torstai 3. huhtikuuta 2014

Melua aiheuttamatonta yöllistä toimintaa

"Louhetta ajetaan tie- ja katuverkon kautta Santalahden ja Ranta-Tampellan vesistötäyttöihin tai muihin Tampereen kaupungin osoittamiin paikkoihin maanantaista klo 7 lauantaihin klo 18 saakka eli arkisin ympäri vuorokauden. Melua aiheuttamatonta työtä, kuten esim. lujitusta, tiivistystä ja liikennejärjestelyiden edellyttämiä töitä, tehdään tarvittaessa ympäri vuorokauden joka päivä."

"Pahoittelemme etukäteentyöstä aiheutuvaa häiriötä ja teemme kaikkemme, jotta häiriö olisi mahdollisimman vähäinen ja lyhytaikainen. 

Rakennusterveisin 
Rantatunnelin allianssi" 

(Asukastiedote 24.9.2013)



Hyvä Rantatunnelin allianssi,  

Heräsin nyt siihen melua aiheuttamattomaan ympäri vuorokauden tehtävään työhön. Tai en nyt, vaan klo 3.03. 

Jokin kopsahtaa tunnelin kattoon/seinämään/ihan-*voimasanoja*-mihin-ikinä-liekään, sitten seuraa hermojaraastava raahaava ääni ja taas kopsahtaa jne,jne,jne,jne,jne,jne. Tämä jatkuu uudestaan ja uudestaan ja uudestaan...
Ääntä voi verrata myös  lumiauran "aina-niin-mukaviin" pidennettyihin kolahduksiin, mutta ei suinkaan missään tuolla ulkona, vaan suoraan tuossa sänkyni alapuolella. Mainitsinko jo, että se on hermojaraastavaa?!!

Ei ollenkaan melua aiheuttamatonta minusta -perkele sentään. Vaan ihan oikeaa melua. Yöllä. Jos taas äänet aiheutuvat  louheen lastauksesta tunnelissa (saa tehdä ma klo 7-la klo 18, eli arkisin ympäri vuorokauden) niin ihan sama. Vituttaa Raivostuttaa tämä silti.

Jahas, ruovinta ja riivintä loppui (hetkellisesti?) klo 3.25. -Nyt pitäisi enää sitten nukkua ennen seuravaa episodia.

Yöllisin, unettomin terveisin,
                                     Anuliina

ps. ja taas jatketaan  klo 3.52

digitus impudicus (Scanpix/'Bridgeman)


6 kommenttia:

  1. Tämän otat ilman muuta puheeksi viimeistään tuolla asukasillassa, ellet ole jo älähtänyt siitä muualle. Johan nyt on perhana, en paremmin sano! Jokuhan kirjoittikin tässä hiljan, että tunnelityömaa ei huomioi naapureitaan. Se, että sinun asuntosi on melko hankalassa paikassa (siis kuten sanoit aiemmin, osittain maan alla), ei saa vaikuttaa siihen, että aiheutetaan yletöntä häiriötä.
    Minusta tuntuu entistä vakaammin siltä, ettei niiden hommia valvo kukaan. Voi PRKL jälleen...

    VastaaPoista
  2. Tiesittekö, että asuinhuoneissa yöllä melu ei saisi ylittää 30 desibeliä? (Vastaa metsän suhinaa.) Eikä päivälläkään yli 35 dB. Nämä ovat LAIN määrittämiä ohjearvoja, joita EI SAA YLITTÄÄ. Kaupungin ympäristövirasto ja terveystarkastaja valvovat, että lakia noudatetaan. He myös vastaanottavat valituksia ja ovat VELVOITETTUJA suorittamaan tarkastuksia kohteissa, joissa lakia asukkaiden ilmoitusten perusteella rikotaan! Laiminlyödessään tehtäviään he syyllistyvät virkavelvollisuuden rikkomiseen. Tämä nyt vain pohjaksi, joka on hyvä tietää 9.04. tiedotustilaisuudessa. Koska kaupunki itse on osakkaana Allianssissa, niin se ei varmaankaan kiirehdi puuttumaan meluasiaan, vaan valittelee vain ja luottaa kaupunkilaisten tietämättömyyteen.

    Tehkää nyt, hyvät ihmiset, loppu tästä tietämättömyydestä ja saattakaa VIRANOMAISET vastuuseen HEILLE kuuluvista valvontatehtävistä! Olen päätellyt Anuliinan ja Annen kertomista, että RAJAA on ylitetty ja RASKAASTI sittenkin!

    Tässä teille evästykseksi muutama hyödyllinen TIETOISKU. Ensimmäisessä on mukana myös ne OHJEARVOT:

    www.hyvaterveys.fi/artikkeli/mika_vikana/melu_uhkaa_terveytta

    www.tiede.fi/artikkeli/jutut/artikkelit/melu_vie_hengen_ja_hermot

    Sitten kannattaa lainata KIRJASTOSTA seuraava pokkari ihmisten MELUKERTOMUKSISTA. Tekijä Outi AMPUJA on järvenpääläinen rockmuusikko, joka väitteli tohtoriksi kaupunkimelusta 2007 ja toimii nykyään postdoc-tutkijana Helsingin yliopistossa ja Aalto-yliopistossa. Tämä on hänen suurelle yleisölle suunnattu tiivis pokkarinsa meluasiasta, ehdoton hankinta kaikille tunnelivalittajille (suositelkaa myös yleisölle siinä tilaisuudessa):

    Outi Ampuja: "OIKEUS HILJAISUUTEEN: Pamfletti", WSOY 2008. Barrikadi-sarja No 2.

    Melu on hyvin MONITIETEINEN asia (fysiikka, akustiikka, insinööritieteet, psykologia, kulttuurintutkimus, lääketiede, aivotutkimus, kognitiotiede jne.). Outi on toimittanut laajan tietopaketin ilmeisesti yliopiston oppikirjaksi. Minulla on se kirjastossa tilauksessa, mutta kuukausia saa vielä odottaa, koska moni muukin haluaa sen lukea...

    Outi AMPUJA & Miikka PELTOMAA (toim.): "HUUTOJA HILJAISUUTEEN. Ihminen ääniympäristössä." Gaudeamus 2014.

    Kustantajan hinta 36 €. Anuliisa lastentarhanopettajana ilman muuta laittaa sen vähennyksenä ammattikirjallisuuteen(!). :-)

    Ei minulla tässä nyt muuta kuin että sieluni ihan värisee irti liitoksistaan kun ajattelen tätä TUNNELIA ja tätä ÄÄNTÄ, ISKUJA ja JYSÄHDYKSIÄ.

    Hengessäni olen mukana kannustamassa teitä molempia barrikadeille. Ette varmasti jää sinne yksin huutelemaan. Teillä on käytössänne ase. Se on LAKI. Se on MELUASE, täsmäsellainen!

    Voimia!

    T. Viipperä

    PS. Ääni kulkee graniitissa 5950 m/s, tiilessä 4176 m/s, lasissa 4 - 5,6 km/s, puussa 3,3 - 3,9 km/s, vedessä 1,5 km/s, aivoissa ja kudoksissa 1541 m/s, veressä 1570 m/s, silmässä 1620 m/s, kalloluussa 4080 m/s... Kannattaa muistaa, että jokainen SOLU ihmisessä absorboi ÄÄNTÄ. Ja että korkeat äänet poistuvat nopeammin, matalat hitaammin. Ja kaikkein hitaimpia ääniä ihminen ei edes kuule. Ja niitä syntyy juuri räjähdystärinöissä. Ne anturit siellä kellareissa kyllä mittaavat tärinöitä ja välittävät tiedon johonkin kaukovalvomoon, mutta kukahan niitä kaikkia lukemia siellä kerkiää silmä kovana vahtaamaan. Ihmisen sijasta pitäisi olla ROBOTTI. Ihmiseltä kyllä yksi jos toinenkin asia lipsahtaa... Ei nyt muuta. V.



    VastaaPoista
  3. No niin. Tapasin sattumalta tuossa äsken kotiin tullessani suoraan yläpuolellani asuvan naapurini ja päiviteltiin tätä tunneliasiaa. Mainitsin eilisöisestä heräämisestäni selkeään tunnelityömeluun ja kävi ilmi, että hän on (vaikka nukkuu yläkerroksissa, ei täällä "maan alla" ollenkaan) jo parin viikon ajan herännyt öisin n. klo 3-4 noihin ääniin. Ne kulkeutuvat siis myös ylempiin kerroksiin.

    Itsehän omaan todella hyvät unenlahjat, nukun vaivatta busseissa, lentokoneissa, ihan missä vain. Mutta tämä tunnelista aiheutuva meteli saa minut hereille NYT MYÖS ÖISIN.
    Kenties näiden viikkojen ja kuukausien aikana jatkuva päivittäinen ja öinen meteli on saanut minunkin unenlahjani (eli ja tai hermostoni) sekasin. PRKL.

    Ei tätä kyllä tähän voi jättää. Olin kyllä viime yönä suunniltani raivosta, kun siinä yritin huudattaa jo netti-tv:täkin hätäpäissäni, että saisin unenpäästä kiinni. Ei onnistunut. Kolmen tunnin yöunilla mentiin. Voin kertoa, etten ollut ihan skarpimmasta päästä töissä...ja vastuullani kuitenkin on pikkuihmisiä. Hmph...

    VastaaPoista
  4. ..Niin ja kiitos taas vinkeistä ja linkeistä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi! Naurattaa tuo vanha roomalainen keskisormikuva... (Hih!!)

      Kokeilepa netti-tv:ssäsi tällaista sivustoa:

      www.mynoise.net

      Pääset erilaisten äänimaisemien ihmeelliseen maailmaan tämän MALLINTAVAN HÄLYGENERAATTORIN kautta - "Candy for Your Ears", kuten sivusto lupaa. Löydät siitä valmiita ääniä - vettä, puron solinaa, valtamerta, viidakon ääniä, transsipilviä, bambukelloja, tiibetiläistä munkkikuoroa, kissan kehräystä - mitä vain!

      Valitse NOISES-sivustolta esim. "Water Stream". Kaikissa äänissä muuten kannattaa aivan ensiksi painaa "Animated"-nappia, jolloin satunnaisgeneraattori tuo virkistävää vaihtelua eri osaäänesten suhteesta kokonaisvolyymiin. Ruudulla värikkäät pallot "mikserissä" alkavat liikahdella ylös- ja alas-suunnissa.

      Voit myös erikseen laittaa soimaan näitä osaääniä Presets-valikosta ja etsiä itseäsi ja korviasi miellyttävimmän tällaisista vaihtoehdoista:

      Crystal Spring
      Quiet Brook
      Across the River
      Distant Waterfall
      Getting Closer
      Underwater Life
      By the Watermill

      Voit myös kuunnella erivärisiä KOHINOITA valisemillasi taajuuksilla, pinkkiä, harmaata, valkoista...

      Ihan ensimmäiseksi kannattaa muuten tehdä säädöt "CALIBRATION"-sivun ohjeiden mukaan, jotta saat äänet sopiviksi juuri sinun kuulokäyrällesi ("Save Your Personal Curve"). Itse en ole malttanut vielä tehdä, ovat ne äänet niin mukavia muutenkin! :D

      Voit virkistää korviasi - tai pikemminkin AIVOJASI, sillä korvat eivät kuule kaikkea! - esim. pyyhkäisygeneraattorin ("Sweep Noise") äänisuihkuilla valitsemissasi taajuuksissa (infraäänistä ultraääniin ja kaikkea siltä väliltä!).

      Eräs suosikkini näissä valmisäänimaisemissa ("Soundscapes") on kerrassaan ihana "A Trip of Mind": se on kuin leijumista Linnunradalla... (Muista laittaa "Animated" päälle!!)

      Kaikkia näitä ääniä voit halutessasi tallettaa mp3-soittimeesi tai älypuhelimeesi, jolloin ne ovat käytössäsi milloin ja missä vain!

      Varmaan näistä seikkailullisista äänimatkoista tai "ääniterapiasta" yleensäkin on iloa ja mielikuvitusvirkistystä myös PÄIVÄKOTILAPSILLESI, jos ovat levottomia... :D

      Tutkimusten mukaan "puron solina" olisi aivoille kaikkein miellyttävintä. Juuri nyt en malta millään olla kuuntelematta tätä tähtimatkaa galakseissa, "A Trip of Mind"... It´s so cool, aahhh... Ihanan rauhoittavaa.

      Tämä sivusto on kuin Ali Baban luola - täynnä AARTEITA, jotka hellivät korvia ja laajentavat sielua. Laitapa kirjanmerkkeihin!

      Hyvää unimatkaa Andromedan tähtisumuihin, Tiibetin luostarilaaksoihin tai syvänmeren korallimetsiin!

      T. Viipperä

      Poista
  5. Kiitos, kuuntelin noita yöllä. Kirjamerkeissä on. :)

    Nyt en tohdi edes koittaa, olen liian hereillä kirjelmän laatimisen jäljiltä. Aamukahville siis. :/

    VastaaPoista