sunnuntai 9. marraskuuta 2014

"Tunneli virkistää elämää"ni ;)

 Asiaa aiheesta ja aiheen vierestä.
ecftimesofrefreshing.wordpress.com
Tänään Hesarissa: Shokkihoitoa lamaan: Tunneli Tallinnaan vai asuntolainan lyhennykset kulutukseen? Mutta varsinainen juttu, jonka ajattelin linkata tänne, on kuitenkin tämä: Ydinvoimalan kokoinen rakennusurakka.

Siinä Lemminkäisen tunnelirakentamisen johtaja Risto Kupila kertoo mm. miten Tallinnan tunnelin rakentaminen eroaisi Suomessa ja Ruotsissa tehtäviin tunnelinrakennustöihin. Kivilaatu ja kallio kun ovat  täällä meillä vahempaa ja kovempaa. Suomen vankkaan peruskallioon tunneli voidaan räjäyttää, kun taas tuolla Viron puolella tunneli tehtäisi valtavalla poralla, koska maaperä on pehmeää kalkkikiveä.

"Noin puolessavälissä Suomenlahtea suomalainen kallio vaihtuu virolaiseksi pehmeämmäksi hiekka-kalkkikiveksi."Se on ihan eri sorttista ja kalliimpaa rakentamista. Suomessa kivi on paljon kovempaa ja vanhempaa ja siksi nätimmin käyttäytyvää", rakennusyhtiö Lemminkäisen tunnelirakentamisen johtaja Risto Kupila sanoo."

Tallinnan tunnelin rakentaminen maksaisi 6-8 miljardia (ilman yllätyksiä, joita maan sisässä tehtävissä rakennustöissä yleensä vastaan tulee) ja kestäisi 12 vuotta. Nykyistä taloustilannetta kyseinen tunnelihanke ei ehtisi mitenkään elvyttää, mutta Kupilalla on mielessä monta muuta rakennushanketta, joilla voisi piristää taloutta nopeasti. 
"Energiantuotantoa tai Tampereen rantatunnelin tyyppisiä hankkeita. Ne virkistävät elämää ja luovat työpaikkoja", Kupila luettelee.

Ahahhahah! Juutuin koko jutussa tuohon viimeiseen lauseeseen. Virkistää elämää!! Ihan juuri niin, varsinkin rakennusvaiheessa. ;) Itselläni on kyllä hiukan eriävä käsitys virkistävästä...

Joo, joo. Ymmärrän kyllä mitä tuolla elämän virkistämisellä tässä tarkoitetaan. Olen vain olevinani ihan kauhean hauska. Suorastaan ratkiriemukas.

En myöskään henkilökohtaisesti pysty ohittamaan mitään tunneliaiheisia asioita. (Jos se vaikka on jäänyt jollekin epäselväksi.) Ei väliä miten kova hälinä ympärillä vallitsee, ne ikään kuin imeytyvät korvakäytäviini. Ja niitä putkahtelee kaiken aikaa eteen radiossa, töissä, ihan joka paikassa. Tässä muutamia esimerkkejä, jotka tulevat heti mieleeni:
- ♪♪ ♫  Pmmp: Minä odotan täällä tunnelissa, jossa valo kylmä hohtaa... ♪♪ ♫
- ♪ ♫  Haloo Helsinki: Beibi, räjäytä mut tässä, beibi aamuhämärässä... ♫♪♪
- Päiväkodin ryömintätunneli, hiekkakasatunneli, paa-jalat-haralleen-minä-konttaan-sieltä -tunneli, tunnelitunneli...
- Kyrön sahan (tai minä tahansa muun sahan) äänimerkki elikkäst' pilli. Täysin verrannollinen räjäytyksestä varoittavaan äänimerkkiin.
- KAIKKI työmaat (Suomessa JA ulkomailla) :D
Niitä on miljoonia muitakin, ei nyt just tule vaan mieleen.

Oli kyllä ihan pakko hiukan irroitella tekstiä kontekstistaan, etenkin tuossa otsikoinnissa, kun sattuu niin sopivasti. Sitä paitsi nykyään lehden otsikoivat juttunsa ihan yhtä "asiaankuuluvasti" kuin minä nyt..

Mutta ei tässä mitään, ihan hyvä on tunnelma. Tosi hyvä! Ja kertakaikkisen virkistäytynyt. Olen tavannut uusimman tädin kultaisen ♥ ja muutaman muunkin, kaikki niin lutusia ja ihkuja, että tätinen on pitkään hyvällä mielellä.

Hyvää isänpäivää kaikille iskä-ihmisille!! HYVÄ ISKÄT! PUS! ♥

                                      -Anuliinanen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti