tiistai 6. tammikuuta 2015

VOU!

Voisin suositella teille yhtä kirjaa, mutta en ole lukenut sitä itsekään. Vielä. Kirjan teemat ovat:  Ennakkoluulot, kulttuurierot, muistot, muutos, siirtolaisuus, yhteiskunnallinen muutos. Kuulostaako tutulta?

 Seuraavassa ote kirjan takakansitekstistä:

"Lähteminen. Saapuminen. – Erilaisuus? 
Upea, viisas romaani ihmisistä ja muutoksesta. Hän on lähtöisin maapallon toiselta puolelta, tosista oloista, ihminen ilman ankkuria. 

Tässä omaelämäkerrallisessa romaanissa tiivistyy trinidadilaissyntyisen, Englannissa nykyään asuvan Naipaulin rikas kokemus elämästä, eri maista, kulttuureista ja ihmisistä. 
Sumuisena talvena Naipaul asettuu asumaan Englannin vanhimmalle maaseudulle, lähelle Stonehengeä. Täällä hän on poikkeus. Samalla hän on yksi monista muukalaisista muuttamassa maan historiaa.
Ja muuttumisen merkit ovat kaikkialla, kaikissa maissa. Eivätkä muutokset ole estettävissä.
 

Saapumisen arvoitus on monisyinen, moneen suuntaan aukeava romaani siitä mitä ihmiset ja yhteisöt väistämättä joutuvat kokemaan muutosten tapahtuessa."

kuva täältä

Vou, ihan juuri niin!! Olenkin miettinyt mistä nimi piipulle on löytynyt. Voi miten olen  innoissani!

                                                                    -Anuliina

Ps. Ei ihan taida onnistua unirytmien kääntäminen keskiviikkoaamuun mennessä...

Jaa niin ja taas Sinisiirtymä rykäisi itsensä ohi. Äänet 914-895 Sinisiirtymän hyväksi.
Äänestäkääs nyt tekin. Täällä. Ja mielellään sitä Saapumisen arvoitusta. Vai mitä?!

8 kommenttia:

  1. Eikös tää olekin se Nobel-kirjailija? Olen jotain lukenut, mutta en juuri tätä!

    "The Enigma of Arrival" - huomasitko, Anuliina, että kirjan KANSIKUVA on otettu juuri siitä mainitsemastani italialaisen "metafyysikon" Giorgio de CHIRICOn maalauksesta? Hän kuuluu suosikkeihini. Ajatonta ja pätevää taidetta. On sitten inspiroinut Naipauliakin...? Ja Akselia! :)

    Täytyypä lukea! HUOM! Kirjastossa käydessä kannattaa nyt hyökätä jokaiselle vapaalle koneelle äänestämään Akselia. Juuri tällä hetkellä hän on 35 ääntä jäljessä, joten pieni "sissirynnäkkö" olisi nyt paikallaan. Eikös kirjaston koneilla ole kaikilla oma IP-osoite? Ja montako konetta kirjastolla on? Hm... Let´s go for it! :D

    Kuvassa ihan selvästi ollaan Tunnelin juurella. Ja tunnelma kuvassa on jotenkin "eerie", "mysterious": ollaan selvästi KYSYMYSTEN ÄÄRELLÄ. Schopenhauer pitäisi tästä!

    Muuten, Areenassa on YLE Femmassa nähtävissä viime sunnuntaina esitetty "Taivaallista menoa toisin" -sarjassa tullut eloisa dokumentti Jan-Erik Anderssonista!! Hieno taiteilija. Pääsette sisään hänen ihmeitä täynnä olevaan "Lehdenmuotoiseen taloonsa" ja näette 1760-luvulta kotoiusin olevan PUUTARHAN, jota hän vaalii Turun asukkaiden iloksi (ja toisten harmiksi!). Hänen taiteilijaksi tulemisensa taustalla on PUHEVAMMA, joka erakoitti hänet kemian ja biologian opiskelusta TAITEEN hiljaisen työn pariin ja eroon joukoista. Nyt hän on yllättävän hyvin voittanut vammansa ja puhuu ihan normaalisti. Mutta ilman tätä vammaa hänestä ei olisi tullut taiteilija/arkkitehtia, se on selvä.

    Kyllä on tunnelityökin todella hieno, siinä on paitsi klassista harmoniaa myös jonkinlaista "alkemistista" mystiikkaa ja jungilaista syvyyspsykologiaa mieleen tuovaa ainesta, joka väreilee eteerisesti ilmassa. Itse en kyllä pysty näkemään TUNNELIA jonkinlaisena "pyhänä tilana", johon Anderssonin teos viittaa. Mutta varmaan tamperelaiset vapaamuurarit kannattavat joukolla tätä "Tuli ja Sade" -teosta(!). Hienoja pylväitä, mutta Tampereen maisemaan istutettuina "out of place". Tulee mieleen KAKKUKYNTTILÄ keskellä aukirevittyä, mutaista maisemaa... Nyyh. Mutta taiteilija on hieno ihminen, käykää siksi vilkaisemassa häntä Areenassa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, mä googlailinkin joskus aiemmin tuota Lehdenmuotoista taloa. Ja muutenkin (myös) Jan-Erik Anderssonia. Täytyypä katsoa dokkari Areenasta. Kiitos vinkistä. :)

      Ja tuosta mielipidekyselystä... Auttaisikohan, jos menisi megafonin kanssa keskustorille esittämään vähän "steitmenttejä" Saapumisen arvoituksen puolesta? Hihhi... :D

      Poista
  2. Joo, se olis ihan käypää "sissimarkkinointia"! YLEssä oli pari vuotta sitten aika kiva arkkitehtuuriohjelma hienoista ja pelastettavista kohteista. Toimittaja Minna Joenniemi kailotti megafoniin, mukana joukko julkkiksia joille kohde oli tärkeä. Mieleen jäi erityisesti Jarkko Martikainen (YUP). Siiinä oli raikas meininki... Lisää tällaista!

    Frontaalioffensiivin sijasta varmaan erityisen tehokas sissitaktiikan keino on sivustakoukkaus:

    Mitäpä jos pistäisit pienen iloisen viestin ANNIKINKADUN PUUKORTTELIN Facebook-sivustolle ja laittaisit siihen "Tamperelaisen" äänestyslinkin! Kyllä he tietävät heti, KETÄ äänestää... Yhteisössä tieto myös leviää salamannopeasti, jos he katsovat asian tärkeäksi.Saavat mukaan muitakin yhteisöjä kannustusjoukoiksi Akselille, hopefully! :)

    GLOBAALI vs.LOKAALI - siitähän tässä nyt taas on kysymys. "Sinisiirtymä" on puhdasta GLOBAALIA ja edustaa sen estetiikkaa: tilan suoraviivainen haltuunotto, joukkojen kontrolli, julkinen valvonta. Maamerkki on osa käskyjen ja sääntöjen valtakuntaa... Kuin jumalan silmä, vitsa ja sauva se loistaa yössä. - LOKAALI sitten on omasta maaperästä kohoavaa ja pyyteetöntä "ruohonjuuriestetiikkaa", pieni mikrokokoinen "vapauden valtakunta", joka antaa onnea ja turvallisuuden tunnetta matkaajalle.

    Mitä näki NäsijärvenMUINAISKALASTAJA pimeässä yössä, kun hän kohmeisin käsin etsi veneelleen paikkaa johon rantautua myrskyn armoilta? Kalliorannan aukeat ja tylyn harmaat kivet, joilta jo häämöttikin jotain vihreää(!) ja jonkun erämiehen kutsuva kynsituli... Ei se kalastaja maihin nouse siksi, että saisi tulla sinisen pylvään luokse palelemaan laserin jäisessä loimotuksessa.

    No niin, nämä nyt vain olivat tuollaisia ohikiitäviä mietteitä, kun huomasin että lukemat olivat taas tasoittuneet. Ero on aivan merkityksetön. Mutta hyvä olisi, jos Akseli nyt saisi vahvan irtioton. Hän on ansainnut sen.

    Tähän paikkaan sopii hyvin Lars SONCKin sanat, jotka hän lausui kirjoituksessaan "Modern vandalism" jo vuonna 1898:

    "LUONTO ON PARAS KOTIMME JA KAIKKI MIKÄ TÄHTÄÄ SEN KAUNEUDEN JA LEIKKIVÄN VAIHTELEVAISUUDEN SÄILYTTÄMISEEN, ON OSALTAAN KOHOTTAVA ESTEETTISTÄ TUNNETTA JA VAHVISTAVA RAKKAUTTA KOTISEUTUA JA KAUPUNKIA KOHTAAN."

    Asemakaavapohdinnoissaan Sonck kohottautuu tuomitsemaan "näitä ILOSTA JA RUNOLLISUUDESTA VAPAITA INSINÖÖRITAIDON TUOTTEITA..."

    Kaikkina aikoina kulttuuri elää joko jähmettymisen tai murroksen aikakautta. Sonck on romantikko, mutta ei mikään fantasti tai haihattelija. Minua huvitti suuresti, kun luin että hänen piirtämänsä Ratinan asemakaavaehdotus (1906) hylättiin sillä perusteella, että siellä oli yksi liian kapea kuja... No, nythän on sitten saatu paikalle varsinaista MONUMENTAALIRAKENNUSTAIDETTA, joka vain jatkuu ja jatkuu... Eikä päätä näy.

    Muista sanat "leikkivä vaihtelevaisuus"(!!).




    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä ois Sonck osannut paremmin sanojaan valita. :)

      Poista
  3. Hei,

    mistä pääsit tarkistamaan ääntenlaskennan tilanteen?

    Terveisin

    Tapio Suominen
    palkintolautakunnan sihteeri

    VastaaPoista
  4. Hei,

    äänestyksen tilanne näkyy, kun on antanut äänen.
    Tilanne on tällä hetkellä:
    Sinisiirtymä 51% (1450 ääntä)
    Saapumisen arvoitus 46% (1306 ääntä)
    Tuli ja sade 1% (41 ääntä)
    Ääniä annettu yhteensä 2792.

    http://www.tamperelainen.fi/artikkeli/255855-tassa-kolme-vaihtoehtoa-rantatunnelin-taidepiipuksi-kerro-mielipiteesi

    Tilanne ei kai näy ennen kuin on äänestänyt.
    Voi vaikka klikata tuota Saapumisen arvoitusta ja sitten näkyy tilanne. Hihhi. ;)

    Osaatko muuten sanoa miten suuri painoarvo tällä äänestyksellä on palkintolautakunnassa? Vai vaikuttaako mitenkään?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tiedoista. Luulen, että äänestys vaikuttaa jäseniin väkisinkin, vaikka he kuinka yrittäisivät olla "puolueettomia". Nyt olisi tärkeätä osata ohjata jatkokehittelyä ja siinä lähiasukkaidenkin mielipide tulisi ottaa huomioon.

      Poista
    2. Joo, niin min äkin luulen, että vaikuttaa vaikkei olisi tarkoituskaan.

      Ja kyllä, noista jatkokehittelyistä (ihan jokaisen piipun kohdalla) tulisi tosiaan keskutella. Siksipä olen Tyynismaalle kirjoittanutkin ja pyytänyt, että lautakunnan jäseniä tulisi asukasiltaan. En oikein tiedä missä muuten asukkaat saisivat äänensä kuuluviin.

      Melkein kauhistuttaa tällainen.

      Poista