torstai 5. kesäkuuta 2014

Ei niin hyvää, ettei jotain pahaakin

No, viime yönä heräsin kyllä puoli viideltä ja hienoista rusnausta välittyi jostain kaukaa, mutta nukahdin silti uudestaan. Kuudelta kyllä kopsahteli hiukan äänekkäämmin, otaksun, että sen täytyi olla lastauksesta johtuvaa ääntä, jos kerran yörusnauksissa pätee entinen aikataulutus: Rusnataan vain eteläisen liikennetunnelin länsipäässä.
Seitsemästä kahdeksaan nukuinkin sitten ehkä sikeimmin, koska ne alkoivat porata jossain tuolla ja rusnata siellä sun täällä, autoja liikkui ja päivän äänet ympäröivät ne  yössä yksinään kopsahtelevat äänet.
Olen tainnut mainita, että nukun ihan missä metelissä tahansa... Paitsi siis...
 Rusnaus nyt sitten selätti minut. Rusnaus onkin poikkeus, joka vahvistaa tuon säännön. Rusnaus voitti 6-0. Prkl! ;) Mutta kohta minä pääsen siitä. Ihan kohta. Ihan totta.
Joka tapauksessa tänään olin taas oma itseni. En yhtään väsynyt tai kiukkuinen, nauratti vain. Ihan paljon. :D

www.psychologytoday.com

Sitten ei-niin-mukavaan-asiaan. Tulin kotiin töistä ja näin naapurin pihalla. Sen naapurin, jonka asunnossa laastit lentelevät (heillä on sellaista avotiiliseinää enemmänkin) räjäytysten yhteydessä lattioille. Mitä lähempänä ollaan, sen suurempia laastikokkareet ovat. Itsehän vain kuulen ropinan, minun tiiliholviseinäni ei ole näkyvissä, mutta voihan pojat, mikä ropina sieltä kuuluukaan..

Kalliotekniikasta oli tänään käyty tarkastamassa tilanne ja tuota... En voi uskoa, että ihan oikeasti ne tulivat lopputulemaan, ettei laastien irtoaminen johdu  näistä räjäytyksistä tai tärinöistä.

Tärinämiehen loppuraportissa oli pitkä liuta syitä miksi laasti rapisee..
Betoni ei työtavoista johtuen ole valuvaiheessa tiivistynyt kunnolla kannattajien vieressä. Muitakin syitä kerrotaan: perustusten painaumat, lämpötilaerojen aiheuttamat rasitukset, suunnittelu-ja työvirheet, materiaaleissa olevan veden jäätyminen, routiminen, muu yli kuormittuminen ja kosteusmuutokset. Myöntävät sentään, että tärinäkuormitus voi olla yksi pieni aiheuttaja monien joukossa.
Ja muistutuksena on, että rakenteissa olevien halkeamien määrä kasvaa ajan mukana, vaikka ei olisikaan mitään näkyvää syytä. Kyseisen työmaan tärinämittari tuloksia analysoimalla on päädytty poissulkemaan tärinä vaurion aiheuttajana.
Lopputulemana tärinämiehen näkemyksen mukaan suoritettujen louhintatöiden ja esitettyjen vaurioiden välillä ei löydy syy-yhteyttä.

Laastin ropinat eivät siis johdu räjäytyksistä johtuvasta tärinästä... IHAN OIKEASTI?!!! Ihanko ne kuvittelevat, että tuo kuulostaa uskottavalta?! Okei, no ei sitten mitään...kun tärinämittari (ja -mies) kerta sanoo, ettei tärinä ole vaurion aiheuttaja...
Sama homma oli tuon alapihan jättiläiskivenlohkareen kanssa. Tärinä oli vain osasyy. Huokaus.

Voin kertoa, että olen asunut tässä talossa kuusi vuotta, enkä koskaan ennen ole kuullut tuota ropinaa, jonka kuulen joka kerta, kun täällä räjähtää. Melko paksua. Miksei ne nyt yksinkertaisesti voi myöntää, että ropisee se -ja ihan vain noitten tärinöitten takia.
Varsinkin kun kyse ei ollut edes mistään korvausvaatimuksesta, vaan asukkaat halusivat, että tilanne tarkastetaan... Ja mahdollisesti voisivat pienentää  latinkien määrää. Tai jotain. Olen kyllä pöyristynyt tästä.

(Ymmärrän kyllä, että koko hankkeen korvauksiin varattu määrä on häviävän pieni (lähes olematon, olikohan se  0,075%) ja, ettei näissä tällaisissa hankkeissa yleensäkään olla kovin hanakasti maksamassa korvauksia, mutta hei... joku roti sentään.)

Eipä siinä sitten mitään.. Kun tunneliräjäytykset ovat ohi, voinemme seurata parin kuukauden ajan miten usein seinien välissä oikein ropisee. Ja tokihan siellä ropisee. Tietysti! Kun tärinämies kerran niin sanoo. En kuitenkaan laittaisi rahaa likoon sen puolesta. Pitäisikin varmaan lyödä asiasta vetoa tärinämiehen kanssa! Tonnista vetoa, ettei laasti tippuile enää räjäytysten lakattua. Tuskinpa tuo löisi vetoa.  Vaikka halkeamien määrä kasvaakin ajan mukana ja rosahtelu on siksikin todennäköistä.. Hihihii.. :)

Hiukan alkoi ahdistaa myös se, että samainen naapuri oli eilen räjäytysten aikaan ollut alakerrassa räjäytyksen aikaan, jotta osasi paremmin kalliotekniikan miehelle kuvailla räjäytystilannetta nimenomaisessa paikassa. Siellä olivat sitten myös valot välkkyneet ja yhdestä lampusta lentänyt kipinöitäkin...

Hirvittää kyllä oikeasti se, että meneekö se sitten niin, että jos oikeasti jotain oikein kamalaa tapahtuu, esim. räjäytysten voimasta tulee juurikin joku sähkövika---> tulipalo, niin allianssi ei sitten ota siitäkään ollenkaan vastuuta. Kun olisi se sähkövika muutenkin tullut. Vanha talo kun on. Sattui vaan tapahtumaan yhtaikaa räjäytyksen kanssa tuo. Ei liity mitenkään räjäytyksiin. Ääh.
Juuri, kun aloin olla varovaisen optimistinen tunnelielämän suhteen. Noh, ehkä tämä(kin) menee ohi.

Tänään sain muuten Tyynismaalta sähköpostia (koskapa laitoin osoitteeni viime asukasillassa sähköpostilistaan) koskien tulevia asukasiltoja. Kysyinkin ovatko aiheet jo tiedossa, koskapa minulla saattaisi olla kyseltävää ja mietin, josko niihin saisin vastauksia asukasillassa.
Ihan sitä normaalia luvassa, missä mennään mitä on tulossa, louhintatilanteita jne... Hän mainisti myös, että voisin esittää kysymyksiä näin etukäteen.

Mainitsin IV-asiat (joista olen sähköpostitellutkin aiemmin) ja ympäristönsuunnittelun (siitä oli puhetta viimeksi asukastilaisuuden lopussa) ja sitten nämä korvausasiat.
Epäilen kyllä, että kaksi ensimmäistä eivät ehkä (?) vielä ole ajankohtaisia, mutta nuo korvaukset ovat.
Ja tiedän, että niistä nousee siellä keskustelu. Niin on paljon kaikenlaista pientä harmia täällä sattunut ja kaikki (tietämäni asiat) painettu villaisella, ei johdu tunnelitöistä ne ollenkaan mikään. Eipä tietenkään.

Eipä tässä muuta.

17 kommenttia:

  1. Nojoo. Siellä raportissa oli pitkä liuta syitä. miks seinät ja katto rapistuu alla. Mm. kannattajien vieressä oleva betoni ei työtavoista johtuen ole valuvaiheessa tiivistynyt kunnolla.
    Se sentäs myönnetään että tärinäkuormitus voi olla yksi pieni aiheuttaja monien joukossa, muita syitä löytyy: perustusten painaumat, lämpötilaerojen aiheuttamat rasitukset, suunnittelu-ja työvirheet, materiaaleissa olevan veden jäätyminen, routiminen, muu yli kuormittuminen ja kosteusmuutokset.
    Ja muistutuksena on että rakenteissa olevien halkeamien määrä kasvaa ajan mukana, vaikka ei olisikaan mitään näkyvää syytä. Kyseisen työmaan tärinämittari tuloksia analysoimalla on päädytty poissulkemaan tärinä vaurion aiheuttajana.

    Ja tärinämiehen näkemyksen mukaan suoritettujen louhintatöiden ja esitettyjen vaurioiden välillä ei löydy syy-yhteyttä.

    Asunnon entinen omistaja käy meillä töissä aina välillä asioimassa, täytynee häneltä kysäistä että kuin pahasti hänen aikaan seinät ja katto ropisi, silloinhan ei vielä tunneli ollu muuta kuin ajatus vaan..

    VastaaPoista
  2. SILTI! Ei syy-yhteyttä! Mäpä sitten vähän muokkaan tuota tekstiä... Saanen lainata tuosta kommentistasi juttua?

    VastaaPoista
  3. Tottakai saat :) Tosiaan meillä kummallakaan asunnon omistajalla ei ole missään vaiheessa käynyt edes mielessä mitkään korvausasiat, toiveena on saada vaan räjäytyksiä hitusen pienemmiks, ettei ne seinät rapise alta.
    Tän illan räjäytys oli ihan inhimillinen, satuin vielä makoilemaan piikkimatolla alakerrassa ja nyt ei ihmeemmin ropissut missään, tälläisiä räjäytyksiä sitä toivois enemmänkin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulikohan ne, että te haluatte, että ne muuraa teidän seinät -tai meidän koko kiinteistön perustan uusiks. Hihihi... ;)
      Ja joo, tän illan pamaus oli ihan mukava. Melkeinpä sympaattinen muutamaan edelliseen varrattuna.

      Poista
  4. No just! Kävi juuri niin kuin aavistelinkin niissä ihan ensimmäisissä kommenteissani. "Sehän on niin vanha talo, että siellä paikat jo itsestäänkin tippuvat. Ei ole meistä johtuvaa eikä kuulu meille. Ei me mitään makseta!" (Ja naurunhörötystä päälle...)

    Näin toimii rakennusteollisuus. Toki he tietävät tasan tarkkaan sen, että tärinöistä kaikki nämä rakenteissa tapahtuva rikkoutumiset johtuvat, laastin ja rappausten irtoaminen, sähköliitäntöjen löystyminen ja sähkökatkot, vesiliitäntöjen löystyminen ja mahdolliset vielä koittavat vesivahingot, putkiliitosten läpivientien aukeaminen ja energiakulujen huima lisääntyminen talvikuukausina ym. ym. selvää rahanmenoa taloyhtiölle. Ne laskevat kaiken sen päälle, että taloyhtiöllä ei ole kassassaan sellaista ylimääräistä rahaa (ja miksi olisikaan!), että uskaltaisivat lähteä oikeuteen peräämään saataviaan ja aika todennäköisesti häviämään.TODISTUSTAAKKA on näissä jutuissa taloyhtiöllä eikä rakentajalla. Jos yhtiö väittää yhtä ja rakentaja toista, niin kumpi voittaa? Jos räjäytykset ovat olleet lainmukaisia, niin ne on silloin etukäteen määritelty "turvallisiksi", joten ne EIVÄT ole voineet aiheuttaa väitettyjä vahinkoja.

    Tässä ei ole kysymys OIKEUDENMUKAISUUDEN suojelemisesta, vaan LAINMUKAISUUDEN toteamisesta. Ja siinä kyllä rakennusyhtiö voittaa.

    Eihän tämä ole millään lailla reilua, että asukkaat jo etukäteen ovat häviäjän asemassa. Ainoa pienenpieni toivonkipinä on niissä tarkoissa kellonajoissa ja päivämäärissä asukkaiden lokikirjoissa ja mahdollisimman useassa todistajahavainnoissa + vahingoista otetuissa kuvissa, jotka taloyhtiö pystyy oikeudelle todisteina esittämään. Mutta rakentajalla kyllä on keinot kyseenalaistaa niiden merkitys.

    Oikeuteen taloyhtiön ei kannata mennä, jos ei ole varma voitostaan. Parempi keino tässä tapauksessa on se, että NEUVOTTELEE rakentajan kanssa kohtuullisen korvauksen ja ottaa jäännöksen sitten takkiinsa. Omalta vakuutusyhtiöltä voi saada arvokasta neuvonta-apua ihan ilmaiseksi. Lakimiehet ottavat n. 230 euroa/h, ja se h voi olla vaikka 15 minuutin puhelu tms., joten laskekaahan tästä oikeustoimen kulut, jos sellaiseen ryhdytte.

    Minuakin raivostuttaa aivan hirveästi tämä tunneliasukkaan kohtuuton tilanne joutua maksumieheksi toisen aiheuttamassa vahingossa, varsinkin kun tämä toinen (räjäyttäjä siis!) on menestyvä kansainvälinen konserni, jolla juuri oli varaa maksaa kymmenien miljoonien eurojen kartellikorvaukset harjoittamastaan ylihinnoittelusta kuntien urakoissa (63 M€, jos en väärin muista)... Itkua ja hampaiden kiristystä siis on tiedossa vielä kolme seuraavaa vuotta.

    Se Allianssin vahingonkorvausvaraus oli niin naurettavan pieni (0,075 %), että se on jo PILKANTEKOA vahingoista kärsimään joutuneita nykyisiä ja tulevia uhreja kohtaan. Ei se ole kaukaa haettua, että syntyy iso PUTKIRIKKO tai oikosulusta johtuva kipinä sytyttää TULIPALON tai iso kivi tai muu putoava esine SURMAA tai VAMMAUTTAA ihmisen iäksi. Ja kaiken tämän edessä rakentaja vain levittelee käsiään ja naureskelee, että vanhoissa taloissa tapahtuu kaikenlaista kummaa: oma syynne, kun asutte sellaisessa...

    No niin, en nyt jatka pidempään. Tiedätte mitä tarkoitan. Teillä on ONGELMA. Mutta se ei tarkoita sitä, että pitäisi istua tyynenä kädet ristissä odottamassa, että ongelma jotenkin ratkeaisi. Ei se ratkea. Nyt tarvitaan aivojen aktiviteettia ja asukkaiden yhteisvoimaa, pystyyn nostettua nyrkkiä koko Rantaväylän pituudelta! Älkää odottako armoa, koska sitä ei tule. Pelkkää kylmää kyytiä vain ja lisää vahinkoja. Kyllä ne hommansa osaavat. Tämä kuuluu niiden politiikkaan. Ei vain yhden, vaan niiden kaikkien.

    Tämä nyt eteen tullut ei ole mikään ELÄMÄN TOSIASIA. Se on pelkkä ILMIÖ. Ja koska se on niin tuiki yleinen tässä elämässä, niin se on ONGELMA, ja se on ISO sellainen. Siihen täytyy keksiä jotakin. Asukkaiden. Innovaatio. Juuri niin! :-(

    "Älä tutki ilmiöitä yhteiskunnassa, vaan yhteiskuntaa ilmiöissä." (Dos. Kauko PIETILÄ, Tampereen yliopisto)

    Viisaasti sanottu. Heippa taas!

    T. Viipperä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No joo, mä panen sprmet ristiin kyynerpäitä myöten, ettei meille ehdi koitua mitään suurempaa onnettomuutta. Syksyyn mennessä niiden pitäisi olla räjäytyksesnä räjäyttäneet tästä alta.
      Tiedossahan tuo jo onkin, ettei rakennuspuoli maksajaksi helpolla ryhdy.
      (Pakkahuoneen seinän halkeamisessa taisi rakennuttaja ryhtyä "maksumieheksi", meni kylläkin niiden vakuutuksesta.)

      Ei liene sattumaa, että kolme tämän lajin rakennusalan ihmistä (tai siitä jotain tietävää) myi asuntonsa kiinteistöstämme, kun tunnelipäätös tuli. Mainitsin tästä Jarkollekin tunnelikäynnilläni. Hän ei sanonut mitään.

      Poista
    2. ÄÄH, ei rakennuttaja, vaan siis rakentajapuoli ryhtyi maksumieheksi

      Poista
  5. Hei, kuulkaas! Jos TALO on kestänyt pystyssä 110 vuotta, kun kaikki muut talot koko Soukanlahden vuorilta ovat ajan saatossa hävinneet ja korvautuneet uudemmalla rakennustekniikalla, niin johan järkikin sen sanoo, että tällainen talo on POIKKEUKSELLISEN HYVIN rakennettu. Eikä sellainen virheiden "valitut teokset" kuin miksi Allianssi sen esittää!

    Ja kuinkahan PUOLUEETON tällainen "tutkimus" sitten oli, kun "omat miehet" sen tekivät?! Satuilivat omiaan. Paksua pajunköyttä lykkäsivät ihan viimeisen päälle. Oikein nauruksi pistää! (LOL) Eihän tuollaisella lausunnolla ole mitään arvoa. Vain sellaisella puolueettomalla insinööritoimistolla, jolla ei ole MITÄÄN kytköksiä Allianssiin tai kaupungin urakoihin. Ehkä sellainen tutkija kovalla sihtaamisella löytyy. Tai sitten ei.

    VastaaPoista
  6. Masentavaa touhua tämä tuulimyllyjä vastaan tappeleminen on. Eivät varmaankaan korvaa mitään, ellei oikeusteitse lähde vääntämään kättä. Ja silloinkin luultavasti turpaan tulisi, niinkuin edellisissä kommenteissa oli puhetta.
    Eikö näille asioille ole olemassa mitään puoleetonta elintä, vähän niinkuin vähittäistavarakaupassa on kuluttaja-asiamies?
    Täytyy yrittää asukas-illassa saada äänet kuuluviin ja katsoa reaktio. Puhua asioista niiden oikeilla nimillä ja katsoa kuinka Lemminkäisen ja muiden puljujen "expertit" sössöttävät kuinka nämä tapahtumat ei korreloi... aika surkuhupaisaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan se selvä, että omilla asiantuntijoilla on aina oma lehmä ojassa.

      ...kunpa nyt ei vaan sitten sattuisi mitään vakavampaa.

      En usko, että ovat ihan ensi kertaa asukkaiden korvauskysymyksiin vastaamassa.

      Poista
  7. Mä googlasin hiukan. Käytännön ohjeita pientalorakentamisen louhintatöihin (Infra ry)
    http://www.infrary.fi/files/1727_Turvallisuusohjelouhinta.pdf

    "Louhintatyöt ankaraa vastuuta

    Räjäytys- ja louhintatyöt kuuluvat ns. ankaran vastuun töihin. Ankaralla vastuulla tarkoitetaan
    sitä, että esimerkiksi vaarallisen toiminnan harjoittaja on vastuussa hänen toiminnastaan
    aiheutuvista vahingoista aina. Räjäytystyön aikana syntyneet tai lisääntyneet vauriot aiheuttavat
    korvausvelvollisuuden tuottamuksesta riippumatta (oikeuskäytäntö). Pääsääntöisesti tärinästä
    aiheutuvien vahinkojen osalta riittää, kun syy-yhteys syntyneiden vaurioiden ja harjoitetun toi
    minnan välillä on todennäköinen (ympäristövahinkolaki). Toiminnan harjoittajan eli louhintaurakoitsijan puolella ei tarvitse olla puutteellisuutta tai huolimattomuutta, kuten normaalissa toiminnan vastuuvakuutuksessa edellytetään korvausten edellytykseksi.

    Kuka on korvausvastuussa louhintavahingoista?

    Vastuun räjäytystyöstä kantavat yhteisvastuullisesti rakennuttaja ja louhintaurakoitsija eli työn
    teettäjä ja suorittaja. Tämä koskee esimerkiksi asunto-osakeyhtiötä ja kiinteistöosakeyhtiötä.
    Yleensä yksittäinen kuluttajan asemassa toimiva omakotirakentaja ei ole joutunut korvausvastuuseen. "

    Jahas. Pääsääntöisesti tärinästä aiheutuvien vahinkojen osalta riittää, kun syy-yhteys syntyneiden vaurioiden ja harjoitetun toiminnan välillä on todennäköinen (ympäristövahinkolaki).

    Kappas! Lopputulema täällä meillä olikin, että louhintatöiden ja esitettyjen vaurioiden välillä ei löydy syy-yhteyttä.

    Onneksi meillä on kyse vasta (??) ropisevasta laastista. Hiukan kyllä alkaa hirvittää. Onneksi tämän pahimman tosiaan pitäisi jo kohta olla ohi. Kestä, kestä talovanhus!

    VastaaPoista
  8. Niin, itsestäänhän ne vessanpöntöt halkeilevat ja kaakelit putoilevat omia aikojaan. Oliko henkilö, joka pöntölle istui, kovin painavakin? No niin, siinähän se syy-yhteys löytyikin! Ja pönttökin jo varmaan oli vanha ja huono, eikä siis kestänyt YLIKUORMITUSTA...

    Onkohan ikinä Lemminkäisen työhistoriasta löytynyt yhtäkään tapausta, jossa firma itse olisi aivan omaehtoisesti todennut ja ilman selityksiä myöntänyt tärinän ja omaisuusvahingon syy-yhteyden ja korvannut vahingon ilman jupinoita? Ainako on tarvittu tämä KAUHEA VÄÄNTÖ? Tämä mustan vääntäminen valkoiseksi? Ja valkoisen mustaksi?!

    Jotenkin alkoi mietityttää muutama raportissa esitetty väite. Ensinnäkin se perustusten vajoaminen. On aivan normaalia, että kerrostalo painuu ensimmäisten elinvuosiensa aikana vähän kasaan, siinähän on paljon kuivuvaa betonielementtiä päällekkäin ja talon alla yleensä paalutus, joka sekin painuu. Vähän ja tasaisesti, jollei suunnittelussa ole tapahtunut virhettä. (Kuten tapahtui Pikku Huopalahden suoperäiseen maastoon rakennetuille hulppeille terassitaloille tässä takavuosina: siellä lattiat kallistelivat ja nurkat ryhtyivät irvistämään! Asuntojen arvo laski reippaasti, tietenkin. Ja Porissa oli vielä dramaattisempi tapaus: talo oli (on?) vinossa kuin Pisan torni! Historiasta tunnetaan, miten Lahdessa romahti kokonainen kerrostalo kasaan, koska betonissa oleva jää keväällä suli...)

    No nyt sitten tämä Anuliinan talo! Sehän on kaksikerroksinen puutalo, jonka tiiliperusta on suoraan kallion päälle rakennettu. Miten ihmeessä se voi mihinkään vajota? Siis jos vain kallio kestää eikä putoa alta pois?!

    Loppu raportissa onkin sitten sellaista ilmasta tempaistua yleislöpinää sääsuhteista, routimisesta, lämpötilamuutoksista, kosteudesta, ylikuormituksesta - siis aivan kuin rakennusmateriaalit jo alunperinkin olisivat olleet jotenkin "viallisia", koska rakentajat eivät ymmärtäneet kuivata niitä tai suojata tarpeeksi tms. Kas kun eivät vielä löytäneet homettakin pisteeksi i:n päälle, sehän se olisi väitteen kruunannutkin! :-D

    Sitten vielä talon "suunnittelu- ja työvirheet". Herranen aika, nehän pitää YKSILÖIDÄ. Siis kuvata ja näyttää, että hieman hitaampikin ne ymmärtää! Missä ne ovat? Onko niitä yhtäkään? Siis ihan oikeasti. Että suunnittelija, maankuulu Heikki Tiitola, olisi tunaroinut! Ja että hänen rakentajansa myös olisivat tunaroineet! Onko Allianssilla oikein LUETTELO näistä virheistä ja mokista? Näyttäkää se! Esittäkää se oikein kunnolla kaikelle kansalle!

    Nämä Allianssin väitteet ovat aivan pimeästä tempaistuja arvailuja, suoraan sanottuna PIMITYSTÄ oman vastuun välttämiseksi. He katsovat, uppoaako pimitys. No, ei kylläkään näillä näkymin. Väitteet on näet perusteltava, näytettävä totuudenmukaisiksi. Nyt ne ovat ilmaan heitettyjä huitaisuja.

    Anuliina, nyt on kaivettava esiin talon historia ja elinkaari. Se tarkoittaa VASTATODISTEITA siitä, että ennen tunneliräjäytyksiä talo oli ehjä ja väitettyjen seikkojen osalta täysin kunnossa. Taloyhtiö voisi kaivaa esiin kaikki saatavilla olevat KUNTOTARKASTUSRAPORTIT, varsinkin sen viimeisen ennen räjäytysten alkua. Ja jos on jotain remontteja taloon tehty, niin tieto niistäkin siihen liitteeksi. Eiköhän tästä saada jo todistusvoimaa, näkevät että täälläkin ollaan tosissaan. Lakkaavat sitten syöttelemästä puppua kuin vauvaruokaa pikkulapsille. Vähän "sissitaktiikkaa" asukkaille nyt! :)

    Hip hei!

    Täällä V.

    VastaaPoista
  9. Tässä lisää ajatuksia:

    Miten ne voivat pelkästään TÄRINÄMITTAREIDEN TULOKSIA analysoimalla PÄÄTELLÄ, että räjähdysten ja vahinkojen välillä ei ole syy-yhteyttä? Jos VAHINKOJEN tarkkaa analyysiä kellonaikoineen, tapahtuma- ja todistajalausuntoineen ei ole heillä tiedossa kuin korkeintaan suunnilleen - vaikka sähköpostiuutisena, että "tällaista ja tällaista tapahtui tänään tässä asunnossa!" - niin eihän voi olla syy-yhteyttä, jos VAHINGON tiedot tahallaan jätetään epäselviksi, siis esim. päivämäärien ja kellonaikojen osalta tai kun näkijää ei ollut paikalla. Vaillinainen tieto on heille oiva porsaanreikä. Silloinhan voi väittää mitä vain!

    Mutta koska Lemminkäinen toimittaa sen RÄJÄHDYSSUUNNITELMANSA kaupungin viranomaisille, niin eikö olisi ASUKKAIDEN mahdollista pyytää ja saada tiedot räjähdysten päivämääristä, kellonajoista ja kenttäkokojen perusteella mitatuista TÄRINÄARVOISTA suoraan kaupungin Ympäristövirastosta?!! Aivan urakan alkuajoista lähtien ja niin kauan kuin sitä kestää ja vahinkoja tunnelin vaikutusaluelle tapahtuu. (Huomatkaa, että kallioalueella tärinän vaikutus on mitattavissa 1,3 kilometrin päässä räjähdyspaikasta, ja jos hyvin sattuu, niin jopa KAHDEN kilometrin! Riippuu siitä KENTTÄKOOSTA. Mitä isompi se on, sen stydimpi tärähdys ja sen kauemmas se kalliossa kantautuu! Jos ne haluavat kiirehtiä urakkaa, niin tietenkin ne käyttävät ISOJA kenttäkokoja! Ovat varmaan siinä laillisuuden ylärajoilla, jos uskallan arvata...)

    Saatuja NUMEROTIETOJA voi sitten ihan rauhassa verrata omassa talossa tapahtuneisiin vahinkoihin = lokikirjamerkintöihin. Näin kunkin työmaan osalta. Ja taloista ja niiden asukkaista kaikki vahinkoja kärsineet. Silloin tiedetään ihan oikeasti, missä mennään eli onko syy epäillä TODENNÄKÖISTÄ SYY-YHTEYTTÄ, jolloin asukaskin saisi oikeutta.

    Älköön kuultako vain yhtä osapuolta, annettakoon toisellekin tilaisuus tarkistaa mahdollinen syy-yhteys! Tiedot esiin Ympäristövirastosta!

    Käsittääkseni nämä räjäytyssuunnitelman tiedot ovat julkisia asiakirjoja, eivät mitään Lemminkäisen liikesalaisuuksia. Älkää uskoko, jos joku väittää toista.

    Jos syy-yhteys todetaan, korvausvelvollisia yhteisvastuullisesti ovat Tampereen kaupunki tilaajana ja Lemminkäinen Infra työn suorittajana. Heidän vakuutusyhtiönsä voivat sopia kiistan korvausosuuksista keskenään.

    Kolmantena tekijänä tulee koko korvausjuttua juttua hämmentämään sitten vielä asukkaan ns. SIETÄMISVELVOLLISUUS. Siitä vähän enemmän seuraavassa jutussa nimeltä "TÄRINÄVAHINKOJEN KORVAAMINEN" (Tiina Olin, Infra ry):

    infrary.fi/files/3625_Trinvahinkojenkorvaaminen_InfraTiinaOlin.pdf

    Hyvä ja selvä kirjoitus asiantuntijan kynästä, laittakaa talteen!

    Eipä nyt muuta.

    VastaaPoista
  10. Joo, onneksi nyt on kyse vielä tosiaan laastista, mitään railoja ei ole syntynyt tms. Toivon tietenkin, ettei mitään kamalampaa tapahdukaan.
    Tapauskohtaisesti sitten käydään taisteluun, jos on tarve. ;)

    Ja saa niitä räjähdysarvoja ja kaikki tiedot halutessaan allianssilta. Julkiseksi niitä ei laiteta syystä, että ne sisältävät niitä ammattisalaisuuksia. Asukasilloissa on mainittu, että kysymällä saa tiedot. :)

    VastaaPoista
  11. No hyvä sitten! Sähköturvallisuusasioista tuli mieleen se, että jos talossa lamput vilkkuvat tai muuten käyttäytyvät omituisesti, tai modeemi tai muu virtaa ottava laite särkyy, niin kannattaa heti tehdä VIKAILMOITUS verkkoyhtiön numeroon 0800 90 171. Se on ilmainen. Eikös sinunkin keittiössäsi joku lamppu sammunut ja sitten syttyi uudestaan? Ja nyt joku talon asukas mainitsi, että tärinän jälkeen lamppu rupesi vilkuttamaan?! Epäilen 0-johtovikaa...

    Tärinät voivat helposti löystyttää tai irroittaa kokonaan rasian takana olevan 0-johdon, jolloin rasiaan työnnetty laite voi kärähtää ja vaikka sytyttää tulipalon. Jos joku asukas lampun vilkkuessa samalla haistaa ilmassa palaneen käryä, eristeet sulavat jo ja on kiire. Silloin ilmoitus Palolaitokselle hätänumeroon 112. Ilmoita tämä kaikille asukkaille! Oikosulku ei ole leikin asia.

    Näitä laitevikoja ja ilmoituksia kun kertyy tarpeeksi Rantatunnelin taloista, niin eiköhän siitä saada todennäköisiä syy-yhteyksiä räjähdysten aiheuttamiin tärinöihin!

    VastaaPoista
  12. Helvetti mikä räjäytys oli justiinsa! Laitoin Meriläiselle aika äkäisen sähköpostin ja jatkossa menee yhteydenotot ympäristönsuojeluun, allianssille ne viestit on yhtä tyhjän kanssa!

    VastaaPoista