sunnuntai 4. tammikuuta 2015

En jaksaisi enää yhtään

Plääh... Miten tämä piippuasia nyt ottaa niin voimille? Tai tiesinhän minä alusta asti, että se vielä tulee eteen, käsiteltäväksi, mutta joskus sitten kauempana. Räjäytykset ja kaikki muu tunnelihässäkkä vei melkein vuodeksi ajatukset piipusta. Mutta ei se kai loputtomiin voinut olla nousematta esille. Tässä on nyt muutakin murehdittavaa, niin en jaksaisi uhrata ajatustakaan tälle piippuasialle, mutta se on näköjään mahdotonta.
Siihen taakse se nousee, korkeammalle kuin kuvaan mahtuisi. En kestä.
 Raivostuttaa ja ärsyttää. Piippu ja koko tunneli. Tulkaas nyt kysymään kuinka"käytännölliseksi" on ajatus tunnelista käynyt. Voin kertoa, että mielessä pyörii lähinnä, että voi saatanan saatana, tämäkin vielä.

Kävin hiukan keräämässä voimia ja puljaamassa veljellä sen lasten kanssa. Parhautta ja voimaannuttavaa. ♥  
 Mutta kotiutuessa se oli taas tuossa. Työmaa ja tunneli ja piipun paikka. Ja tulevat olemaankin, aina ja iänkaikkisesti. Aamen. Ihan meinaa itkettää.
Oisko suunnilleen tuossa se piipun paikka? Ja miten suuri on 6m:n halkaisija?
Ainakin suunnilleen tuossa, jos tästä seuraavasta havainnekuvasta mallaa...
piippukilpailun havainnekuva
Niin, sitten piippukilpailuun. Odotin ihan kauhuissani piippuehdotelmia. Kun ei yhtään osannut odottaa mitä tuleman pitäisi.  Onnekseni, ja puhun nyt omasta puolestani sekä taloyhtiömme puolesta, kolmen parhaan joukkoon oli valikoitunut Saapumisen arvoitus. Huokaisin helpotuksesta. Eivät nuo toisetkaan vaihtoehdot kamalia ole, mutta tähän ympäristöön sopii mielestäni parhaiten juuri nimenomainen piippu. Ja pidän siitä, sen ideasta, sanomasta ja...no, se vain on paras.  Ja mitä enemmän asiaa ajattelen, sitä varmemmaksi tulen.

Sinisiirtymä ja Saapumisen arvoitus kulkevat mieleipidekyselyssä ritirinnan. Välillä toinen keulii eteen ja pian toinen kirii kaulan kiinni. Sinnikästä. Ja hermoja raastavaa. Viime yönä käydessäni klo 1.52 katsomassa lukemia, ne olivat Saapumisen arvoituksen hyväksi  736-727-24. Kuitenkin klo 4.40, käydessäni nukkumaan, lukemat olivatkin Sinisiirtymälle 776-744. Sinisiirtymä oli reilussa parissa tunnissa saanut 49 ääntä, SA vastaavasti 8. Niin kuin olen sanonut, öisin Sinisiirtymän kannattajat aktivoituvat. Yötyöläisiäkö ne ovat, haluavat valoa kansalle?! Vitsivitsi. ;)  Tällä hetkellä tilanne on taas Saapumisen arvoituksen hyväksi 829-816. (Tuli ja sadekin on kasvattanut ääniään, niitä on kasassa nyt 27.)

Josta päästäänkin siihen, että juuri valaistus minua askarruttaa tässä (tai noissa muissa ehdokkaissa.) Minä, tunnelinsuun asukkaana en tietenkään toivoisi hillitöntä 40-metristä paalua kirkkaissa LED- tai laservalaistuksissa pihanäkymääni "koristamaan." Tuo Tampellan entinen punatiilinen savupiippu on muuten 98m korkea, meidän piippu on  vähän alle puolet siitä siis.... ÄÄK! Ja nuo Naistenlahden lämmitysvoimalaitoksen piiput, metallinen (edessä) 59,06m ja (takana) betonipiippu 90m... Tiedot on peräisin täältäVoi herrajjumala piippu tulee olemaan valtava!!! 

Ympäristöstä löytyy toki yhteensopivaa rakennelmaa kumpaakin tällä hetkellä mielipidekyselyssä kärkipäässä olevaa ehdokasta tukemaan. Kas tässä ne ovat...
Lapinniemen kylpylä ja Naistenlahden voimala 4.1.2015
 Jotenkin toivoisin, että se mihin piippu mätsäsisi, kallistuisi kuitenkin enemmän kylpylän vanhaan rakennukseen ja Tampereen yleisilmeeseen, mm. noihin muihin lukuisiin punatiilipiippuihin. Mieluummin siis niihin kuin tuohon voimalaan. En nimittäin haluaisi tänne tehdasaluemaista tunnelmaa. Jotenkin nuo voimalan ja Sinisiirtymän kylmät värit antaisivat minusta sellaisen vaikutelman. 

Kunnossapitokustannuksiin tms. en tällä kertaa paneudu. Onhan tässä vielä pari kuukautta aikaa... Mietiskelin nyt lähinnä tätä ulkoista olemusta, kotipihaani ja muuta ympäristöä. 

Mietiskelin myös miten paljon meitä tunnelin suuaukkojen välittömässä läheisyydessä asuvia asukkaita loppujen lopuksi otetaan tässä piippukisassa huomioon... Me saadaan nautiskella pihanäkymässämme piipusta ja lisäksi saamme piipun tuotokset (vaikka muuta väittävät) melko varmasti hengitystiehyeisiimme. Tai siis virallisesti ei saada. Se raja-arvojen ylitysalue rajautuu tuohon Soukanlahdenkatuun, siis alue, jolla vanhusten ja pitkäaikaissairaiden tai lasten ei suositella oleskelevan pitkiä aikoja. Mutta ei siellä kukaan oleskelekaan, kun siellähän on vain se liikenne. Hemmetti, kun en löydä sitä kuvaa ja tekstiä, jossa noin sanotaan. Olen lukenut niin paljon hankesuunnitelmia ja dokumentteja ja lupahakemuksia yms. että en kertakaikkiaan muista missä nuo ilmanlaatujutut olivat. Linkitän sen tänne, jos joskus sen löydän. 

Saadaan siis "nauttia" piipusta 24/7, ihan vuoden jokaisena päivänä, toisin kuin ohi huristelevat kaupunkilaiset ja vieraspaikkakuntalaiset. Mutta saadaanko vaikuttaa asiaan... En osaa sanoa.

Huomaan nousseeni jälleen hieman takajaloilleni. En ole vihainen (pysyväisluontoisesti), vaan olen väsynyt enkä jaksa.Yhtään. Mitään. Muttamutta. Voi miten toivoisin, että ne ottaisivat asukasiltaan aiheeksi tämän piippuhomman. Sekä ne suodatin- ja päästöjutut että tämän kilpailun. Ja lautakunnan jäseniä paikalle. Missä muuallakaan meitä kuunneltaisi? Vai meinataanko meitä kuunnella ollenkaan missään tässä asiassa?

Huomenna ajattelin laittaa  postia allianssin suuntaan asukasiltaa ajatellen. Vaikken oikein jaksaisi nyt sellaistakaan. Mutta ei auta. Taas ahistaa.

                                                                    -Anuliina

EDIT. hetkeä myöhemmin, kun googlailin tuota päästöjen raja-arvo. Tällainen onkin mennyt minulta ihan ohi... Tampere ei puhdista tunnelin poistopäästöjä

"Rantatunneli tulee osaltaan vaikuttamaan tulevaisuuden ilmanlaatumittausten tuloksiin. Tunnelin suuaukkojen kohdilla on tehty mittauksia jo vuoden ajan, ja niitä tullaan tekemään vastakin.
- Suuaukoilla on enemmän kuormitusta. Liikenne tulee työntämään osan epäpuhtauksista edellään suuaukoille, ja lähistöllä pitoisuudet kohoavat. Asuinalueilla ollaan verrattain lähellä raja-arvoja, mutta ne eivät ylity, Elsilä sanoo."

"Tunnelin päälle jäävän rannan ilmanlaadun ennustetaan paranevan, mutta suuaukkojen läheisillä asuinalueilla Lapinniemessä, Kaupissa ja Amurissa hengitysilma huononee.Tampereen tunnelin päästöpoistoputkiin ei ole tulossa eurooppalaistyylisiä puhdistusjärjestelmiä.
- Poistopiiput ovat noin 30 metriä korkeat, ja valtaosa päästöistä kulkee niiden kautta. Näsinkalliolle on myös tulossa yksi ylimääräinen poistoputki, jota ei ollut alkuperäisessä suunnitelmassa. On katsottu, että tämä riittää."

 Apua.

Rantaväylän yleissuunnitelmasta löytyy juttua ilmanvaihdosta ja pitoisuuksista myös. (s.14/26.)

"Yleissuunnitelmaratkaisussa suurimmat typpidioksidi- ja pienhiukkaspitoisuudet muodostuvat tunnelin suuaukkoalueille Onkiniemen ja Naistenlahden alueille. Typpidioksidin ja pienhiukkasten maksimipitoisuudet  ylittävät raja-arvot liikennealueilla, mutta raja-arvot eivät ylity asumiseen tai oleskeluun tarkoitetuilla alueilla, missä ne ovat voimassa. Typpidioksidin vuorokausikeskiarvopitoisuudet ylittävät ohjearvot tunnelin suuaukkoalueilla Onkiniemessä ja Naistenlahdessa suunnasta riippuen 50–250 metrin etäisyydellä suuaukosta. Typpidioksidin tuntikeskiarvopitoisuudet puolestaan ylittävät ohjearvot samoilla alueilla suunnasta riippuen 50–300 metrin etäisyydellä suuaukosta. WHO:n pienhiukkasille määrittelemät suosituksenomaiset ohjearvot ylittyvät myös valitussa vaihtoehdossa.

Tunnelien ilmanvaihdon purkautuminen vain päistä on hankkeen merkittävimpiä suunnitteluhaasteita. Tunnelin suuaukkojen ympäristöihin Onkiniemessä ja Armonkalliossa aiheutuu tunnelissa syntyvien pakokaasupäästöjen vuoksi haitallisten ilman epäpuhtauksien korkeita pitoisuuksia. Jatkosuunnittelussa on tunnelin suuaukkoalueiden ilmanlaadun parantamiseksi kehitettävä suuaukkoratkaisuja etenkin Santalahdessa ja laadittava suuaukkoalueiden lähimittakaavaiset päästötarkastelut ratkaisujen varmistamiseksi.
Yleissuunnittelun yhteydessä laadittujen mallinnusten mukaan ilmanlaadun raja-arvot eivät ylity asumiseen ja oleskeluun tarkoitetuilla. Terveyshaittoja voi kuitenkin aiheutua myös raja-arvoja alhaisemmilla pitoisuuksilla."

Tämäkään ei kyllä ollut se mitä etsin. Olen nähnyt kuvan, jossa "typpidioksidin ja pienhiukkasten maksimipitoisuudet  ylittävät raja-arvot liikennealueilla, mutta raja-arvot eivät ylity asumiseen tai oleskeluun tarkoitetuilla alueilla, missä ne ovat voimassa" oli merkitty punaisella karttaan ja siinä tämä raja-arvot ylittävä punainen alue loppui Soukanlahdenkadun reunaan.

Ei hyvältä kuulosta, varsinkaan tuon Ylen juttu tämän luettuaan. :/


Ja nyt (vielä myöhemmin) huomasin, että Taidemuseon sivuilla, kohdassa (Kilpailun kulku ja palkinnot) lukeekin: "Voittanut taiteilija tai työryhmä julkistetaan 8.1.2015. —> 13.3.2015. " Eli voikohan se voittaja ratketa aiemminkin, vai mietiskelläänkö asiaa tuona ajankohtana. No, eisevväliä.

5 kommenttia:

  1. Oi voi! Synkät pilvet kerääntyvät kotipihasi ylle... Mutta ei hätää, sillä asukasta suojaa tässä tapauksessa 1) LAINSÄÄDÄNTÖ + ympäristöterveyttä valvovat viranomaiset ja (huom!) 2) TIETO uusimmasta käytettävissä olevasta TEKNIIKASTA hiukkaspäästöjen puhdistuksessa.

    Allianssilla on jokin suunnitelma järjestelmäksi, mutta millainen? Tästä on otettava tarkka selko asukastilaisuudessa!

    Jos ei tule suodattimia, silloin avainasemaan nousee LTO eli LÄMMÖNTALTEENOTTOJÄRJESTELMÄ. Sen voi ajatella ilman kierrätyksenä ennen kuin se poistuu piipun kautta; samalla se ottaa lämmön talteen tästä kierrätetystä ilmasta: sillä lämmitetään TUNNELIA niin, etteivät ajoradat jäädy ja autot liukastele yms. AJOTURVALLISUUTTA. Sehän se Lemminkäiselle on ensi seikka, tunnelinsuun asukkaiden hengitysilman terveellisyys sivuseikka, josta näköjään voi hieman tinkiäkin ajajien eduksi - sen käsityksen sain tuosta YLEn uutisjutusta(!). Miten asukkaat voisivat vastustaa, jos he eivät tiedä, mitä vastustaa. Ja mahtavatko ne insinöörien suunnitelmatkaan piippujärjestelmistä olla kovin valmiit? Ehkä niitäkin vielä rustataan, koetellaan, sovitellaan, kaikkea "tarpeetonta" karsitaan... Mene tiedä. Asukkaiden on nyt oltava sitkeitä ja käydä herhiläisten tavoin suunnitelmien kimppuun, nostettava kissa pöydälle, sillä muuten ei hyvä tule!

    Tässä pari arvokasta TIETOLÄHDETTÄ. Ensinnäkin Helsingin Yliopiston Fysiikan laitoksen ylläpitämä TIETOPANKKI hiukkasista. Se on laadittu hyödyksi yrityksille, tutkimuslaitoksille, medialle ja yksityisille kansalaisille. Siinä on myös "Hiukkaskäsikirja" ja "HiukkasFAQ". Hanketta rahoittaa valtion ohella Työsuojelurahasto. Sinne voi huolestunut tunneliasukas olla myös yhteyksissä:

    www.hiukkastieto.fi


    Sitten aivan uunituoretta tietoa Tampereen Teknillisestä Yliopistosta! Ruutanassa asuvan dipl.ins. Lauri SAVOLAISEN diplomityö viime keväältä:

    "TEOLLISUUDEN LIKAISTEN POISTOILMAVIRTOJEN LÄMMÖNTALTEENOTTO" (2014)

    Kannattaa ottaa talteen (pdf) ja tutkia tarkasti, varsinkin savukaasujen osalta (puhdistusosuudessa eri tekniikoita, mm. se mainitsemani ääninuohous!).

    Siinä on muutama hyvä iskevä lause argumentointia varten, mutta en nyt toista niitä tässä. Löydä itse ja merkkaa ne huomiokohdat. Kaksi keissiä on myös tarjolla ja kuvia myös.

    Kyllä siellä Tunnelissa tulee järkyttävä määrä hiukkasia ulos niin piipusta kuin tunnelin suuaukkojen vieressä, jollei tekniikaksi uskalleta hankkia PARASTA ja ASIANMUKAISINTA (oikein mitoitettua, kestävää, huoltovarmaa jne.) konetekniikkaa.

    Ei kannata herätä liian myöhään = kun tavaraa jo tuodaan paikalle. TIETOA on saatavissa! Diplomityössä on myös Laurin osoite, palaute varmaan hänellekin on mielenkiintoista!

    IV-laitokset ovat täynnä nopeasti uudistuvaa teknistä osaamista eri puolilta maailmaa, ja hankinnat kannattaa siksi suunnitella VIMPAN PÄÄLLE, taloudellisesti kuin myös systeemiteoreettisesti eli järjestelmän KOKONAISHALLINNAN näkökulmasta.

    May The Force Be With You! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin. Minulle on sanottu, että koittaisin ottaa iisimmin enkä huolehtisi niin paljon tästä(kin) asiasta, mutta sitä minäkin tässä lähinnä ajan takaa, että pitää kysellä ENNEN kuin on myöhäistä. En minä tiedä auttaako mikään mitä teen yhtään mitään, mutta en minä pysty vain odottelemaan. Se kai on käynyt tavallaan jo melkoisen selväksi.

      No, ehdinkin sitten tuossa jo viime yönä laittaa Tyynismaalle sähköpostia. En jaksanut odottaa loppiaisen yli, kun asiat niin kovasti pyörivät mielessä ja askarruttavat.

      Kysyin olisiko mahdollista, että tammikuun asukasillassa olisi aiheena nämä piippuasiat. Keskustelua yleisesti piipusta (esim. suodattimista ja päästöistä) ja olisiko mahdollista saada niitä lautakuntaihmisiä kuuntelemaan asukkaitakin ja vastailemaan mahdollisiin kysymyksiin.

      Mainitsin, että koska piippuaihe (päästöt ja suodattimet) nousee aina uudestaan esille ja kuohuttaa, olisi ihan paikallaan ja tarpeen nähdä ja kuulla esimerkiksi millä perusteilla niitä suodattimia ei sitten päädytty laittamaan.

      Ja tuon yleissuunnitelman lainauksen laitoin myös ja toivoin keskustelua asiasta ja jotain perusteluja, vaikka ihan konkreettisia lukemia ja sen sellaista, kun ei me "tavikset" niistä asioista tiedetä.

      Siis lyhykäisyydessään noita asioita ehdottelin. Sähköposti oli kyllä hyvin pitkä, en minä muunlaisia osaa kirjoittaakaan. ;)

      Indeed, May The Force Be With Us! :)

      Poista
    2. Kyllä niitä itseäänkin jännittää, mitä ne pystyvät saamaan aikaan päästöhiukkasten torjunnassa näillä tietyillä alueilla, jotka on jo etukäteen määritelty "tulipesäkkeiksi"
      ("hot spot"). Ja jos niillä vielä on jokin asia kehittelyn alla, niin ne eivät voi antaa tarkkoja vastauksia. Ainoa mitä ne siinä vaiheessa sanovat on, että "kaikki asiat ovat hallinnassa, älä huolehdi!" Mutta Allianssihan on koko ajan vakuuttanut olevansa valmis vastaamaan tunneliasukkaiden KAIKKIIN KYSYMYKSIIN. Miksi niitä sitten koko ajan pitää estellä, koska sielläkin tiedetään että jollei asioita kerrota ja NÄYTETÄ, ihan konkreettisesti ja aikajanan kanssa, niin se herättää alueen asukkaissa suurta LEVOTTOMUUTTA, joka ajan mukana kumuloituu kuin alas rinnettä vierivä lumipallo. Juuri VASTAAMALLA kysymyksiin ne estävät VALITUSTEN VYÖRYN, joka sitten haittaisi ja viivästyttäisi projektia.

      Jos ne vaativat, että pitää vain LUOTTAA ja olla kyselemättä ("koska me tiedämme, mikä on laps... anteeksi, TUNNELILLE parasta), niin ne itse väistävät tilannetta, jossa joutuisivat PERUSTELEMAAN ja arvioimaan omia toimiaan "isossa kuvassa". Tosi ristiriitaista. Mutta eihän tätä niille voi sanoa - suuttuvat, ja puhuminen lakkaa.

      Mutta onhan kaikilla asukkailla oikeus tulla kuulluksi, koska asuvat myllerryksessä ja poikkeustilan keskellä, joka kestää vielä VUOSIKAUSIA.

      Ja ehkä sen JÄLKEENKIN, jos ei ajoissa ole avannut suutaan. Silloin Allianssi toteaa vain, että jos asukas aikanaan ei ole ilmoittanut havainnostaan ja mahdollisesta ongelmasta, niin nyt tässä asiassa hän on menettänyt PUHEVALTANSA. Muista tämä sana "puhevalta", se on tärkeä sana! Nimenomaan rakennusteollisuudessa, jossa muutenkin esiintyy paljon mahtailua ja itseriittoisuutta.

      Asukas haluaa tietää, mikä hänen kotiympäristönsä on viiden vuoden päästä, onko se parantunut vai huonontunut. Jos hän saa tietoa ja vastausta kysymyksiinsä, se huojentaa hänen luonnollista levottomuuttaan yllätyksiä tuovien muutosten pyörteissä. Sen takia kannattaa asukkaan aina panna välillä pakka sekaisin ja sondeerata esiin KIPUKOHDAT. Nimenomaan näillä yksinkertaisilla "tavis"kysymyksillään, sillä ne ovat parhaita pakanhämmentäjiä, eivät viranomaisten kapulakieli eikä asiantuntijoiden jargon. Nyt tulee esiin aivan olennainen kipukohta, nimittäin ne pienhiukkaset ja luonnon happamoitumista ja köyhtymistä edistävät typpioksidit. Onhan se ONGELMA jos mikä!

      Varautukoon Allianssi vain ajoissa kertomaan, mitä he ovat suunnitelleet tämän pomminvarmasti tulevan ongelman varalle.

      En minä niinkään siitä piipusta olisi huolissani - pahempi ongelma sinulle on juuri se TUNNELINSUU kotisi ikkunan alla: pölläyttääkö vai imaiseeko se saasteet eri tilanteissa ilmavirtojen ja sään suhteen. Nouseeko Soukanlahdenkadun yli? Aina koteihin asti?

      Niitä pilviä ja virtoja Allianssikaan ei voi hallita, eikä asukkaiden astmoja ja allergioita. Mutta se voi VARAUTUA ajoissa, että sillä on paras mahdollinen hiukkashallintatekniikka silläkin paikalla käytössä 24/7.

      Ei sitä Nuuskija-autoa (mainio innovaatio!) muuten tarvittaisi. Kyllä Liikennevirasto sen sitten aikanaan paikalle tilaa, jos asukkaat osaavat pyytää! Siinä on AVARUUSTEKNIIKKAA, joka antaa tarkat tiedot tunnelinsuun hiukkastilanteista erilaisissa liikennevirroissa. Muista siis se Nuuskija! Se on asukkaan ystävä, samoin valvovan viranomaisen. Mutta Allianssille, eipä taida olla. :) Pikemminkin pelote, kuin koululle tarkastajan käynti.

      Tyynismaa tehköön vain kotiläksynsä, että osaa sitten kertoa sujuvasti IV-asioista ja paikalle hankittavista tzydeemeistä! Vielä parempi jos näyttäisi kuvia muutaman kalvon verran.

      Vähän minua ihmetytti, että johonkin kohtaan tunnelin matkalle oli suunniteltu YLIMÄÄRÄINEN poistoputki? Miksi? Miten se parantaisi ilmanvaihtoa? Tai - vaihtoehtoisesti - keventäisi IV-kustannuksia/laitevarustusta/hankintahintaa? Näiden "pikku-uutisten" kanssa kannattaa olla tarkkana! Watch before you leap! :-/

      Poista
    3. Joo, ei mun ole (eikä ole koskaan ollutkaan) tarkoitus rakennella mitään ansoja kellekään tai olla hankala.
      Itse kuitenkin olen asiakaspalveluammatissa ja kyllä se luottamus rakennetaan avoimuudella. Puolin ja toisin.
      Sanon aina asiakkaille, että kysykää ihan vapaasti heti, jos joka asia askarruttaa tai painaa mieltä. Ettei meille ole olemassa tyhmiä kysymyksiä, kun ei me välttämättä ostata ajatella mitä haluaisitte tietää ja kertoa juuri niistä asioista.

      Sama homma tässä. Ei minua haittaa kysellä "tyhmiä", heille ehkä päivänselviä asioita, jos ne minua askarruttavat. Minulla on kysymyksiä, joihin heillä on vastauksia. Ja jos niihin saa rauhassa valmistautua, niin se on kyllä mielestäni kaikkien etu.

      Taisin mainitakin sähköpostissani juuri tuosta, että asian voisi ottaa aiheeksi asukasiltaan juuri siitä syystä, että kun se kerran toistuvasti aiheuttaa levottomuutta, niin perusteluilla tilanne ehkä rauhoittuisi.

      Kyllähän minä luotan siihen, että ne hommansa osaavat, en minä sillä, mutta ainakin omalla kohdallani haluaisin kuulla vähän perusteluita, mitä konkreettisemmin, sen parempi. Mitä, miten ja miksi on ajateltu tehdä juuri näin?

      Ei ole minun alaani se, mitä he tekevät. Ja kun kerran vaivaa mieltä, niin vaivaa. Ei voi ainakaan sanoa, etten olisi kysynyt. ;)

      Poista
    4. ps. Oho, tulipa perustavaa laatua oleva kirjoitusvirhe. Sanon siis, että "kysykää ihan vapaasti heti, jos JOKU asia askarruttaa." Toivottavasti ei sentään ihan joka asia askarruta... ;)

      Poista