tiistai 20. toukokuuta 2014

Sattuu ja tapahtuu

Työmaalla tapahtuu kaikenlaista, täällä sattui eilen päivällä ensimmäinen tapaturma. Onneksi onnettomuudessa ei käynyt kovin pahasti.  
"Rusnauspiikkiä hitsaamassa ollut mies loukkaantui iltapäivällä jalkaan, kun rautalevy kaatui hänen jalkansa päälle. Rusnauspiikki on kaivinkoneeseen liittyvä työkalu, jolla tasoitetaan kallion pintaa."
"Remonttimies selvisi venähdyksellä ja yhdellä viikolla sairaslomaa.."
Toivottavasti tulevaisuudessakaan ei satu pahempia turmia. Neljä vuotta on pitkä aika, siihen varmaan tulee mahtumaan onnettomuuksia, missäpä työpaikassa onnettomuuksia ei sattuisi. Tunnelityömaalla vaan on mahkuja hiukan vakavammankin laatuisiin turmiin. Toivottavasti kuitenkin pysytään näissä ei-niin-vakavissa sitten kuitenkin.

Josta tulikin mieleeni... Kotiuduin eilen illalla joskus ennen puolta yhdeksää ja kiinnitin huomiota kaivurin kauhaan josta nousi savua... Tunnelimiehiä oli ympärillä. Koska minulla oli kamera mukanani otin, tietenkin kuvan.
miehiä työssä ilta-auringossa
Tuossa kuvassa nyt juuri ei sitä savua näy, muttei oikein sitä hitsaajaakaan, joka sieltä yllätyksekseni paljastui... Tadaa!!

 En tuolloin tiennyt tuosta päivällä sattuneesta 'rusnauspiikki-hitsaus' -onnettomuudesta ollenkaan, satuin vain näpsimään hitsauskuvia samana iltana.

Tänään tulin töistä kotiin ja nappasin tukimuurista yhden kuvan, se kun on jo valettu yli puoleen väliin ja näyttää erilaiselta. Ei ole enää pelkkää puuta ja rautatankoa se...


tukimuuria on valettu jo yli puoleen väliin
 Havaitsin muuten juuri, että meidän asukastiedotetaskuumme ei ole tullut uutta tiedotetta KAHTEEN VIIKKOON! Kääk! En ala.Täytyykin mainita asiasta, jos siihen tulisi muutos. ;)

Mitäs muuta tänne kuuluu...  Niin, tänään räjäytettiin taas tätä "minun" eteläistä liikennetunnelia itäpäästä, eli tästä talon kulmalta. Ja sen kyllä huomasi. Jyrisi mahdottomasti, mutta melko vähän aikaa. Ehkä.

Koskapa minua informoitiin tästä tulevasta räjäytyksestä, olin ottanut kaikki lasiesineet yms. pois hyllyiltä jo eilisiltana, joten mitään vahinkoa ei sattunut. Yksi peltitaulu tosin putosi. Mutta ei se nyt ole niin justiinsa.
Otin kamerallani videonkin räjähdyksestä, mutta sen lataaminen tänne veisi kaiketi arvatenkin pari tuntia, niin en tohdi sitä nyt alkaa laittaa tänne. Katsotaan, jos vaikka huomenna saisin aikaiseksi...
Lupasivat muuten vieläpä, että tämän räjäytyksen rusnaus suoritetaan vasta huomenna aamulla klo 7.00. Se on hienoa se. Olen kovin, kovin, kovin iloinen. :)

Kömminkin tästä nukkumaan, jos/kun kerta tänä yönäkin (niin kuin viime yönäkin) saa varmaan nukuttua,  makeastikin vielä. Jeeh! Kyllä tämä tästä.

Huomenna jaksaa sitten köpötellä töissä Pyynikin näkötorniin munkkiretkelle. Nom, nom. :)

Aurinkoa ja iloa kaikille!

                             -Anuliina

12 kommenttia:

  1. Oletko nähnyt sen "videon tapahtuneesta" Aamulehden sivulla. Huohh... No mutta Foster'sin auto työmaalla?? Ainakin on hukkaputkessa nesteytys kohdallaan. Ja tuo keskimmäinen kuvasi yllä, toinen ähertää toisen istuessa käsi poskella vieressä. Olen nyt todella vaikuttunut työn laadusta ja työmaan oloista.
    Ennenkuin sarkasmini karkaa aivan lapasesta, niin poistun suosiolla takavasemmalle...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mäkin kiinnitin huomiota Fostersiin. :)

      Poista
    2. Niin, ja piti sanomani, että mä luulen, että tuohon on joutunut toinen kaveri vahtiin, johtuen siitä päiväisestä turmasta. Että jos napsahtaa uudemman kerran nilkaan, niin ei ole ukot yksin tunnelissa.

      Ja se video kyllä oli aivan turha.

      Poista
  2. Oletkos kysynyt luvan julkaista nuo kuvat? Oletko kysynyt luvan kuvissa esiintyviltö henkilöiltä? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En muuten ole. Minäpä blurraan naamat, ettei tule sanomista.

      Poista
    2. Noin, nyt on naamat pikselöity. Ei ollut tarkoitus justiinsa noita miehiä kuvata. ;) Tapahtumaa vain.

      Poista
  3. Olipas muuten nolo juttu Lemminkäiselle tuo alihankintafirman työntekijälle sattunut onnettomuus. Lähinnä se, että juttu pääsi Aamulehteen ohikulkijan kuuleman kovan huutamisen ansiosta, ja vielä oikein VIDEOLLE lehden tekemän hälytyksen jälkeen! Lehdessä oltiin valppaita. Tietenkin! :)

    Ei se Foster´s ollut ainoa naurettavuus, joka asian tiimoilta paljastui. Misssähän kantimissa se Lemminkäisen TYÖTURVALLISUUS oikein on?! Onko alihankkijatkin koulutettu? Ei vain pomot vaan myös työntekijät? Tässä tuntuu tapahtuneen kahdenlainen MOKA:

    Ensinnäkin, siellä missä on koneita kuten teollisuudessa ja rakennustyömailla, kukaan ei saa jättäytyä työtilaan yksin, vaan aina pitää olla samassa tilassa TOINEN ihminen, joka onnettomuustilanteessa suorittaa hälytyksen. Ja HÄTÄNUMEROON eikä jonnekin Aamulehteen!

    Nyt tämä rusnamies/hitsari sitten ilmeisesti oli tunnelissa yksin. Vakava rikkomus, jos näin oli! Vakuutusyhtiö voi tässä tapauksessa pidättää tai vähentää korvausta onnettomuuden uhrilta...

    Toinen mielenkiintoinen aspekti tässä on se, että miksi taivaan tähden se rusnapiikin alle joutunut remonttimies HUUSI?! Ja niin KOVAA, että joku ohikulkija sen yli työmaan aitojenkin kuuli! Tai sattuiko aidassa olemaan reikä juuri siinä kohdassa? Se HUUTO nyt jos mikään oli erittäin epäammattimaista juuri siinä tilanteessa.

    Jos ei kaveria ollut lähettyvillä, niin miksi ihmeessä hän ei kaivanut PUHELINTA takin tai housun taskusta, kädethän hänellä olivat vapaat!? Olisi painanut puhelimesta 112, sehän toimii aina vaikka puhelin olisi kiinni tai akku lopussa!? Sen sijaan mies rupesi PARKUMAAN.

    Eikö hän ymmärtänyt, että TUNNELISSA on toimivat viestiyhteydet myös matkapuhelimille, muuten työmaa ei täytä viranomaisten antamia turvallisuusmääräyksiä eikä saa LUPAA toimia. On kyllä aihetta ihmetykselle, on tosiaan!

    Luultavasti sillä miehellä ei ole enää asiaa Lemminkäisen työmaalle! Ei selvästikään ole "lemminkäisainesta"... Äijän tohelointia on varmaan käsitelty kiivaasti niin "terävän pään" kuin "suorittavankin pään" KAHVIPÖYTÄKESKUSTELUISSA. Tai virkistävän olutjuoman parissa, heh-heh! Vaikka kyllä ne L:n pomot voisivat tosiaan mennä itseensä ja laittaa työturvallisuusasiat kunnolla kuntoon työmaallaan. Ei se lätkä kypärässä merkkaa hittojakaan, jos suoritus ontuu! Ja vielä näin naurettavalla tavalla. OMG...

    Mahtoiko Jarkko muuten kysyä sinulta, Anuliina, että onko sinulla voimassaoleva henki- tai tapaturmavakuutus, kun vei sinut tunneliin mukanaan? Jos kysyi, niin hyvä. Jos ei kysynyt, niin ai-ai, mikä unohtui muu kuin "vaimo ja Turun sinappi"... :-P

    Meidän pihalla ei saa edes roskaa nostaa, ellei ole jokin "talkoovakuutus" tai muu sellainen... :D

    T. Viipperä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muakin kyllä ihmetytti miten se siellä yksin oli hommissa... Kun lamppuakin suunnilleen tulee yleensä kaupungin työntekijät vaihtamaan parittain. ;)

      On mulla tapaturmavakuutus ihan omasta takaakin, mutta eikö noilla työmailla sentään ole omat systeemit vierailijoiden varalle... Hullulta tuntuis, jos ne olisi vierailijan oman vakuutuksen varassa...

      Poista
    2. Joo, kyllä niillä on! Ensinnäkin pitää olla lupa työmaan valvojalta, sitten kaikki turvavarusteet päällä, sitten joku työmaalta siinä vieressä ohjaamassa ja katsomassa että pysyy turvallisella reitillä. Ja kaikki tämä kulunvalvontapäiväkirjaan.

      Tärkeintä on, että VIERAS on koko ajan työmaan omassa kontrollissa eikä liiku itsekseen missään.

      Turvakoulutuksessa ensimmäinen asia, joka kaikille opetetaan, on tämä: Hyvä VALAISTUS. Sen takia lamppua vaihtamaan tarvitaan kaksi: koska valaistus ei enää ole hyvä, jos lamppu on sammunut. :) Tikkaatkin voivat kaatua. Tai sähkölaite oikosulussa, jolloin tulipalo- tai räjähdysvaara. On monta monessa!

      Poista
  4. Tätäpä ette muuten ihan heti usko, mutta totta se kuitenkin on! Nimittäin, minä lähetin tuossa viikonloppuna Meriläiselle sähköpostia koskien sitä viime perjantaista jumalatonta iltajysäystä täällä Onkiniemessä (tätä olen kuvaillut tuolla aiemmin, mutta siis siitä toipuminen kesti kyllä hyvän aikaa...). Noh, keksin siihen samaan viestiin sitten mainita, että heillä on työmaalla yksi asia, joka herättää kovasti ihailua ja kunnioitusta, se porajumbo, ja että olen toivonut, että pääsisin katsomaan sitä läheltä. Varovasti kysyin Meriläiseltä, pääsisikö mitenkään..? No huh-huijaa, vastauksessaan tuossa sitten minulle hän oli kirjoittanut: "Jos kiinnostaa niin käydään vaan tunnelissa ja kiinteistönne alapuolella katsomassa, että miltä siellä näyttää." Eli nyt sitten MINÄKIN pääsen sinne maan alle, niinkuin Anuliina!! Jo vain haluan käyttää tuon tilaisuuden, koska minusta tuntuu, että se on vahvasti "once in a lifetime"-juttu, ehkä sellaista tilaisuutta ei koskaan muulloin tule (paitsi jos Tampere päättää rakentaa sen metron, ahhaha!). Jotenkin se kiehtoo päästä sinne katsomaan, ja toisaalta taas puistattaa... Ja ollakseni jälleen sarkastinen, niin nythän se puistattaa vielä enemmän, kun Lemminkäisellä sattuu ja tapahtuu, ja sitäpaitsi kun Jarkko-setä ilmoitti, ettei pidä minun "hukkaputki"-termistäni, koska "pitää työstään", niin mitäs jos minun negatiivisuuteni halutaan sulloa sinne pimeyden syvyyksiin..?!? On minulla tapaturmavakuutus, ihan vakavissaan puhuen. Ja edelleen, onhan se hukkaputki hyvinkin negatiivinen kommentti, eikä Meriläinen helppoa työtä tee.

    Syksyllä täälläkin päässä kuulemma puhkaistaan ne suuaukot, eli louhinnat päättyy viimeinkin näillä nurkilla. Louhintasuunta on Tammerkoskeen eli itään päin, mutta kuitenkin välillä jysäytellään tuonne suuaukoille päin. Just joo, eli kun eteläisessä puoliskossa mäjähtää, niin kylläpä tärisee mojovasti tässä meikäläisellä. Minusta se Meriläisen väittämä, että tärinät muka alkaa helpottaa meidän osalta, ei taatusti pidä paikkaansa. >:-(

    Mutta nyt öitä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. HYVÄ! Oi miten kivaa, että säkin nyt pääset näkemään tunnelin -ja ennen kaikkea sen jumbon!! :D Onnitus!

      Poista
  5. Onnittelut! Hienoa päästä näkemään "Irene" työssään! Puhkomassa ikikalliota ja sen tuntematonta pimeyttä mahtavan tietotekniikan ja älykkään mittarilaitteiston avulla, koneiden ja hydrauliikan supervoimalla, jotka niitä kolmea puomia eli porapäätä ohjaavat ja TARKEMMIN kuin mihin ihminen pystyy - on se tosiaan kunnioitusta herättävä masiina. Tai pikemminkin robotti. Kopissa istuva porari on siellä kuin kuningas valtaistuimellaan...

    Vihjeeksi sinulle, Anne, kun lähdet seikkailuun:

    Jos Jarkko sallii ja porari myös, niin pyydäpä päästä sinne APULAISEN avokoppiin sen neljännen puomin päässä! Sillä pääset nousemaan vaikka kattoon asti katsomaan niitä jo porattuja valmiita reikiä. Apulainen huoltaa niitä reikiä, että pysyvät puhtaina ennen panostusta, luultavasti työntää niihin jotain muovihuppuja sisään tms. vierasaineksilta suojaavaa, näin luulisin...

    Seikkailumieltä siis kehiin! Varmaan mahtava kokemus. Iloitsen puolestasi!

    "We will, we will ROCK YOU!" 8(:-)

    VastaaPoista