keskiviikko 18. kesäkuuta 2014

Ilmanlaatua ja juhannusta



Tää onkin tosi jännää. Tulin kotiin jo kahden aikoihin ja täällä...TATTADAA...rusnattiin!!! :D Kopsui sillä-tavalla-enemmän-entiseen-malliin. Ja ei, se ei haittaa päivällä ollenkaan. Kävin äkkiseltään...tuota...juhannuspunaviiniostoksilla  ja sen-sellaisilla tuolla Tammelassa ja kun palasin, ajattelin kuitenkin koittaa otella vähän päiväunia. Aamun puoli viidestä kumminkin oli jo aikaa... Se kuulkaa onnistui rusnauksista huolimatta! Havahduin muutamaan otteeseen, mutta nyt kun tarkemmin muitelen, olen saataanut kyetä tähän päiväsaikaan ennenkin. Koska olen superhyvä nukkumaan. ;) ...tässä kohtaa jätetään laskuista yölliset horror-rusnaukset.
Ajattelin herätessäni tuossa puoli viiden aikoihin, että ne onkin kaikki  jääneet jo nyt juhannuslomille, mutta hetikohta alkoi päristä taas. Kovin kaukaa kuuluu pärinä kylläkin, mutta pärisee. 

Liikenneviraston sivua päivitetäänkin nyt näemmä tihuaan tahtiin. Tänään havaitsin siellä jälleen ihan uutta ajankohtaista. A-Insinöörit Suunnittelu Oy on tilannut Ilmatieteenlaitokselta Tunnelihankkeen ilmanlaatu- ja säämittauksen vuodelta 2013.

"Ajankohtaista
Ilmaanlaatua on mitattu vuoden 2013 alusta alkaen Santalahdessa ja Naistenlahdessa. Rakentaminen alkoi lokakuussa 2013. Loka-joulukuun ilmanlaadun mittaustulosten mukaan rakennusvaiheeseen siirtymisellä ei ollut merkittävää vaikutusta ilmanlaatuun, johtuen osittain myös pölyämistä hillitsevistä leudoista ja kosteista sääoloista. Koko raportti on luettavissa alla olevasta linkistä."
 Ilmanlaadun mittatulokset vuodelta 2013.

Lukaisin sen nopeasti  läpi. Olen kyllä seurannut noita Naistenlahden ilmanlaatumittauksia kaiken aikaa tässä tunnelielämän tuoksinnassa.
Tämä  ilmanlaadun vuosiraportti on siis nyt kuitenkin vuodelta 2013, joten mielenkiinnolla jään odottamaan tulevien vuosien tilastoraportteja kokonaisuudessaan..
Tämän raportin tuloksissa tai edes raja-arvojen hetkellisissä (ja määrällisesti sallituissa) ylityksissä ei ollut mitään omituista. Maalis-huhtikuussa oli havaittavissa katupölyn aiheuttamaa hässäkkää viime vuonnakin.
Itse asiassa täällä näkyvät tämänvuotisetkin arvot ja kun raja-arvojen ylityksiä (hengitettävien hiukkasten osalta) oli viime vuonna maaliskuussa yksi, tänä vuonna oli neljä. Huhtikuussa viime vuonna oli ollut kuusi ylitystä, tänä vuonna ei yhtään.
Raportissa on kaikenmaailman kaavioita, yhdestä näki mm. aamuruuhkien vaikutuksen ilmanlaatuun. Ne kaikki minua kiinnostavat, sitten kun tunneli on valmis.

Lainaankin raportin (siis vuodelta 2013) yhteenvedosta tähän pätkän.

"Naistenlahdessa ja Santalahdessa mitattujen ilman epäpuhtauspitoisuuksien perusteella lasketaan ilmanlaatuindeksi, joka kuvaa vallitsevaa ilmanlaatutilannetta (hyvä, tyydyttävä, välttävä, huono, 
erittäin huono).
Indeksin laskentaan käytetään typpidioksidin, hengitettävien hiukkasten ja pienhiukkasten tuntipitoisuuksia. 
Tunneittaiset indeksiarvot ja mitatut tuntipitoisuudet ovat olleet mittausten alusta lähtien
nähtävillä mittausten www-sivuilla reaaliaikaisesti ja historiatietoina.
Indeksillä ilmaistuna ilmanlaatu oli Naistenlahdessa hyvää 35 %, tyydyttävää 50 %
ja välttävää 10 % päivistä. Ilmanlaatu oli huonoa 10 päivänä (3 % päivistä) ja erit-
täin huonoa 6 päivänä (2 % päivistä).
Huonon ja erittäin huonon ilmanlaadun aiheuttajana olivat pienhiukkaset ja hengitettävät 
hiukkaset lähinnä maalis-huhtikuun kevätpölytilanteissa. Katupölyaikaan ilmanlaatu heikkeni 
laajemmaltikin Tampereen alueella.
Santalahdessa ilmanlaatu oli vastaavasti hyvää 53 %, tyydyttävää 34 % ja välttävää 9 % päivistä. 
Ilmanlaatu oli huonoa 10 päivänä (3 % päivistä) ja erittäin huonoa
1 päivänä (1 % päivistä). Huonon ja erittäin huonon ilmanlaadun aiheuttajana olivat
hengitettävien hiukkasten pitoisuudet kevätpölytilanteissa maalis-huhtikuussa
2013.
Naistenlahden ja Santalahden mittauspisteissä mitattuihin typen oksidien ja hiuk-
kasten pitoisuuksiin vaikuttivat voimakkaimmin katupöly ja autoliikenteen päästöt,
yksittäisten pistelähteiden päästöjen osuutta pitoisuuksien muodostumisessa ei
voitu erottaa."



No joo, se noista, nähtäväksi jää mitä tapahtuu. En nyt just jaksa ahdistella niistä. Tuo mittauspiste kyllä vaan sijaistee hiukan kauempana piipusta ja suuaukosta kuin kotini, mutta en nyt lähde sille tielle tässä vaiheessa ollenkaan...

KÄÄK! Taas (18.22) jysähti pikkuräjäytys tässä ihan huudeilla, jos ei jopa alla. Mitä ihmettä ne tekee?!!

Ei mulla kai tässä sit muuta ku hyvää juhannusta vaan kaikille! (Kun en ehkä täällä pärise huomenissakaan enää...ehkä.) Olkoon voima kanssanne. Ja olkaa kiltisti! ;)
                                                                                              -Anuliina


EDIT kympin jälkeen: Täh?! Porasivat kyllä, mutta ei räjäyttäneet ollenkaan. Ei siis rusnaakaan sitten missään yöllä... Arvatkaas kuka odotteli suihkuun menoa kymmenen minuuttia polkasun jälkeen... -Anuliina viittaa!! En nimittäin edelleenkään aio ikinä enää olla kylppärissä räjäytysten aikaan. Hirveä meteli on siellä silloin. Ja lämminvesivaraaja. Katossa. Ainakin toistaiseksi.
No, eipä tuo mitään (mitä nyt jalkapalloa vaan piti ehtiä myös katsella).
Ihmeellistä tämä lähinnä vain oli.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti