tiistai 27. tammikuuta 2015

Asukastilaisuus 27.1.2015 -vuoden ihan eka

(kuva: etsy.com)
No joo, mitenkäs minä sen nyt sanoisin. Olen vähän häkellyksissä. Joskus minua hämmästyttää ihmisten käytös. Piippukilpailukeskustelu meni vähän...tai siis se ei edes mennyt. No, esittelen tämän taidepiippujutun ensin, vaikkei tilaisuus sillä alkanutkaan. Taidekilpailusta oli kertomassa Tampereen taidemuseon kokoelmapäällikkö, palkintolautakunna sihteeri Tapio Suominen.

Kun Taidepiippu-osuus alkoi, paikalta poistui henkilö varsin suureleisesti saatesanoin "tällainen taide ei kiinnosta minua  pätkääkään, faktaa tulin tänne kuuntelmaan enkä roskaa, kiitos..." (Jotenkin noin se meni.) Hyvä, ettei ovea perässään lyönyt kiinni.
Hyvänen aika. Aikuiset ihmiset. Meillä päikyssäkin lapset jaksavat odottaa itseä vähemmän kiinnostavan asian yli, jos tietävät, että jotain kiinnostavampaa on luvassa. Kuului myös hieman dissailevia tuhahduksia taidepiipusta. Kun ei kosketa itseä, niin turhahan se on, mitäs sitä muita ajattelemaan suotta. Joten anteeksi vain, että se kiinnostaa osaa tamperelaisista.  Olen pahoillani, että olemme vaivoinanne.

Minua harmittaa kovasti moinen käytös, eikä vähiten siksi, että muutama palkintolautakuntalaisista oli kuitenkin saapunut paikalle ja valmistellut esityksen. Ei missään tilanteessa kuulu käyttäytyä niin tökerösti kuin nyt käyttäydyttiin.
Olen oikeasti tosi pahoillani, pitäkööt tunkkinsa, töykeät ihmiset. Noh, siinä tyrmistyksissäni ajattelin esittää muutaman piippukysymykseni "niiden oikeiden asioiden" jälkeen, mutta hittohemmetti piippuihmiset kerkesivät lähteä tunneliasioitten tuoksinnassa.

Laitan tänne muuten tänään pääosin kuvia dioista, en taida jaksaa kirjoittaa, kun on ihan törkeän kova päänsärky...ihmeellistä ja outoa.

Mutta siihen itse taidepiipukilpailuun... Taidekilpailusta oli siis kertomassa Tampereen taidemuseon kokoelmapäällikkö, palkintolautakunna sihteeri Tapio Suominen. Alunperin idea taidekilpailusta tuli kuulemma Frei Zimmeriltä. Lautakunnassa istuu taiteilijajäseniä (olikohan kaksi kolme) ja heillä on äänienemmistö.Vai mitenkähän se meni, no, joka tapauksessa heillä on kuitenkin eniten sanavaltaa.

Kilpailun tarkoituksena on toteuttaa piippuihin taideteokset, jotka toimivat myös kaupunkikuvan maamerkkeinä sekä inhimillistävät massiivisia teräsrakenteita.
Kriteereinä: tuulikuorma, liikenne, huollettavuus, vain Suomessa  asuville ammattitaiteilijoille, Suomen taiteilijaseuran kilpilusäännöt -> taiteellinen arvo ratkaiseva

Aikataulusta sen verran, että nyt on menossa jatkokehittelyvaihe, se päättyy 5.3.2015 ja voittaja julkistetaan 13.3.2015. Ja piippu asennetaan loppuvuonna.

Piippukilpailuun tuli ehdotuksia 120 kpl.
A-luokkaan 7 kpl, joista kolme jatkoon
B-luokkaan 18 kpl
C-luokkaan 104 kpl

EDIT keskiviikkona: Taidemuseon sivuille olikin tullut luettavaksi nyt myös nämä perustelut,  palkintolautakunnan pöytäkirja. Eli A- ja B-ryhmän ehdotusten arvostelulausunnot. Ei ne kyllä kauaa siellä ole olleet, tämä valaisee asiaa. Täytynee siis ryhtyä ehdottelemaan, näin lähiasukkaana. Eilen oli tsäänssi, mutta se meni. Joku tosin esitti huomion juuri teoksen turvallisuudesta, ettei se saisi kiinnittää liikaa autoilijoideen huomiota.
Kysymys 'Ketä varten teos siihen sittten nousee' nousi myös ilmoille. Nii-in. Sen kun tietäisi. Olen huojentunut kuitenkin siitä, että Sinisiirtymän "loimotus" tänne lähiasukkaistoon  on huomioitu ja miinusta. Niin kuin se onkin.


Ja sitten teoksiin...  Onneksi palkintolautakunnan sihteeri Tapiolla oli esityksessään teoksista juuri niitä plussia ja miinuksia jo valmiiksi, niistä olisin kysellytkin.


Sinisiirtymä

plussat ja miinukset
Piipun juurelle tulisi 3 rgb laser-projektoria ja valot suunnattaisi niin, ettei ne häiritsisi ympäristöä. Niin joo, ei niitä suoraan meille varmaan suunnattaisikaan, mutta ei se tarkoita sitä, ettei se loimotttaisi suoraan pihan vieressä.
Lisäksi kun Suomessa on valoisaa kesäisin, niin täällä on sitten valoisaa varsin paljon. Silloin tämä valotaideteos ei varsinaisesti olsii toimivimmillaan.

Tuli ja sade

plussat ja miinukset

Saapumisen arvoitus
plussat ja miinukset
Tapio painotti, ettei ympäristö tulisi olemaan kuvan mukainen valmistuessaan. Juu, ymmärretään, ainakin minä ajattelen piippua ihan siinä tulevassa liiikenneväyläpainnotteisessa ympäristössä.

Alkuperäisessä ehdotuksessa juuri tuo sammalseinä oli se ensisijainen vaihtoehto, mutta sitä uumoiltiin mahdottomaksi. Teosta ajateltiin sitten olevan sekoitus näistä kolmesta, mutta parhaana vaihtoehtona pidettäisi kuitenkin maasta nousevaa kasvillisuutta. Ja sen ei ounasteltaisi ylettyvän kuin max.15 m:iin. Eli melkein puoleen väliin. No, sehän olisi kuitenkin melkein puoleen väliin. Ylhäällä saisikin näkyä kaunista corten-terästä. Ja suottaapi olla, että joku köynnös ajan saatossa kipuaisi ylemmäskin.
Miten ne tuolla ulkomailla nämä hommat sitten saa toimimaan?

Miinusta on myös se, ettei ehdotusta ole tehty kuin tähän meidän päähän ja Santalahden päässä ongelmana on myös se, että siellä on karumpi maaperä.

Kiitos Tapiolle näistä. :) Onneksi hänellä oli myös näytillä sähköpostiosoitteensa, jonne hän toivoi ehdotuksia tms. Näin teen. Voin sitten laittaa vastaukset tänne. :)

Olisin kysynyt paljonko niiden varsinaisten kriteerien jälkeen vaikuttaa piipun miljööseen istuvuus ja se millaisen kuvan piipulla halutaan Tampereesta antaa.  Ja, että jatkokehitelläänkö noita kaikkia vaihtoehtoja vai joko sieltä on noussut joku ylitse muiden. Ja semmoisia.
ryhmän kokoontumiset ja yhteystiedot
Koko tunneli-iltaman aloitti kuitenkin 'Tunnelin ilmanvaihtoratkaisu' -otsikoinnilla Tapani Toivanen, aka IV-konehuonemies-Tapani.

Ensimmäiset diat olivat tuttuja sieltä IV-konehuonepalaverista. Tunnelin ilmanvaihtoratkaisu: Pakokaasupäästöt poistoilmapiiput tunnelin päissä, suuaukot ja n.300m pitkä IV-kanava Näsinkalliolla ja siellä säleikkö (josta kaasut leviävät Kekkosentielle). Ja joo,  se säleikkö on sitten harmaa, kun sitä piti piikitellen kysyä...viitaten piippukilpailuun.
typendioksidipäästöjen jakautuminen
Tarkistin vielä, että tällä Näsinkallion IV-kuilullako se siinä alkuperäisessä yleissuunnitelmassa mainittu raja-arvojen ylitys tunnelin suuaukoillaon  hoidettu. Että nämä prosentitko ovat nyt sellaiset, ettei raja-arvot ylity? Tai meneekö ihan just alle...Vastaus: "Sinä kysyt nyt vanhoja asioita, se yleissunnitelma on vanha...Raja-arvot eivät ylity."
Aijaa. No, niinhän minä juuri sanoin, että sen alkuperäisen vanhan mukaan... Ja lisäksi sellaisia tuloksia ei ole luettavissa missään sivuilla, tuloksia jossa todettaisi IV-kuilun vaikutus noihin typpidioksidipäästöihin. NI. On vain se vanha yleissuunnitelma. Joten anteeksi nyt vaan sinnekin vanha kysymykseni.

Raja-arvot eivät siis ylity tunnelin suuaukoilla, kaiketi tuon kuilun ansiosta. Joku kysyi jotain ja tarkennettiin, että tunnelissa on teknisesti niin tehokkaat puhaltimet, että ne riittävät. Ilmatieteen leviämislaskelmien mukaan asuinalueilla ei aiheudu ylityksiä.
Ilmatieteen leviämislaskelmien mukaan raja-arvot kuitenkin ylittyvät 5m Soukanlahdenkatu 9:n ulkoseinästä, mainitsi eräs talon asukas. (Tällaisen kaavion minäkin olen nähnyt, raja-arvot ylittyvät siinä heti Soukanlahdenkadun jälkeen.)

Tapani kertoi myös, että tunnelissa on olemassa anturit, jotka mittavaat pitoisuuksia tunnelissa. Jos pitoisuudet jostain syystä lähestyvät Kriittistä ilman laatua, tunneli suljettaan ja tuuletetaan. Tai sitten toinen kaista poistetaan käytöstä, kunnes ilmanlaatu on taas hyvä. Ruuhkia pukkaa. ;)

Kysyttiin myös mahdollisesta onnettomuustilanteesta, mitä jos rekka syttyy tuleen. Mauri Mäkiaho, hankkeen apulaisprojektipäällikkö vastasi, ja kertoi, että toimitaan pelastussuunnitelmien mukaan. (Hän kertoi kyllä tarkemminkin, mutta nyt ei pysty.)

Eräs Tampellan asukas oli huolissaan siitä, että heidän taloissaan on katolla raitisilmaottimet, että miten nämä piippujen päästöt vaikuttavat sitä kautta jopa ihmisten sisäilmaan. Että onko tietoa miten kallista olisi ollut jonkinlainen päästöjen pesuratkaisu? Tällaista asiaa ei ole tässä tapauksessa tutkittu, vastasi allianssin projektipäällikkö Esko Mulari todenmukaisesti, kun asiaa oli tovi puitu.

EDIT. keskiviikkona:  Lopputulemaksi, yön yli nukuttuani, vetelen tästä nyt sellaisia johtopäätöksiä, että koska IV-kuilun myötä raja-arvoylityksiä ei Ilmatieteenlaitoksen laskelmien mukaan asuinalueilla tapahdu, ei asiaa tarvitse enempää miettiä. Ei niitä puhdistusjuttuja tai muutakaan. Siis rakentajan suunnalta. Ymmärtää sen. Asukkaan kannalta tuo raja-arvojen ylitys jo 5m:n päässä asutuksesta kuitenkin tavallaan huolettaa. Melko karua. No, kaipa niitä jatkossa mitattaillaan, että kuinka useasti ylittyy.

Seuraavaksi Soukanlahdenkadun tukimuurista tuli kertomaan meille Hanna Aitoaho A-insinöörit Suunnittelu Oy:sta.
Soukanlahdenkadun tukimuurin lasielementit
Tai tarkemmin, että vaikka viime asukasillassa (4.12.) oli vielä suunnittelilla, että lasielementtejä siirrettäisi, niin nyt on  päädytty ratkaisuun, jossa lasielementtejä LISÄTÄÄN Soukanlahdenkatu7:n eteen kahdella ja Soukanlahdenkatu 9:n eteen yhdellä elementillä. HUIPPUA!

Siitä jatkettiin kertomalla Melutaidegalleriasta yleensä (kertausta) ja Soukanlahdenkadun tukimuurista. Heini Orell/ Frei Zimmer.



Me saatiin laputtaa toiveita .)

Testipaloja on nyt tehty eri tavoilla  Parman tehtaalla. Ja Soukanlahden meluesteen (ME 8) tarkempi suunnitelma on käynnissä. Suunnitelman pitäisi olla valmiina helmikuun loppuun mennessä.
Seuraavaksi tehdään väritestejä ja pohditaan betonin kiviaineiden värejä.

Valtatien puoli seinästä toteutetaan pääsääntöisesti umbra-käsittelyllä tai harmaalla maalilla. Soukanlahdenkadun puolella värimaailma on lämmin, punertavaa, rusehtavaa, kellertävää, umbraa.
Kuvien aihepiirit ovat pääsääntöisesti luonnosta : lintuja, kukkia, kasveja, puita sekä kiemuroita ja toistuvia reliefipintoja.

Tässä tuli nyt mieleeni, että eikö pitäisi olla tieto siitä mikä piippu taustalle tulee, jotta se voitaisi ottaa huomioon värimaailmassa... Jos siis haettaisi taiteellisesti eheää näkymää. Vai meneeköhän tämä nyt niin päin, että piippuihmiset voisivat ottaa huomioon meluesteen  aiheiston ja värimaailman, jotta ne muodostaisivat yhdessä eheän taiteellisen kokonaisuuden. Tuntuu hassulta, että rinnakkain suunnitellaan kahta eri taideteoskokonaisuutta. Miten paljon ne keskustelevat keskenään, se jää nähtäväksi..

Testipaloja...
Tässä siis muutamia testipaloja, tarkempi suunnitelma on käynnissä. Tykkään näistä. :) Ei ahista ollenkaan tuo tukimuuri.
Semmosta vaan, ja mainitsinkin asiasta asukasillassa, että kun värimaailma Soukanlahdenkadun puolella on lämmin, punertavaa, rusehtavaa, kellertävää, umbraa, niin kylläs tiedätte mikä piippu sinne taustalle sopisi. ;) Hihihi...

Ja kun viimeksi siellä tiedotustilaisuudessa esiteltiin Santalahden tukimuurin luonnos, kaupunkikuvatoimikunnan terveisinä se on kuitenkin liian värikäs ja siinä on meneillään liikaa juttuja. Näin vapaasti sanottuna. sitä siis muokataan vielä.


Seuraavaksi työmaakuulumisia tulivat kertomaan Humalojan Jari Ja Lylyn Petri. Ensin katsottiin kopterikuvaa molemmista työmaista.

Ensin Naistenlahti. Ounasteltiin, että Rauhaniementien silta olisikin jo kesällä valmis ja käytössä! Ooh! JEE!  Myös nämä väliaikaiset liikennejärjestelyt purettaisiin siis näillä näkymin kesäkuun jälkeen. Loistavaa!!
Vesistötäytöstä on tehty 95%, siellä on nyt vähän stabiliteettijuttuja menossa. Hihhi..
Kysyttiin kolinasta, joka täällä kuuluu yötä myöten. Naistenlahdessa kolisee, koska puskukone puskee järveen täyttöä ja pitkäpuolisella kaivinkoneella vielä kauemmas.
Lapintien silta on muuten ensi kesänä menossa remonttiin. (Kevyen liikenteen kulku kai kuitenkin säilyy.) Sen ajan ainakin Soukanlahdenkatua olisi järkevää pitää auki sieltä Tampellan päästä. Jos ei kauemminkin.
Mainittiin myös dumppereitten paukkumisesta Pursiseuran kulmilla. Tietä pyritään tasaamaan 1krt/vko.
Nyt täytyy sanoa, että olen onnekas, sillä en enää kuule näitä paukkeita kotiini, koska tunnelista ei kantaudu mitään meteliä ja nukun taas kuin tukki.  

YIT alkaa muuten tehdä jotain omia räjäytyksiään tuolla jossain Aspinniemen nurkilla. En nähnyt tarkalleen missä kohtaa, mutta taisi olla puhetta radanvarren ja jonkun punatiilisen  pikkurakennuksen välistä... Kai. Mutta joka tapauksessa ne räjäytykset/louhinnat eivät sitten liity Rantatunneliin. Hitto, kun en nyt muista milloin ne sen aloittavat..

Santalahti. Betonitunneli tehdään siihen varsinaisen kalliotunnelin oheen maan tukemista varten.  Betonitunneli olisi valmis heinäkuussa ja siihen alettaisi rakentaa valvomorakennusta kesä-heinäkuussa. Syksyllä sitten  laitteitten asennus.
Siltojen pitäisi olla valmiit Santalahdessa kesällä. Kaasujohto Santalahdesta vedetään Näsijärveä pitkin Naistenlahden voimalaan. Rantatäyttö on 97% valmis. Rantaviiva on myös kutakuinkin lopullisella kohdallaan.

Puhuttiin Santalahdessa (asukkaitten mielestä se on Onkiniemeä...minä ne tajua noista hommista mitään) murskaamisesta tms.(??) päivästä toiseen ja siitä aiheutuvista pölyhaitoista ja metelistä. Lähitalon asukkaitten on vaihdettava raitisilmasuodattimia hyvin useasti.
 Santalahdessa lajitellaan ja seulotaan kiviä kaiken aikaa, vanhaa täyttömaata lajitellaan. 90% massoista on lajiteltu maaliskuuhun mennessä. Sen jälkeen seulotaan kaivinkoneilla.

Tuotiin lastenhuoneen suodatin (hyvin likainen) näytille. Pyydettiin jotenkin huomioimaan, vaikka sitten suodattimina taloyhtiöille, jotka toiminnasta käsrivät.  Särkkis oli korvannut aiheuttamansa häiriön (P-paikka talojen edessä) lähitalon asukkaille tarjoamalla näille päivän Särkänniemessä. Allianssi (Esko Mulari) tuumaili, että he tulevat jotenkin vastaan näillä puheilla. Huomioidaan, jos jotakin keksitään.

Lyly huomautti, että on Santalahdessa suunnilleen kymmenkertaistettu puhtaanapidon määrä.
Ensin harjattiin 1krt/vko, sitten 2krt/vko. Sitten päädyttiin siihen, että laite vain käy muissa paikoissa, muuten putsaa Santahdessa. Sitten otettiin käyttöön pesuautot ja suolaus. Että on kyllä otettu huomioon asukkaita. Muistaakseni Lyly mainitsi jostain miljoonan lisämenoerästä tästä syystä...

Lopuksi Meriläisen Jarkko tuli kertomaan Rantatunnelin rakentamisesta.
Missä nyt ollaan..
Viime maaliskuussa oltiin Tallipihan kohdalla, Santalahdessa betonirakenteitten kohdalla, Naistenlahdessa alettiin helmikuun puolessa välissä räjäytellä IV-tunnelia... Ja nyt ollaan tässä. Kohta lähes Verstaankadulla, Armonkalliolla junarata on alitettu ja kohta ollaan Rohdinkujan alapuolella. (Näsinkalliolla tuo punainen paksu viiva on se IV-kanava.) Jos sama vauhti jatkuu, tunnelit on louhittu jo kesäkuussa. VOU!

Vähän lukuja:
Tunneleista on nyt louhittu n. 440 000/650 000 eli noin 68%. Louhintavauhti liikennetunneleissa (kaikissa yhteensä) on n. 80m viikossa. Se on nyt jonkin verran hiipunut, mutta kohta varmaan taas noissa lukemissa.
  • Näsinkalliolla on louhittu n. 1350m
  • Santalahdessa n.870m 
  • Naistenlahdessa n. 720m.
  • Yhteensä jo 2940m/4600m:stä
Jäljellä siis (yhteensä molemmissa tunneleista) välillä Santalahti-Näsinkallio 720m kalliokannasta ja välillä
Näsinkallio-Naistenlahti 800m kalliokannasta.

Louhintavauhti  Santalahdesta idän suuntaan on hiukan hidastunut, on huonompilaatuista kiveä, jolloin lujitusta täytyy tehdä enemmän. Ainakin kuukauden verran menee, että louhinnat on siellä tehty. (Meniköhän tämä näin...toivottavasti en nyt puhellut läpiä päähäni.)

Näsinkalliolla louhinnat etenevät hyvin. Ramppivarauksen osalta kaikki on saatu tehtyä, siellä on kosken vieressä kaksi varausta ja Hämeenpuistossa...öööh..olikohan yksi. Vai kaksi.(?)
Hämeenpuistossa kuullut yksittäiset kovemmat jysärit aiheutuvat valumavesialtaan louhinnoista. Pari viikkoa kestää vielä. Jumbolouhimalla on saatu tehtyä oikea leveys ja nyt vaunuporarit syventää sitä.

Naistenlahdessa louhinnat etenevät hyvin. Pohjoinen tunneli on louhittu täyteen profiiliinsa, eteläistä puhkaistaan parhaillaan. Suottaapi olla, että eteläinen liikennetunnelikin valmistuu TÄLLÄ VIIKOLLA!!! VOUOOOUUUUOUU JEEE!!! Sen jälkeen toki saatetaan lujitella vielä, sanottiin, kun kyseltiin milloin poran pärinä lakkaa.

Tunnelityömaaolosuhteet ovat muuttuneet kovasti. Huonot kuvat, my bad. Tsori.
huhtikuussa tallipihan alta...melkosta mössöä
kesäkuun tilannetta
nyt jo rakennustyömaata
Kattoon on laitettu sitä eristettä ja ruiskuteltu betonia. Muutenkin työmaa näyttää on jo ihan rakennustyömaalta, ei tunneli- tai siis louhintatyömaalta ollenkaan.

Naistenlahden puhkaisutapahtumassa puhkaisu aloitettiin oikeasta alanurkasta ja siitä sitten alettiin leventää.. Kumimattoja laitettiin ensin suojaksi useampi kerros, päälle vielä viiraa ja louhetta eteen, jotta mitään ei pääsisi lentämään.
kumimattoja useampi kerros
Nämä varotoimet tehtiin ihan turvallisuussyystä ja sitten tunnelinsuulla kuikuili räjäytyksen aikaan joukko uteliaita katsojia. Ymmärrän kyllä, minäkin olisin ollut siellä, jos en olisi ollut töissä. Vaikka siis virallisesti kehoitan tietenkin pakenemaan kauas paikalta, kun räjäytysmerkki alkaa soida. ;)

Kyseltiin pääseekö tunneliin käymään ennen kuin se avataan liikenteelle. Mularin Esko ja Jarkko sumplivat, että voisihan se olla sitten kun louhijat ovat hommansa saaneet valmiiksi, että voisi päästä. Kuitenkin aikaisintaan syksyllä.

Nyt emmä jaksa enää. En edes oikolukea. Sori kirjoitusvirheet. Täydennän näitä tuonnempana, huomenna ehkäpä. Siellä oli niitä kiviäkin katseltavana ja hypisteltävänä.

                                                             -Anuliina

EDIT keskiviikkona: Ja niin sitä ollaan kipeänä, sitä se järkyttävä päänsärky tiesi. Ikinä en ole ja nyt olen.

Unohtui eilen mainita, että kun Allianssin väkeä siinä hiillostettiin tekemisistä ja tekemättä jättämisistä, melusta ja pölystä, niin kysyttiinkin miksei asukasilloissa ole koskaan läsnä kaupungin edustajia. Allianssi kun tekee vain  työtään, jonka kaupunki on tilannut. Ja taas peräänkuulutettiin näitä neljää naista...
Lopussa yleisöstä nousikin ylös Jokisen Tarja, esitteli itsensä "Hei, olen Jokisen Tarja, yksi niistä neljästä..." mutta, että oli siellä moni muukin, joka äänesti tunnelin puolesta kuin nuo neljä. Ja jatkoi, että hän halusi sanoa, että on hienoa, että näitä tilaisuuksia järjestetään ja että he (allianssin väki) ovat täällä todellakin tekemässä kaupungin tilaamaa työtä. Että hän on paikalla siksi, että asia kiinnosti, asuuhan hän alueella, jossa parhaillaan räjäytellään. "En minä pelkää ilmoittautua." Kuului huutelua, mutta myös taputuksia.

Sitten siellä oli niitä kiviä, "nää on meijjän mailta..." ;)
Muuttunut kiillegneissi; hienorakeinen, kloriittia, kalsiumkarbonaattia, rikkikiisupirote

Muuttunut kiillegneissi; hienorakeinen, kloriittia, kalsiumkarbonaattia, rikkikiisupirote

Biotiittirikas kiillegneissi; rikkikiisupirote
Maasälpä-kvartsikiillegneissi; rikkikiisupirote
Kiillegneissi; rakopinnalla kalsiumkarbonaattia
Ps. Päätin hiukan ottaa selvää tuosta kasvillisuuden hyväksikäytöstä, tai siitä haasteellisuudesta. Sain jo alustavaa vastaustakin, luvattiin tiedustella asiasta mahdollisesti enemmän jotain tietävältä porukalta. Jos joku osaisi auttaa. Loistavaa. :)Vaikka ajattelin minä Tapiollekin laittaa postia, mutta jos ensin saisin vastausta tuolta muualta.

Ehkä minun pitäisi jo lakata tämä, en tiedä onko kaikki tämä tällainen selvittely ihan turhaa, mutta ei ainakaan voi sanoa, etten olisi tehnyt asian eteen mitään. Ei ole mikään pikkujuttu minusta tämä, sellainen ihan sama, vuosikymmeniä ja ehkä -satoja seisoksii piippu maamerkkinä tuossa... Ja kun kerran halutaan olla yhteistyössä lähiasukkaitten kanssa, niin minä voin kyllä olla.Yhtälailla voisi jokainen muukin. Se olisikin toivottavaa.

Ette usko miten vierasta tällainen on minulle. Oikeasti olen ihan vain sellainen huoleton hengailija, en ollenkaan "asianajoihminen". Kaikkea sitä vanhoilla päivillään huomaakin tekevänsä. ;) Palaan kyllä vanhaan hengailuun heti tämän piippu-gaten jälkeen. Kihhiihi.

EDIT. keskiviikkona klo 20.47: Niin joo ja unohtui mainita, että niitä loppukatselmuksia mahdollisten vaurioiden toteamiseksi aletaan tehdä sitten louhintojen päätyttyä. Ounastelivat, että näillä näkymin ehkä joskus siinä kesä-heinäkuussa.

EDIT muutamia päiviä myöhemmin:
Kappas, no nyt törmäsin tähän. Toimittaj(i)a olikin paikalla, huomasin kyllä.Yle Uutiset kirjoittivat siis myös asukasillasta:

"Rakennuttaja lohdutti asukasillassa: Tunnelilouhintojen pää häämöttää kesäkuussa
Tampereen rantatunnelin asukasiltaan osallistuneita lohdutti tieto, että louhinnat saadaan valmiiksi kesäkuussa."

7 kommenttia:

  1. Moi Anuliina!

    Halusinpa vain kiittää sinua tästä kivasta blogista, jonka sattumalta löysin kun googlettelin, ehkä tulevaa kotikatuani Armonkalliolla. Blogi on ollut todella huikeaa luettavaa! Silmiä avaavaa ja jännittävää, tunteisiin vetoavaa ja viihdyttävää. Mun mielestä sun kannattaisi kirjoittaa tästä kaikesta kirja, sitten kun tunneli viimein on valmis! :)

    Kiitos siis mukavista lukuhetkistä ja kovasti tsemppiä ja onnea tuleviin koitoksiin siellä Tunnelinsuulla. Toivotaan, että kaikki menee mukavasti, niin että Armonkalliolla on tulevaisuudessakin, myös meidän ehkä tulevien armonkalliolaisten, mukava asua.

    T:Maija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Maija!

      Voi valtava, kiitoksia kauniista sanoista. :) Tuntuu hassulta, että näitä minun aivoituksiani yleensä luetaan. Minä kun aloin kirjoittaatätä kuitenkin saadakseni päätäni hiukan järjestykseen siinä alkujärkytyksen jälkeisessä kaaostilassa.

      Kirja... hihhi... Kirjasta voisi tulla "Tunnelipäiväkirjat" (vrt. moottoripyöräpäiväkirjat) tai sitten ihan vain "Tunnelinsuulla tuulee", perustuu samannimiseen blogiin, joka kertoo tunnelielämästä reaaliaikaisesti.. Kihikihi..:D

      Ja tervetuloa vain tänne Armonkalliolle, jos niikseen tulee, tänne kannattaakin kaikesta huolimatta tulla asumaan. ;) En minä täältä enää ainakaan lähde mihinkään.

      -Anuliina

      Poista
  2. Akselin teoksen edistämiseksi tässä muutama ajatus:

    1) Kuvassa oleva verkko näyttää halvalta takapihan aidalta tai kanaverkolta. Se ei sovi ylevään taustaansa. Mieluummin KUUSIKULMAINEN verkko! Oletan, että kasvillisuudenkin on helpompi kivuta ylöspäin, jos tarttumalankoja on kaksi enemmän!

    2) Verkkovarustus saisi ulottua alhaalta aivan piipun huippuun, koska se on osa taideteosta. Vaaleampisävyiset heksagonit corten-taustaa vasten antaisivat katsojalle mielikuvan HUNAJAMEHILÄISESTÄ, mikä on arkkityyppinen symboli uudelleensyntymisestä. Kuten vanha suomalainen kansanruno asian ilmaisee:

    MEHILÄINEN ilman lintu
    lähti mettä noutamahan
    RAUAN karkaisuvesihin.
    Otti mettä kielellänsä
    seitsemästä heinän päästä,
    kuuen ruohosen nenästä,
    kantoi Seppälän pajahan.
    Seppä koitti kielellänsä:
    "Kas näm´ on hyvät minulle!"

    Se verkko siis olisi tärkeä osa kokonaisuutta, ei pelkkä kasvillisuuden kannatusteline! Indoeurooppalaisessa mytologiassa seppä Ilmarisen "esi-isä" oli tuulten ja ukkosen jumala nimeltä Indra. Nykyaikainen peliteollisuudesta ja tietoverkoista innostunut nörtti tai Aasiasta tuleva turisti mieltää näkemänsä heti ja innostuu: "Aha! This is it - Indra´ s Net!" Koko maailma yhdessä pisteessä, yhdessä verkon silmässä - piipun kannattaisi jalostaa tämä GLOBAALIN IDEA mahdollisimman näyttävästi! Ei mitään tuulessa heiluvaa kanaverkkoa, please.

    3) KASVILLISUUDEN ei oletetakaan ulottuvan maasta lähtien kuin n. kolmannekseen piipun pituudesta! Tärkeintä on pyrkimys, ei niinkään saavutus. "Indran verkko" on tulevaisuuteen katsovalle sama kuin tähtitaivas muinaismatkaajalle.

    4) Verkkoko voisi jäätyä, kerätä lunta, kasvattaa tuulikuormaa? Tietenkin! Mutta asiahan voidaan torjua jo edeltä käsin, koska näin tiedetään käyvän. Ukkosenjumalan tunnus on kädessä oleva tulinen vasama, siis salama. Otetaan avuksi SÄHKÖ. Pakkaskuukausina kuhunkin verkkoelementtiin johdettu heikko sähkövirta pitää langat sulina ja estää jään muodostumisen. Piuhat yhteen kaapeliin, ei sen monimutkaisempaa.

    5) SANTALAHTI on sitten kysymys erikseen. Siellä pilaantuneen maan kerääminen ja poiskuljetus on vielä kesken, ja taitaa jatkuakin vielä hyvän tovin. Ongelmana ei kai ole maaperän KUIVUUS, vaan siinä olevat MYRKYT. Ja kun myrkyt on saatu pois, maaperä pitää kai SANEERATA kasvillisuutta varten kelvolliseksi, että siinä mikään itäisi. Voisihan sinne tuleville viherkaistoille kylvää ensin vaikka pieniä HERNEPELTOJA asukkaiden iloksi, jotta maahan saadaan kasvillisuutta ruokkiva sienirihmasto. Mikähän lienee pohjavesien laatu tämän ison teollisen kaatopaikan alla? - Akselin teos joko vaatii AIKAA tullakseen toteutetuksi tai sitten siitä on tehtävä MUUNNELMA, olosuhteiden vaatima variaatio tunnelin itäpään teokselle!

    SANTALAHDEN olosuhteista kannattaa googlata ymparisto.fi-sivustolta esiin Pirkanmaan ELY-keskuksen PIMA-päätös pilaantuneen maan korjaamisesta, annettu 12.08.2014. Löytyy listalta kohdasta Tampere, Rantatunneli (pdf, 209 kt).

    Anuliina, laitapa tämä viestiksi Tapiolle, jos suinkin pystyt. Kiitos, kiitos! :DD

    Kyllä oli niin paha mieli, kun luin asukkaiden lievästi sanoen törkeästä ja siivottomasta käytöksestä isäntien tiloissa ja kutsuvieraiden läsnäollessa... Mitenkähän nuo häiriköt olisivat pärjänneet siinä kuuluisassa vaahtokarkkitestissä? :D

    Mutta hauskaa oli sen pannasta päästetyn demarinaisen reipas esiintyminen tilaisuudessa. Niin sitä pitää!

    Kiva niitä Allianssin kalvoja oli katsella. Vaikka siinä yhdessä piipun pituudeksi olikin ilmoitettu 30 eikä 40 metriä... Joten olikohan ne virtausmekaaniset arviot sittenkään ihan paikallaan?! Kannattaa aina epäillä ennen kuin summamutikassa luottaa, pelissä on enemmän muuttujia kuin etukäteen arvaammekaan. Ja riippuu paljon myös siitä, keneltä tutkimuksen tilaa ja missä laajuudessa. Tampere on selvästi säästänyt kustannuksissa ja saanut optimistiset arviot Ilmatieteen laitokselta. No, mikäs sen mukavampaa... Mutta juuri siksi: OSTAJA olkoon varuillaan! :)



    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä! Joo, voin laittaa viestiä, tai siis olen aikeissakin laittaa viestiä Tapiolle. Kun yhteistyötä lähitalon asukkailta toivovat, miksei siis vinkkaisi myös ideoita jatkokehittelyä silmällä pitäen. :)
      Tosin ounastelen, että viestisi saattaa välittyä tätäkin kautta, mutta liitän sen joka tapauksessa kyllä postiinikin.

      Hämmennyin kyllä täysin ihmisten röyhkeydestä asukasillassa. Itse olen mielipiteeni ja ennen kaikkea perusteluni Akselin piipun puolesta saanut perille, samoin huoleni valaistun piipun loimottamisesta... Että en minä sikäli ole hätääntynyt, ettei keskutelua syntynyt.
      Lähinnä harmittaa se, kun huudellaan kommenttiosastoilla ja kylillä, mutta sitten kun olisi mahdollisuus tuoda mielipiteensä julki, niin ei mitään tapahdu. Minä kuvittelin, että aiheesta olisi keskusteltu asiallisesti, mutta ei.
      En kyllä tiedä oliko illassa läsnä näitä piipun lähiasukkaita, kun asukasilta oli koko tunnelilinjalle yhteinen. Paikalla oli ainakin paljon "keskivaiheen" ihmisiä.

      Ja niitten piippujen pitikin aluksi olla 30-metriset, mutta niitä piippuja"kasvatettiin" kymmenellä metrillä juuri siitä syytä, että ne olisivat korkeammalla kuin korkein talo näillä huudeilla. Vanha kalvo oli siis käytössä.

      Mietin jo, että ottaisin yhteyttä Ilmatieteenlaitokseenkin, että ihanko totta se raja-arvojen ylitys pysyy siinä viiden metrin päässä asutuksesta... ;) Ja että saisiko mittauspisteen jatkoa ajatellen tänne asutuksen keskelle.

      Poista
  3. Insinöörit siis tässä taannoin kehuivat KONEITAAN, että "on niin tehokas puhallus, että mitään suodatusta ei tarvita". Sen jälkeen kun hiukkaset ovat piipusta syöksyneet ilmakehään, ne eivät muka olisikaan Allianssin huoli, vaan KAUPUNGIN ja sen asukkaiden? Varmuuden vuoksi hankitaan huojentava leviämismalli Ilmatieteen laitokselta, mikä tietenkin on laskettu annettujen tietojen ja tilastojen perusteella. Koska insinööreillä ei ole sellaista tietoa FYSIIKASTA, mikä tarvittaisiin todellisten adekvaattien arvioiden tekemiseen hiukkastason tapahtumista ilmakehän virtauksissa, he mieluummin korottavat piippua ja lisäävät potkua turbomoottoreihinsa, siltä näyttää... Mitä tämä vaikuttaa HIUKKASIIN ja niitten äärettömän monimutkaisiin mikrotason käyttäytymisiin erilaisissa lämpötiloissa ja ilmavirtauksissa, sepä onkin kokonaan toinen juttu, ja sanoisinpa että se on Allianssin tietopiirin ulkopuolella ja siten suurelta osin hallitsemattomissa. Nähdäkseni heillä on nyt taipumus tuudittaa Rantaväylän asukkaita väärään turvallisuudentunteeseen.

    Erityisen kauhuissani olen Santalahden ja Onkiniemen asukkaiden puolesta: siellä voisivat nyt HENGITYSSUOJATKIN olla paikallaan kun myrkkymaita myllätään. Yskät ja astmat, ovatkohan ne kovinkin lisääntymässä? Sieltä vain valituksia suoraan kaupungin ympäristöviranomaiselle, jos keuhkoissa ahdistaa! Terveystarkastaja voisi pahimmasssa tapauksessa todeta jonkin asunnon asumiskelvottomaksi... Siitä vain sitten hotelliin asumaan Allianssin kustannuksella! Eihän tähän PIMA-operaatioon muuten järkeä saada. Tulee ihan mieleen asbestin purku vanhoista rakennuksista... Onko ne maat kunnolla kasteltu ja kuormat hyvin peitetty? Tietenkin tämä hidastaa urakkaa ja kasvattaa kustannuksia. Mutta eihän ASUKKAITA voi siitä syyllistää, että taas yksi miljoona meni... Terveys ja ongelmien ennaltaehkäisy säästää kyllä toisenkin miljoonan siellä Tampereen "Ruostevyöhykkeellä", ehkä kolmannen ja neljännenkin! :-)

    Mutta nyt niihin PIIPUSTA sinkoileviin hiukkasiin!

    Otapa esiin se Fysiikan laitoksen hiukkasportaali: sieltä mielenkiintoinen tietosivu

    www.hiukkastieto.fi/node/32

    Sen otsikko on "HIUKKASTEN LIIKE ILMASSA" ja tageina mm. "kaukokulkeuma", "laskeuma", "sedimentaatio" ja "viipymäaika".

    Tiivistä ja hyvin kirjoitettua perustietoa hiukkaspilven alla asujalle! Siellä sanotaan, että "Pienhiukkasten putoamisnopeudet ovat niin pieniä, että sedimentaatio (siis putoaminen gravitaation vaikutuksesta ilmatilasta pois!) on täysin merkityksetöntä ilmavirran liikkeisiin ja DIFFUUSIOON verrattuna." (Diffuusio = Brownin liikkeen johdosta tapahtuvaa hiukkasten nettoliikettä alhaisemman hiukkaspitoisuuden suuntaan: muistatko vielä koulun fysiikan tunnilta kun tätä tutkittiin väriaineen leviämisenä vesialtaassa? Termoforeesio on sitä, että hiukkaset liikkuvat MATALAMMAN lämpötilan suuntaan. Eli kylmä seinä- tai ikkunapinta VETÄÄ hiukkasia puoleensa! Ja nyt tulee tärkeätä:)

    "Hiukkasten viipymäaika ilmassa riippuu DEPOSITIOMEKANISMIEN tehokkuudesta. Karkeat hiukkaset yleensä poistuvat viimeistään muutamassa tunnissa, mutta PIENHIUKKASTEN VIIPYMÄAIKA ALAILMAKEHÄSSÄON PÄIVISTÄ VIIKKOIHIN. Tässä ajassa hiukkaset ehtivät levitä KAUKOKULKEUMANA kauas alkuperäisestä lähteestään."

    Ei kuulosta ihan siltä, että hiukkaset tottelisivat Allianssia ja deponoituisivat 5 metrin etäisyydelle Soukanlahdenkadun asumuksista...

    Asia on kerta kaikkiaan niin monimutkainen, että käytä ihmeessä fysiikan ja meteorologian asiantuntijoita hyväksesi. Veronmaksajana sinulla on oikeus saada OIKEATA TIETOA sinua ja naapureitasi koskettavasta ongelmasta eikä tyytyä suoralta kädeltä SELITYKSIIN, joita rakentaja kysymysten vastaamisen sijaan sinulle tarjoaa, enemmän tai vähemmän väistellen...

    Voimia siis!



    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmmm... Tässä on nyt vaan se, että kun kerran Ilmatieteenlaitoksen leviämismallilaskelmien mukaan raja-arvoylityksiä ei asutusalueille synny, tuon IV-kuilun myötä. Ne ovat toimineet niin kuin pitää. Ehkä nippanappa, mutta kuitenkin. Ei ole mitään "korjaamista."

      Kaupunki rakennuttajana voikin sitten olla asia erikseen. Ne saattaisivat jopa ryhtyä toimeen (tai ainakin pitäisi) jo ennen kuin täytyy mitata ja/tai jotenkin todentaa, että hiukkaset voivat tosiaan kulkeutua asukkaitten huoneistoilmaan tms. Jos siis voivat.

      Kai niitä mittauksia sentään aletaan tehdä raja-arvojen ylitysrajojen lähettyvillä... Luulisi ainakin.

      Mutta tuonne Allianssin suuntaan ei kai kannata enää huudella näistä. He ovat tehneet tarvittavat korjaustoimenpiteet.

      Enkä tavallaan edes haluaisi ollakaan. Huomaa kyllä, että tässä on kyseessä hiukan hanakampi asia, tunnelma kun ei ole ollenkaan leppoisa asiasta, siis päästöistä, keskusteltaessa. Närkästynyt olisi kuvaavampi. "Vanhaa vain jauhetaan."

      Asukasillassa kyllä eräs asukas puolusti meitä kyselijöitä sillä, että huolissamme me vain olemme. Ja haluamme asioita selvitellä. Ja niinhän se on.

      Poista
    2. Oho, eka kappale kuuluisi: Tässä on nyt vaan se, että kun kerran Ilmatieteenlaitoksen leviämismallilaskelmien mukaan raja-arvoylityksiä ei asutusalueille synny, tuon IV-kuilun rakentamisen myötä, ei ole mitään "korjaamista." Ne ovat toimineet niin kuin pitää. Ehkä nippanappa, mutta kuitenkin.

      Poista