perjantai 23. toukokuuta 2014

Kivenlohkareita

No niin, sain aikaiseksi ladata kuvia koneelle kamerastani. Viime maanantai-iltaisten räjäytysten yhteydessä meidän ja alanaapurien välisestä kiviaidasta oli "köllähtänyt" alas kivenlohkare. Voi meitä melkein viimeisiä puutalollisia Armiksella. Se ei suinkaan ole mikään kiuaskivi, vaan ihan tuollaista 1mx1,5 m:n kokoluokkaa. Melkoinen järkäle!! Asiasta luonnollisesti raportoitiin allianssiin.
Seuraavana aamuna kolme miestä kävi tilannetta katsomassa, illan räjäytyksessä oli lisäksi kaksi tyyppiä  kuvaamassa kameroineen räjäytystä pihalla, siis sitä miten räjäytys vaikuttaa kyseiseen kivimuuriin. Lopputulemaksi kaiketi kuitenkin tuli, että kallioseinämä on huonosti tehty ja kiven irtoaminen ei suoranaisesti räjäytyksestä johdu... Nähtäväksi jää mitä tapahtuu jatkossa.

Näitä tällaisia "sattui nyt vaan tapahtumaan samaan aikaan räjäytysten kanssa" -tapauksia taitaa tällä mäellä olla useampikin. Niistä pitäisi kaiketi tehdä yksi kattava lista dokumentteineen. Eihän tuollaisia asioita voi painaa villaisella. Yksittäin ehkä voi, mutta näitä nyt on kuultu jo useampia tapauksia. Meillä halkesi yksi vessanpönttö taloyhtiössä, Soukanlahdenkadulla on kaakeleita halkeillut kylppärissä, tonnin lohkareita irtoilee kivimuureista jne.. Eikä mikään suoranaisesti liity räjäytyksiin. Noinkohan...
 
tällainen "pikkuinen" lohkare köllähti alas

siinä se lepää
ylhäällä meidän piharakennus ja piha-aita
Hurrr, hiukan pistää jännittämään. Jos tuosta yllä olevasta kuvasta näkyyvästä kiviaidasta irtoaa useampikin kivi, niin meidän aita taitaa tulla alas, ja hiukan muutakin. Onneksi melkein koko piha kuitenkin on tosiaan kalliota. Mutta tästä reunasta tippuu kyllä ainakin aita ja sireenipensas. Ehkä vähän jotain muutakin. ÄÄK!

Ääh, latasin tähän kohtaan puolitoista tuntia videota eilisillan räjäytyksestä, siinä olisi näkynyt tärinä, jonka räjäytykset, nämä suoraan alla suoritettavat, aiheuttavat. Mutta video ei näyttänyt minkäänlaista valmistumisen merkkiä, niin keskeytin lataasen. Ehkä se ilmestyy tähän myöhemmin... ;)

Eilisten tärinöitten jälkeen kuitenkin mietin, että  onko se mikään ihme, että kivenlohkareetkin alkavat irtoilla. Ei se yksi räjäytys yksinään olekaan ehkä sitä irtoamista aiheuttanut. Mutta täällä on jo räjäytelty yli sata kertaa.

Mutta kyllä kai tämä kohta jo helpottaa. Syksyllä sitten viimeistään.

Niin joo, eilisiltainen räjäytys tehtiin niin nopeasti tässä meidän kiinteistön alla (siitä edellisestä kun ei ole kauaakaan), koskapa liikennetunnelit oli räjäytelty jo länsipäistä, niin  tämä meidän perä oli sitten vapaana räjäyteltäväksi. (Vapaasti käännettynä viestistä.) Siinä sitä onkin louhetta lastattavana.
Tänään sitten töistä kotiutuessani kiersinkin Soukanlahdenkadun kautta. Melkoisesti louheen ajovälineistöä näkösällä. Kyllä olisi meidän pikkupäikkyläiset innoissaan näkymästä. Minäkin olen, ehkä työni puolesta, ehkä siksi, että mä sitten tykkään just tosta keltaisesta. ;) Kihikihi.
välineistöä
Minä ehkä myös salaa toivon, että joku kerta näkisin sen rusnauspiikin kiinni kaivurissa tuossa tunnelin "etupihalla". Mulla saattaa olla siihen joku outo viha-rakkaus -suhde. Tai se rakkaus kyllä puuttuu kokonaan, mutta eisevväliä. Ehkä siksi, että se on vaikuttanut melko merkittävästi elämääni parin kuukauden ajan. Kuukauden ajan hyvin merkittävästi.

Josta tulikin mieleeni, että viime yönä, olivat lastanneet tässä alla tai eivät, en herännyt KERTAAKAAN, en  edes pienesti. Aamukuudelta soi herätyskello ja vaikka olisin saanut torkuttaa, olin aivan virkeä. Makasin hetken peiton alla kuunnellen ääniä. Kuului hienoista lastaus(??)ääntä. Mutta niihin minä en enää ollut herännyt. Olin niin iloinen, että melkein itketti. :)

 

15 kommenttia:

  1. Mikäs tuossa keltaisessa niin? :) eikös nuo kaikki ole vaikuttavia vehkeitä? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tiedä. Ne on vaan kivan värisiä. ;) Kyllä tuolla työmaalla on vaikka minkälaisia vehkeitä. Melko pelottavia kylläkin minusta.

      Poista
  2. Sun täytyy joskus pysäyttää yks kuljetus kone ja kysyä pääsiskö tutustuun koneeseen ja sillä koneella tehtävään työhön :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hihihi...Olen minä ollu jätskiautonkin kyydissä. Mutta kun tuonne työmaalle on asiattomilta pääsy kielletty. ;)

      Poista
  3. Ei ne ole vaikuttavia, ne on he-le-vetin rumia rotiskoja nuo isot kuormurit, jotka seilaa edestakaisin Santalahden täytön ja työtunnelin väliä. Näen sen ikkunoistani aivan liiankin hyvin. Just nyt olen toistasataa km:n päässä koko hukkaputkesta - thank God for that - ihan "landen" rauhassa. Oi tätä autuutta!
    Onkiniemen päässä on jälleen tullut muutamakin pallo lisää seurantaan, joten tahti on rivakka. Edelleenkin vaan pelkään niitä eteläisen puoliskon jysäyksiä. Noh, ehkäpä se käynti maan alla asettaa asioita jonkinlaiseen perspektiiviin. Meidän pitäisi sopia Meriläisen kanssa päivästä ensi viikon puolella. Eilisessä Morossa, jos olette nähneet. oli juttua niistä geologimimmeistä, jotka keskellä yötä hiippailee sinne hukkaputken syvyyksiin. Katselin kuvia, että HUI, tuolta se sitten varmaan näyttää, kun itse sinne hiivin - ja kuulostamisesta en sitten tiedäkään :-/

    Aika rajun näköinen lohkare kuvassa! "Me emme tiedä tästä mitään" ja muut Allianssin kootut selitykset...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luin sen Moron jutun niistä geologinaisista kyllä. Mua hiukan nauratti se "silittelevät kallion pintaa." Melkein romandillista. ;)

      Poista
  4. Kyllä sulla Anne on asiat hyvin jos tuo tunneli on ainoa huolen aiheesi :-) kumpa itseläkin olisi joskus asiat noin ;-) ja tuon kiven tipahtamiseen ei varmaankaan ole vesisateet yms ollut osallisena:-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
    2. Onko meillä se lahtelainen taas liikkeellä kommentoimassa? Kiva kun oletat asioita tuntematta minua. Voit uskoa, että elämässäni on kuule erinäisiä raskaita asioita kannettavana, asioita, joiden rinnalla yksi hukkaputki on oikeastaan pisara meressä!

      Poista
    3. Ja silti keuhkoot siitä ku hullu? Olisko menolippu niemeen hetkeks ok? :)

      Poista
    4. Musta olis kauhean mukavaa, jos täällä kommenttilaatikonkin puolella pysyttäisi asiallisella linjalla. Siis ettei ihan henkilökohtaisuuksiin mentäisi, kiitos.

      En ole ottanut kommenttienvalvontaa käyttöön, koskapa olen toivonut ja toivon edelleen, ettei sitä tarvittaisi. Eiks joo...

      Poista
  5. Ahaa, se olikin tuollainen ladottu kiviaita eikä kallioseinämä! No, tietenkin Lemminkäinen katsoo, että se sieltä omia aikojaan tipahteli, vaikka siihen kohdistui räjähdyksestä johtuva ENERGIATÄRSKY. Kuten niihin KAIKKIIN aidan kiviin kohdistuu. Tuliko mieleen, että se "huonosti tehdyn näköinen" VOISIKIN olla ei kivirakentajan taitamattomuutta, vaan sadasta räjähdyksestä (lue: 100 sekunnin mittaisesta TÄRÄHDYKSESTÄ) johtuvia yksittäisten kivien pienenpieniä SIIRTYMIÄ sellaiseen suuntaan, jossa vastus on vähäisin. Ihan näyttää kuvasta katsoen kuin aita jo vähän pullistelisikin ulospäin. Jos on niin, niin odotettavissa olisikin sitten vähän isompikin romahdus: useamman kiven vyörähtäminen alas aidasta. Mutta ei ehkä sentään: jotain pidäkettä kun aidalla siellä ylhäällä sentään on.

    Se latominen on taitolaji. Sen kiviaidan arvostelun voi suorittaa vain ammattitaitoinen MUURARI. Pyytäkää tarkastus ja kirjallinen raportti MUURARILTA tai kiviurakoijalta seuraavan KUNTOTARKASTUKSEN YHTEYDESSÄ. Eihän se aita nykyajan laatuvaatimuksia täytä, ehkä se on jonkun Armonkallion alkuperäisasukkaan rakentama Näsijärvestä rahtaamistaan kivilohkareista.

    Ennen tosiaan osattiin latoa hyviä kiviaitoja ihan ilman muuraustakin, ja satoja vuosia ovat kestäneet paikallaan. Tämäkin kiviaita oletettavasti on noin SATA VUOTTA vanha, tehty samaan aikaan kuin ne Tiitolan hienot puutalotkin siinä vieressä. Paras asiantuntija sanomaan yhtään mitään olisi PERINNERAKENTAMISEEN erikoistunut muurariurakoitsija tai alan remonttiyrittäjä, etsikää sellainen! Jos aita vaatii korjausta tai tukemista, niin hän sitten osaa tehdä sen oikein ja parantaa rakennelman TURVALLISEKSI. Päältä päin ei pysty sanomaan, kuinka isoja aukkoja aitaan on tullut kun painopisteet ovat siirtyilleet...

    Olisiko jotain VANHOJA VALOKUVIA, jossa se aita näkyisi? Voisi sitten katsoa niitä kivien paikkoja samoista kulmista ja tehdä vertailuja näin ominkin voimin! Ja näkee, miten se PUDONNUT KIVI oli alun perin sijoitettu. Hyvin ja turvallisesti vai jotenkin huolimattomasti. :)

    Oma valistunut arvaukseni on, että räjähdys on ponnauttanut kiviaidan alla olevaa MAAPERÄÄ (ilmeisesti paksu kerros IRTOMULTAA?) ja sitten kun se on tullut alas, niin se on ehkä VAJONNUT hieman enemmänkin? Kivien alle on siis tullut tyhjää tilaa. Eihän se aidan painopistesijoittelu silloin voi olla enää entisenlainen: Jos maa vajoaa, niin toki kivikin silloin tulee perässä. Ei se ilmaan jää roikkumaan!

    Jos aita näyttää "huonolta", niin kyllähän ihminenkin näyttää huonolta kun tuoli vedetään hänen altaan. Ja jos vielä väitetään, että mitään tuolia ei ollutkaan! Jos ihmistä ns. hölmäytetään. Onhan se ennen ollut kansanhuvi, kun muita huveja ei ollut... :-)

    Minulla on jostain sellainen käsitys mielessäni, että kun VAKUUTUSLAITOS tekee niitä tarkastelujaan, niin sen on otettava huomioon sen talon, kiviaidan tai muun rakennelman RAKENNUSAJANKOHTA ja sovellettava sitä arvioonsa. Jos ette tiedä itse sitä aidan tai saunan rakennusajankohtaa, niin kysykääpä kaupungin Rakennusvirastosta! Sen arkistoissa on kaikki tiedot kyseisistä kiinteistöistä ja niihin eri aikoina tehdyistä remonteista. ISÄNNÖITSIJÄ voi tehdä tämän kyselyn.

    Jos se aita nyt on kestänyt sata vuotta tuulet ja tuiskut, niin onpa lähes tähtitieteellinen sattuma että se kivi juuri silloin putosi kun oli räjäytetty. Sanna, osaatko sanoa tarkasti kellonaikaa tai edes suunnilleen? Voi sitten verrata räjähdyskirjanpidon aikoihin, jos sattuisi täsmäämään! Hopefully YES, Sir - You Can Boogie! :-D

    VastaaPoista
  6. Otin asiasta vähän selvää, miten niitä perinteisiä kiviaitoja rakennetaan. Ja siltä perustalta kyllä näyttää, että se pulteriaita pihaterassin ja puuaidan alla on ihan oikeaoppisesti rakennettu, vaikkei Jarkko siitä hurmaantunutkaan. Se ulostyöntyvä kivi KUULUU olla sellainen, koska se tukee yllä ja alla olevia kiviä ja peittää kahden vierekkäisen kiven raon. Onhan siinä kivessä aika iso "hylly", mikä ensiksi hämäsi. Kaipa se muuriin jäänyt aika ammottava "aukko" on pelottavuudestaan huolimatta ihan OK. (Kuva 3) Ei siis tarvitse pelätä muurin romahtamista! :-))

    Sitten kuvat 1 ja 2: Jos se iso lohkare putosi YLHÄÄLTÄ NURKASTA tiiliseinän ja muurauksen välistä paikasta, jossa on tosi iso pulterikivi vasemmalta tukevasti kivikiiloilla tuettuna, niin luulenpa, että LUONTOÄITI on ollut osasyyllinen kiven painopisteen muuttumiseen. Huomaattehan, että kiven ja muurin väliin on tunkeutunut PENSASKASVUSTOA. Ei niin paljon, mutta - kun mukaan luetaan kivien alla olevat JUURET! - riittämiin kallistamaan kiviä entisestä kaltevasta asennosta ULOSPÄIN (siis vikasuuntaan!), jolloin räjähdyksen aiheuttama lieväkin TÄRÄHDYS riitti suistamaan sen paikaltaan. Siinä mielessä se Anonyymin VESISELITYSKIN oli ihan oikea, koska sateet tavallaan ruokkivat kivien alle tunkeutunut kasvillisuutta. Onhan siinä näkyvissä jo pari vankkaa pensaanoksaa, jotka kasvaessaan sysivät kiviä sivummaksi. Ylhäällä olevaa kiveä siten jo vähän enemmän. Joka sitten kellahti painovoiman vaikutuksesta! Ehkä silläkin oli jotain tukikiviä seinää vasten, mutta nekin varmaan hyödyttömiksi muuttuessaan vierivät pois ison kiven mukana... Löytynevät pihalta.

    Tämä kivi ja koko NURKKAUS tarvitsee nyt akuuttia hoitoa: ne OKSAT ja JUURET on saatava sieltä kivien takaa pois. Joku muurari tai maisemoija sen parhaiten tekee.

    Kannattaa tämä kivilohkare silti laittaa siihen VAHINKOLUETTELOON. Ilman räjäytyksiä se varmaan vielä olisi paikallaan. Tärähdys sai sen horjumaan ja putoamaan, kun pensas oli tehnyt "esityön". Ja muuria pitkin valuneet sateet...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kyllä se oli (minusta) sieltä ylhäältä kulmasta irronnut. Juuri sieltä kasvuston luota. En kyllä ole varma, kun ei ole oma piha tuo, mutta kyllä se siltä näytti.

      Kyllä siinä varmasti onkin luontoäiti vahvasti osallisena sateineen ja juurikoineen tuon kivenlohkareen putoamiselle, mutta yhtä vahvaa osaa näyttelee kaiketi myös nämä tärinät.



      Poista
  7. Juuri näinhän se on. Erinäisiä näkymättömiä syitä kasaantuu, kunnes jokin sinänsä pikkuinen seikka riittää laukaisemaan väärään paikkaan suuntautuneen energian ja JOTAIN tapahtuu, joka ylittää ihmisen huomiokynnyksen. Paikkakin on juuri sellainen, että eihän ihminen sinne ylös yleensä katsele, luottaa vain siihen että mikä on sata vuotta sitten muuriksi laitettu, se myös pysyy.

    Pyynikilläkin niitä pulteriaitoja on. Ja Pispalassa se kuuluisa... Elävää ja hienoa perinnettä!

    Hyvän paikan se kivi osasi kaatumiselleen valita, ei rusentanut ihmisiä eikä kalusteita. Eikä kukkasiakaan? Mikä onni! Huh-huh sentään... :-o

    VastaaPoista