissa tietenkin. Entiset RAKENNUSMÄÄRÄYKSET nimittäin olivat paljon väljemmät kuin nämä nykyiset hyvinkin tiukat.

    Taloyhtiösi puheenjohtaja tietää nämä tekniset asiat, ehkä; samoin isännöitsijä, virkansa puolesta. Voi käydä niinkin, että talon paperidokumentoinnissa on puutteita, sillä tässäkin suhteessa vaatimukset olivat takavuosina hyvin väljät. Mutta ota nyt kiireesti selville, milloin ja miten taloa on perusparannettu ja millaiset TEKNISET VAATIMUKSET se tänään täyttää.

    Ajattelen nyt niitä desibelilukemia. Ne puuseinissä olevat villat, toppaukset, sanomalehdet tms. entisajan eristykset eivät varmasti suojaa taloa melulta niin hyvin kuin nykyiset rakennusmääräykset edellyttävät. Sen vuoksi ole realisti ja varmista nämä eristysjutut nyt kiireesti isännöitsijältä, ettei allianssi pääse vetämään mattoa jalkojesi alta siinä tiedotustilaisuudessa. Sen he nimittäin tekevät, jos saavat siihen tilaisuuden. Forewarned is forearmed.

    Voi käydä niinkin, että jossain vaiheessa seinää joudutaan aukaisemaan vahinkojen osoittamiseksi. Sen takia oma HUOLELLISUUS on tärkeä, jottei allianssi pääse käyttämään omia porsaanreikiään = kallispalkkaisia lakimiehiään ja oikeudenkäyntiuhkailujaan. Kyllä tässä sinun koko TALOYHTIÖSI on nyt syytä olla valpas kaikki nämä neljä vuotta (ja vielä sen jälkeenkin, sanoisin!).

    Tampereen kaupungilta en menisi suuria apuja odottelemaan. Sen sijaan sinun kannattaisi olla yhteyksissä Pirkanmaan ELY-keskukseen. Siellä kyllä tunnetaan nämä TUNNELIASIAT hyvinkin tarkasti, samoin kaupungin venkoilut päästäkseen livahtamaan YVA-menettelystä, mikä sitten ei "tunnelin ystävien" harmiksi onnistunutkaan. Eli kyllä se "Ympäristövaikutusten arviointi" varmaan kaupungin dokumenteista löytyy, jos etsiskelet.

    Mutta TOSI HYVÄ, jos löydät ELY-keskuksesta jonkun asiaan vihkiytyneen virkamiehen tai -naisen, siis ASIANTUNTIJAN, joka voisi auttaa sinua neuvoillaan ja estää sinua, kotiasi ja koko TALOYHTIÖTÄSI putoamasta allianssin virittämiin sudenkuoppiin.

    Tämähän on sellainen POIKKEUSTILANNE, johon eivät ehkä isännöitsijän eväät riitä eikä Kiinteistöliitonkaan. Allianssi on niin iso nyrkki, että siihen tarvitaan kaikki saatavissa oleva vastavoima. Sen sinä joudut itse keräämään. No, ajatus ei välttämättä herätä toimintaa, mutta TOIMINTA kyllä herättää ajatuksen, ja herättääkin niitä monta! YLLÄTÄ heidät. :-D

    VastaaPoista
  2. Mitä seiniin, lattiaan ja muuhun äänieristykseen tulee, voin kertoa, että tässä asunnossa on varmasti ne asiat lähes alkuperäisessä muodossaan. Tai no ei ehkä ihan, mutta melkein.

    Ulkoseinät kivijalkaa..tiikiholviperusteinen talo. Siksi siellä seinien välissä kai ropiseekin niin pirusti.

    Lattiaremppa pitäisi tehdä. (On pitänyt jo vuosia...mutku..) Olohuoneen ikkunan edessä kun seisoo, niin varpaisiin tuulee. Talvisin suihkun jälkeen märin varpain se on ihan extremeä. ;) Ja talvella vetää ihan pirusti seinän ja lattian välistä ja nurkista.

    VastaaPoista
  3. Ai juku... Mitäs taloyhtiön hallitus sanoo? Ei taida olla varaa juuri nyt...? Eikä tietenkään kannattaisikaan ryhtyä remppaamaan niin kauan kuin Allianssi jysää siellä, siis vuoteen 2017 asti.

    Oletteko koskaan siellä harkinneet tämän kauniin ja historiallisesti edustavan talon - ja ehkä koko pihapiirin? - SUOJELUUN hakemista? Minusta sillä voisi olla hyvät edellytykset päästä suojelun piiriin, kunhan asiantuntija-arviointi on tehty. Silloin voisi saada takaisin puolet remonttikustannuksista. Remontti silloin kyllä tulee tehdä pieteetillä, perinteitä kunnioittaen ja vanhaa vaalien. Siinä mielessä voikin olla ihan hyvä, että vanhalle tiiliholviperustalle eli seinille ei ole tehty yhtään mitään eli siinä on ALKUPERÄISYYS vielä tallella. Tämähän avaa SUURIA MAHDOLLISUUKSIA! Kuinka upean kodistasi voisi saadakaan! Yhden tiiliseinän voisi laittaa näkyviin: se antaisi LUONNETTA ja PERSPEKTIIVIÄ rakentamisajankohtaansa ja mestari Tiitolan kädenjälkeen Armonkalliolla... Taloyhtiö ei kuitenkaan voi suojelua hakea, vaan sitä varten pitäisi perustaa rekisteröity yhdistys, joka sitten käynnistää suojeluhakemuksen. Luulen, että tässä voisi saada hyvää neuvonta-apua ELY-keskuksesta, niiltä rakennuskulttuurista vastaavilta virkamiehiltä E-vastuualueelta, siis noihin käytännön paperi- ja lakiasioihin. Ajatus kannattaa panna korvan taakse. SUOJELULLA varmistat sen, että asuntosi ARVONNOUSU pysyy sinulla itselläsi eikä se luisu ahneille gryndereille, jotka sitten vaativat kaupungilta uutta asemakaavoitusta vaikkapa rikkaiden "pikku Monacolle", onhan paikka siellä ylhäällä sangen edustava, kuten olen sanonut. Tiedäthän, että siihen Naistenlahden voimalan eteen on jo suunnitteilla veden päälle rakennettava "pikku Venetsia" eli noin 1000 asukkaan Naistenkaupunki, jonka alle sitä sinun tunnelimurskettasi myös käytettäisiin(!). Eikö millään ole mitään rajaa, tarkoitan siis nyt tätä LUONNONVARAN ryöstelyä maanrakennusprojekteihin, joilla on tarkoitus hankkia VARAKKAITA asukkaita ja veronmaksajia pitkin Tampereen vesiä ja niiden päällekin(!). ARMONKALLION asemakaavoitus on viimeksi tehty joskus 1960 tai 1961. Sillä siellä onkin niin paljon pieniä, rumia betonielementtitaloja, jotka kyllä joutavatkin mennä. Kyllä niitten pienien tonttien omistajat niitä ihan halukkaasti myyvät, kunhan grynderit lähtevät liikkeelle...

    Olen nähnyt Puu-Amurin ja Puu-Tammelan hävityksen, ja kyllä on murheeni suuri ja katkera. On kuin sydän olisi pistetty reikiä täyteen. Ja siitä vielä isot näkymättömät pyykkärinkädet vääntäisivät viimeisetkin veret sammioon - siis kuin Grimmin sadussa. Amurista jättivät vain räätäli Enqvistin talon rauhaan tehdäkseen siitä museon... Ei kyllä lohduta.

    Tammelassa sentään nuo ihanat aktivistit kaappasivat homman käsiinsä, kun kortteli uhattiin jyrätä puistoksi. Korttelin asukkaat ja ystävät perustivat Annikin Tähti ry -nimisen yhdistyksen, ja loppu onkin sitten HISTORIAA, iloista sellaista. Ei ole Tampesterissa missään niin ihanaa pihaa kuin on Annikin SISÄPIHA! (Tallella on myös "emotioteekissani"...)

    Turun yliopistossa on Kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen laitos, jossa lepää näiden asioiden asiantuntemus. Museovirasto sitten on se päättävä viranomainen. Luepa tästä kirjoitus "Kotina suojeltu talo" - siinä on asiaa kulttuuriperinnön suojelemisesta ja asukaslähtöisestä talotutkimuksesta! Sinullahan on jo hyvä alku niissä säilyneissä osakekirjoissa piharakennuksessa. Ja kaikkea muuta löytyy kyllä kaupungin arkistoista, kun jaksaa kahlata.

    Minun mielestäni sinun talosi on kuin SYNTYNYT suojelukohteeksi. Älä anna ahneiden pyrkyrien romuttaa ja liiskata sitä omien "suurprojektiensa" tieltä!


    www.kultmais.utu.fi/kotina_suojeltu_talo/kotina_suojeltu_talo.pdf

    PS. Siinä on Kirsi Kunnaksen hurmaava runokin "Tiitiäisen pippuripuusta" johdattamassa "Vanhassa talossa asumisen fenomenologiaan", josta sinunkin palelevat varpaat todistavat. :)

    VastaaPoista
  4. Tuota tiiliseinää olen ajatellut näkyville ainakin keittiössä. Sitten kun joskus on rahaa rempata.
    Ja se Annikin sisäpiha ON muuten ihana!!
    Lisäsin kirjanmerkkeihin tuon "Kotina suojeltu talo"n. Täytyy tutustua siihen kun on enemmän aikaa. :)

    VastaaPoista