torstai 26. kesäkuuta 2014

Akustiikkaa ja tärinäeristystä -JIHUU!

kuva: rakentaja.fi
No huh. Vihdoinkin löysin jotain mieltähuojentavaa aineistoa. Nyt, kun tuolla tunnelissa räjäytellään miten sattuu (normaalien jättiläissarjojen lisäksi siis välillä jotain yksittäisiä pikkuräjäytyksiä) olen taas palannut aika ajoin miettimään sitä puhallinhallia ja niitä tärinöitä. Rantaväylän tunnelin hankesuunnitelmassa ei ole minkäänlaista mainintaa noista akustiikoista tms. Tässä puhun nyt puhallinhallin ääneneristyksestä ja tärinäeristyksestä, en liikennetunneleista. Ei siellä kylä ole mainintaa puhallinhallin sijoittamisesta työtunneliinkaan, joten miksi olisi noista eristyksistäkään.

No joo, surffailin taas Rantaväylän tunneli -hankkeen sivuilla, mietiskelin allianssia, Lemminkäistä... tajusin, etten ole surffaillutkaan vielä mitenkään mainittavasti A-insinöörien huudeilla. Tai olen, mutten ole ennen löytänyt mitään.
Nyt löysin lähes vaivatta kaksi artikkelia. Melkeinpä väittäisin, ettei näitä ole ollut hankkeen alusta asti, kyllä minä NIIN kovasti googlailin. ;)  Tiedotteen, joka on julkaistu 13.6.2014:  Rakennuksen akustiikkakartoituksella kustannussäästöjä ja käyttömukavuutta − A-Insinöörien Ääniharava avuksi hankesuunnitteluun. Kuulostaa hyvältä. En nyt referoi tuota tiedotetta tänne, mutta kiinnitin huomiota varsinkin lauseeseen: Ääniharavaan sisältyvät selvitykset kohdistuvat huoneakustiikkaan, kuten tilojen kaiuntaan, tilojen väliseen ääneneristykseen sekä erilaisten LVIS-järjestelmien meluntorjuntaan. 

Tästä jatkumona googlasin  LVIS-järjestelmien meluntorjunnan ja päädyin tänne. A-Insinöörit, akustiikkasuunnittelu. Nyt on pakko vähän lainata. (Tuo ensimmäinen artikkeli, tai tiedote, koski enemmänkin koulurakennuksien tms. akustiikkaa, tässä puhutaan jo ihan oikeasta aiheesta.


"Akustiikkasuunnittelu

Rakennusten hyvät ääniolosuhteet eli akustiikka on kokonaisuus, joka muodostuu ääneneristyksestä, huoneakustiikasta, meluntorjunnasta ja tärinäneristyksestä. Akustiikkasuunnittelun tarkoituksena on saada aikaan rakennuksen käyttötarkoitusta vastaavat ääniolosuhteet.
Akustiikkasuunnittelua tarvitaan rakennushankkeiden kaikissa vaiheissa. Maankäytön suunnittelussa akustiikkasuunnittelijan tehtävä on laatia melu- ja värähtelyselvityksiä. Rakennuksen hanke-, luonnos- ja toteutussuunnitteluvaiheissa akustiikkasuunnittelija määrittelee huoneakustiset rakenteet, ääntä eristävät rakenteet liitos-, tiivistys- ja läpivientidetaljeineen sekä osallistuu rakennuksen teknisten järjestelmien tuottaman melun ja liikennemelun torjuntaan. Rakennuksen käyttöönottovaiheeseen liittyvät usein akustiset mittaukset, joita monesti tehdään myös hankkeiden alkuvaiheissa lähtötietojen hankkimiseksi suunnittelulle.

Palveluitamme paremman ääniympäristön puolesta ovat:
  • akustiikkasuunnittelu rakennushankkeissa
  • rakenteiden ja rakennusten ääneneristävyyden mallintaminen
  • huoneakustiikan mallintaminen
  • maankäytön suunnitteluun liittyvät meluselvitykset ja -mittaukset
  • maankäytön suunnitteluun liittyvät värähtelyselvitykset ja –mittaukset
  • rakennusten ulkovaipan ääneneristävyyden suunnittelu
  • rakennusten tärinäneristysten suunnittelu liikennetärinäalueilla
  • LVIS-järjestelmien meluntorjunta ja tärinäneristysten suunnittelu
  • ääneneristysmittaukset
  • huoneakustiset mittaukset
  • LVIS-järjestelmien melumittaukset
  • värähtelymittaukset
  • rakennusakustiikkaan liittyvä konsultointi
  • tuotekehitys
  • koulutus "
 MIKSEI mistään tästä ole voinut olla edes mainintaa Rantaväylän tunneli -hankkeen suunnitelmassa? Kyllä minä tiedän, että nuo kaikki tuolla osaavat hommansa, mutta siksihän minä täällä olen hermoillut ja murehtinut, kun en ole esim. sanaakaan akustisesta suunnittelusta nähnyt missään Rantaväylän tunneli -hankkeen suunnitelmissa tai tiedotteissa, en raporteissa tms. Ja kun kerran tämä asuntoni on yksi perkeleen kaikukoppa näinä päivinä, niin johan se hiukan panikoituttaakin. Nyt helpotti edes vähän..  HUH! Näin vähän siihen tarvitaan. (Mustaa valkoisella.) Mutta kuitenkin enemmän kuin "Ei siitä koidu loppuvaiheessa asukkaille ongelmia. Kyllä me se niin laitetaan, ettei se kuulu."

Ja kyllä minä sitä paitsi hankin tietoa tästä vielä lisää, tietenkin. Nyt voin kuitenkin hiukan relata. Ehkä tämä tästä. Pitääpä oikein kysellä. Hihi. ;)
Ilon päivä! Taidanpa oikein polkasta kuntsikalla iltapuhteikseni.

 Hip hei!
                      t. Anuliina

Ps. Kaakeliuunissa oli tänään jo toinenkin tiilenpala. Pienempi vain. Ei hyvä, huono.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti