lauantai 20. joulukuuta 2014

Tulevaa pihanäkymää?

piippufinalistit pihalta
No niin, edellisen jutun kommenteissa mainitsin, että pitäisi tehdä jonkinlainen havainnekuva pihanäkymästä. Nopsasti leikkaa-liimaa-tälläsin piiput pihamaisemaan. Piippu on siis 40m korkea ja halkaisijaltaan 6m. Suhteet ovat todennäköisesti täysin vinksallaan, koitin havainnekuvien perusteella mallata, mutta tehtävä oli kutakuinkin mahdoton. Luullakseni piippu tulee olemaan hieman enemmän oikealla, ehkä myös lähempänä,  kuin näissä. (Olikohan se sata metriä suoraan työtunnelista...) En jaksa kuitenkaan enää puljata kuvien kanssa. Ei siis pidä teidän mittasuhdevirheistä hermostuman. Halusin vain edes hiukan "kuvitella" tulevaa pihanäkymääni. tuohon työmaan tilalle pitää siis myös kuvitella eritasoliittymiä ja varsinaiset liikenneväylät. Ja tukimuuri tähän eteen. Huokaus.

Kun  kerran piiputtomuus ei ole vaihtoehto, ja tuohon nousee joka tapauksessa uusi piippu, niin saisi sitten  tulla tuollanen terrakotanpunertava (corten-teräksinen) piippu kasvillisuuksineen. Hiukan vähempi kasvillisuus riittäisi tosin, tuo on vähän tuuhean näköinen kuvassa. Nättiä punaa piipusta saisi siis näkyä myös. Se sopisi noihin Tampereen muihin punatiilipiippuihin (ja meidän piharakennukseen hihhi.)

"Piiput ja taideteokset toimivat kaupunkikuvan uusina maamerkkeinä."

'Saapumisen arvoitus' näin Tunnelinsuun asukkaana kuulostaa minusta siis parhaalta vaihtoehdolta.
Toivottavasti palkintolautakuntakin haluaa piipputaideteoksillaan viestittää Tampereen olevan
(edellisen jutun kommentoijan sanoja lainaten) "urbaani, ekologinen, ympäristöystävällinen ja tulevaisuuteen suuntautunut." 

Muista piippufinalisteista. Sinisiirtymä on valotaideteoksena kaunis, epäilen vain, että valaistus loimottaisi liian kirkkaana tänne luoden turkoosin jouluvalaistuksen pihoillemme halusimmepa sitä tai emme. Piippu on liian lähellä asutusta ollakseen noin "valoisa." Jossain muualla se olisi komea. 
Sade-piippu on klassisen kaunis, se ei ehkä myöskään hyppäisi silmille tuolta niin kuin tuo valotaideteos. (Lähtökohtana kuitenkin on, että ei kukaan kai haluaisi kotipihanäkymänsä katseenvangitsijaksi 40 metristä piippua.) Jotenkin en kuitenkaan näe sen sulautuvan tänne, olisiko syynä sitten tuo väritys? Minusta se jää irralleen maisemasta, vaikka onkin ihan kaunis. En tiedä. Havainnekuva siitä saisi olla enemmän luonnollinen, että osaisi kuvitella sen paremmin tuohon.

En minä kyllä osaa tuohon kuvitella niitä teitä ja liittymiäkään. Mitähän tästä oikein tuleekaan?! Melkein voisi alkaa ahistaa.
Olen käynyt keskustelua piipuista myös live-elämässä ja yritänkin kovasti olla provosoitumatta liikaa. Joku piipuista nousee joka tapauksessa tuohon. On löydettävä jotain hyvää jokaisesta. Tämä on sitä Tunnelielämää.

                                                                                    -Anuliina

Loppukevennys: FB-sivultani (samaisen piippukuvan kommenteista) poimittua, hienoja ideoita. *tirskuntaa*:

A: Ja hieno piippu olis väritykseltään sinioranssi. Minusta ;)
B: Hahhahaha... Siihen voisi kai laittaa kylkeen sellaisen kirveentapaisenkin?
A:  Vaikka. :)
C: Musta kiva voisi olla joku mahdollisimman kirkas ja välkkyvä! ;) Toinen piippu voisi olla Ilveksen sponsoroima ja toinen Tapparan.
A: Nehän vois toimia mainospiippuina. Saiskohan niihin jotenkin musiikkia... 
B: No, nyt kuulostaa toooosi hienoilta ideoilta. Ahhahhaha!

Niin, että kyllä tässä varmaan ihan hyvin käy. :D  Ja sanotaan nyt vielä, että minä en ole jääkiekkoihmisiä. Ne on noi ihan muut. 

EDIT 16.21: Tamperelainen.fi on kirjoittanut myös aiheesta:
Tässä kolme vaihtoehtoa Rantatunnelin taidepiipuksi – Kerro mielipiteesi

Tällä hetkellä kansalaiset ovat äänestäneet siellä seuraavasti:
Sinisiirtymä 48% (94 ääntä)
Saapumisen arvoitus 47% (91 ääntä)
Tuli ja sade 4% (8 ääntä)

Ja edit klo 18.24. Ne ovatkin jakaneet tuon linkin eilen myös Rantatunnelin FB-sivuilla. Äänestäkää siis. :)
Tällä hetkellä ääniä:
Saapumisen arvoitus 49% (103 ääntä)
Sinisiirtymä 46% (97 ääntä)
Tuli ja sade 3% (8 ääntä)

Ja edit klo 0.42: Jossain vaiheessa Arvoitus keuli karkuun ja sai etumatkaa, mutta Siirtymä saavutti sitä taas...
Tällä hetkellä
Saapumisen arvoitus 49% (122 ääntä)
Sinisiirtymä 47% (117 ääntä)
Tuli ja sade 3% (9 ääntä)

Edit sunnuntaina 21.12.14 klo 11.21:
Saapumisen arvoitus 48% (136 ääntä)
Sinisiirtymä 48% (136 ääntä)
Tuli ja sade 3% (10 ääntä)

Ja edit klo 18.06:
Saapumisen arvoitus 50% (173ääntä)
Sinisiirtymä 46% (158 ääntä)
Tuli ja sade 3% (11 ääntä)

Ja vielä klo 21.58:
Saapumisen arvoitus 53% (199ääntä) Wohoo! Kohta 200!!
Sinisiirtymä 43% (161 ääntä)
Tuli ja sade 2% (11 ääntä)

3 kommenttia:

  1. Mielenkiintoisia tuloksia! Näköjään tässä käyvät kisaa keskenään kolme selkeää erilaista kategoriaa: MAINOS, TAIDE ja YMPÄRISTÖTAIDE.

    Jaottelen ne tässä nyt sillä perusteella, miten ne KOMMUNIKOIVAT katsojan kanssa:

    1) Sinisiirtymä: Päällekäyvä, julistava, aggressiivinen! Kuka haluaisi asua ikuisen jouluvalon alla? Saa synapsit ärtyneeseen liikkeeseen. Tämä valopylväs sopisi jättimarketin pihalle, elektroniikkatehtaan edustalle, atomivoimalan tai hotellin portinpieleen: "Täällä on maailman tappi, tulkaa tänne!" Jos värin vaihtaisi punasiirtymän puolelle, teos olisi kuin vappukeppi tai minttutikkari. Aika ällöä, suorastaan tympäisevää. Kommunikoi siis LIIKAA katsojan kanssa, tyrkyttää itseään. Ikuinen mehujääpuikko pihallasi. Sanoisin että YÄK!

    2) Tuli ja sade: Ei kommunikoi lainkaan. Itseriittoinen, sisäänpäinkääntynyt, pitää hiljaista MONOLOGIA omassa esteettisessä avaruudessaan. Staattinen, pysähtynyt. Dynamiikka kovin hiljaista ja pinnanalaista. Kuin viesti kaukaiselta planeetalta, kaunis muinaisjäänne antiikin Kreikasta... Miellyttävä, mutta ei tarttumapintaa rosoiseen tamperelaiseen todellisuuteen: Asukkaat eivät selvästikään suosi tätä hillittyä taide-esinettä! Ymmärrän heitä, mutta ymmärtääkö raati? Olisi kiva tietää etukäteen PERUSTEET, joilla he valintansa tekevät. Mahtavatko itsekään vielä tietää? Pahaa aavistelen, että tulos on vetinen kompromissi eli tämä ns. "helppo" vaihtoehto voittaa. Silloin voi kyllä sanoa, että Tampere on PYSÄHTYNYT paikkakunta!

    3) Saapuminen: Tämä on todellista YMPÄRISTÖTAIDETTA alaotsikolla "urban planning". Se on dynaaminen, se käy jatkuvaa DIALOGIA rakennetun ympäristön, sen eri aikakerrosten ja ennen kaikkea ihmisten kanssa. Siinä kohtaavat KULTTUURI (corten-teräs!) ja LUONTO (kasvimaailma!) toisensa sivistyneessä vuoropuhelussa, joka ei ahdista ketään (kuten Sinisiirtymä) eikä aseta rajoja (kuten Sinisiirtymän tekniikka ja tilastomatematiikka). Tässä on Äiti Luonnon iloa, hauskuutusta ja yllättävyyttä, sopivasti kaaosta ja epäsymmetriaa. Tämä on pienoisidylli, joka vetää tunneliin saapuvan tai sieltä poistuvan AUTOILIJAN suun hymyyn. Tämä on HAPPY-CLAPPY ARCHITECTURE, joka saa kaupungin lapset riemusta taputtamaan käsiään. (Huom! Tämä muuten on pienikokoinen, filosofialla ja zenillä maustettu uusi valtavirta, joka on maailmalla nousussa! Osaako Tampere nyt olla EDISTYKSELLINEN ja INNOVATIIVINEN eli kannattaa hauskuutta ja leikkisyyttä?!)

    Tämä on tuleva voittaja - ainakin asukkaiden mielestä. Ja minunkin mielestäni! :-)

    Anuliina, laitapa oma pikkuväkesi äänestämään kuvista siellä päiväkodissa, jotta saadaan sitäkin osviittaa! :)

    T. Viipperä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hihhi. :D Täytyypä laittaa lapset äänestämään, tosin meillä on menossa siellä melkoinen Star Wars -buumi, joten Sinisiirtymä voisi saada yllättävästikin kannatusta valomiekkamaisen olemuksensa takia.

      Poista
  2. Kävin äänestämässä Akselia, ja Saapumisen johto on jo selvä: 54 % ja 204 ääntä, jihuu! :-)

    "Happy-clappy" eli "hyväntuulen arkkitehtuuri" (Architecture for Wellbeing" on tässä nyt avainsana. Kun tärkeässä liittymässä tunneliin ajaa vihainen, hermostunut tai huolestunut autoilija, hän on vaaraksi liikenteelle, jos häntä vielä TUNNELIN SUULLA kiihdyttää ärhäkkä sininen VALOMIEKKA. Piipulla ja sen ilmeellä on siis suora vaikutus ajajan terveyteen, hyvinvointiin, vakuutusmaksuihin... Ja kaupungilla ja Liikennevirastolla kasvaneen onnettomuusriskin myötä ylimääräisiä menoja tunnelin huoltokuluissa ja räjähdysmäisesti lisääntyneissä liikennekatkoissa sekä loukkaantuneitten määrässä sairaaloissa ja ensiapuklinikoilla... Mutta jos tunnelin suulla ajajaa tervehtii näkymä kuin lapsuuden rakkaasta ja jännittävästä SATUKIRJASTA, hänen verenpaineensa laskee ja hän ajaa rentona tunnelin uumeniin eikä heristele keskisormea kenellekään. Niin yksinkertaista se on!

    Ahtaassa kaupunkiympäristössä rakennettaessa kannattaa satsata ihmismielen HYVÄNTUULEN ANNOSTEN kohottamiseen rakenteellisilla ja taiteellisilla ratkaisuilla erilaisissa liikkumisen solmukohdissa. Akselin ehdotus on mallikelpoinen lataus hyvää tuulta ja hyvinvointia; Sinisiirtymä taas on äärimmäinen poikkeus tästä ideaalista. Sanoisin että se on suorastaan VAARALLINEN ehdotus.

    MAINOS tunkeutuu häikäilemättömästi alitajunnan kautta ihmisen ajatuksiin ja toimintoihin. Oletko koskaan ajatellut, miksi Mäkkäri on niin suosittu ja amerikkalaiset niin lihavia? Nostapa kätesi poikittain nenän tasalle, kun seuraavan kerran ajat tai kävelet Mäkkärin ohi. Kultaisten kaarien yläosa on grafiikaltaan AIVAN SAMA kuin kaikissa Disneyn sarjakuvissa, joissa AKU ANKKA levittää hämmästyneenä silmänsä. Kaikki amerikkalaiset ovat nähneet Aku Ankan, mutta eivät TUNNISTA Akua "kultaisissa kaarissa". (Vrt. DONALD Duck vs. McDONALD´s...)

    Salakavalaa, vai mitä? Näin meihin vaikutetaan. Ensin tuli Aku, sitten Mäkkäri. Aku on suosikkini, mutta Mäkkärissä en ole koskaan käynyt. Täytyy ehkä joskus mennä ihan koemielessä... :)

    Nyt vain kaikin voimin ja resurssein propagoimaan Akselin puolesta ja wellbeing-arkkitehtuurin puolesta! Argumentoi oikein vahvasti tätä wellbeing-näkökulmaa ja liikenneturvallisuutta, niin kyllä ne insinöörit sitten vievät sanaa eteenpäin. Niin että se kantautuu aina Anna-Kaisan esikuntaan asti! Sillä hänen sanansa (lue: dynaaminen otteensa!) siellä palkintolautakunnassa ensi sijassa ratkaisee, muut seuraavat perässä (jotta eivät menettäisi virkaansa, tämä museoväki ja muut "varjohahmot"... Heh-heh!).

    Tunneli muuten valmistuu samoihin aikoihin kun pormestarin virkakausi päättyy = IMAGONNOSTON aika on koittanut seuraavaa vaalikautta ajatellen. Anna-Kaisa kyllä on niin tarmokas ja kyvykäs mimmi, että hänellä tulee olemaan suurempiakin kyselijöitä kuin Tampereen kaupunki ja pormestarin posti, näin ennustan. Mutta siltä varalta, että hän haluaa jatkaa, TUNNELI on ratkaiseva tekijä. Ja ne tunnelijuhlat PIIPPUJEN katveessa! Että on sitten OIKEA piippu, joka hiljentää tunnelinvastustajatkin pelkästä ällistyksestä.

    Olet nyt avainasemassa = kaupungin tärkeänä primus motorina strategian valinnan suhteen. Tunnelin suulta tuulee! :-D



    VastaaPoista