tiistai 17. helmikuuta 2015

Muumein sanottuna

Katselin kuvia koneeltani. Koska olen vähän tällainen, sieltä löytyi tietysti lukuisia muumikuvia. (Ja tunnelikuvia.) Nythän on niin, että lähdettä en ollut niihin merkannut enkä siksi kykene myöskään näihin kuviin merkkaamaan. Pahoitteluni siitä. Mutta itse en siis ole yhtäkään näistä taiteillut, vaan ne ovat kaiketi kaikki alunperin Tove Janssonin kynästä. Näistä kuvista kuitenkin urkeni ajatus...

Tunnelitarina muumein sanottuna... Oli synkkä ja myskyinen yö... Eiku.
 
"Olipa kerran mörkö, joka eleli ja oleili yksin pimeässä ...ja siellä se KASVOI kasvamistaan.
 Samaan aikaan joukko lainoppineita äänesti Mörön vapaaksi päästämisestä. Ne äänestivät äänestämistään.
Kunnes lopulta päättivät päästää Mörön valloilleen. Mörkö lähti vyörymään kohti Muumilaaksoa. Minne tahansa se kulki, jäätyi maa sen ympärillä ja ilma viileni. Muumilaakson asukkaat olivat kauhuissaan.

"On tämäkin yhteiskunta, jossa möröt saavat syödä kenet vain haluavat!" 


Eikä suotta, mikään ei ollut enää ennallaan Mörön saavuttua. Eikä kukaan tiennyt miten tässä vielä kävisi.
Muumilaakson asukkaat puolustivat pikkukotejaan Möröltä minkä taisivat... Mörkö pysyikin pienen matkan päässä, vaikka välillä tiesi sen olevat lähellä, sillä lattian raoista huokui kylmyys ja viima...
 Asukkaat elivät peloissaan, vaikka koittivatkin pysyä urheina tuntemattoman synkkyyden edessä..

"-Mikä katastrofi on? kysyi Nipsu. -Voi, se on kaikkea mahdollista kauheaa, sanoi Niisku. -Heinäsirkkaparvia, maanjäristyksiä, hyökyaaltoja, pyörremyrskyjä ja sen semmoista. -Touhua toisin sanoen, hemuli sanoi. -Koskaan ei saa olla rauhassa." 

Osa Muumilaakson asukkaista oli suruissaan, osa vain yksinkertaisesti huusi apua.
 Jotkut eivät muuta keksineet kuin pakata kimpsunsa ja kampsunsa -ja lähtivät pois.

 "On niitä jotka jäävät ja toisia jotka lähtevät, niin on ollut aina. Kukin saa valita itse, mutta on valittava ajoissa, eikä koskaan saa antaa periksi."


Toiset nukkuivat yönsä kovin huonosti,  jos silmiään edes juuri ummistivatkaan, ja tekivät aamulla parhaansa antaakseen itsestään edes normaalia jotenkuten muistuttavan kuvan Muumilaakson kanssa-asukkaille.

Toisinaan jonkun Puistonvartijan nähtiin hätistelevän Hattivatteja pois tienoolta, muumilaaksolaisten kirmaillessa hätäpäissään ympäriinsä, vältellen sähköiskuja ja muita Mörön saapumisesta koituneita ilmiöitä...
Muumilaakson asukkaat seurasivat Mörön, ja otaksuttavasti sen mukanaan tuoman väen, touhuja ja edesottamuksia varovaisella mielenkiinnolla. Rohkeimmat heistä uskaltautuivat jopa Mörköpiirin järjestämiin tiedotustapahtumiin.

"Vain aniharvat tietävät, miten minkäkin pitää olla, ja vain muutamat selviävät kaikesta omin neuvoin." 
 
Osalle Muumilaakson asukkaista järjestyi jopa tilaisuus katsoa Mörköä suoraan silmiin. Mörköhän vain halusi, ettei se tulisi väärinymmärretyksi, toisin sanoen se halusi, että sitä ymmärrettäisi paremmin.
Aika kului ja Muumilaakson asukkaat tottuivat Mörön läheisyyteen. Toki he aika ajoin siemailivat huolestuneina kahviaan ja päivittelivät muiden muumilaaksolaisten kanssa nykyistä asiaintilaa ja -tolaa...
Mutta pikkuhiljaa arki ja sen pikkuaskareet palasivat jälleen vanhoihin uomiinsa, joskin oli paljon mahdollista, että tämä Mörön yhtäkkinen ja pelottava ilmestyminen oli lähentänyt Muumilaakson väkeä. Ainakin he viettivät entistä suuremmalla innolla ja ilolla yhteisiä iltamia ja nautiskelivat elämästä. Varsinkin sen jälkeen, kun Mörkö lakkasi hönkimästä kylmyyttä ympäriinsä aivan muumilaaksolaisten kotien kulmalla. 
Ajoittain Muumilaaksossa toki vielä räiskyi ja rätisi, mutta rauha(ntapainen) oli laskeutumassa tienoolle...
"Toisinaan tavattomat asiat ovat hauskoja. Kaameat jutut tai kastuminen tai että selviää yksin ja sen sellaiset. Mutta ne eivät ole viihtyisiä ajan pitkään." 

Tai niin he ainakin ajattelivat. Ja luullakseni he vieläpä elivät onnellisena elämänsä loppuun asti.
"Luultavasti myrskyjä onkin vain siksi, että niiden jälkeen saataisiin auringonnousu."   

Sen pituinen se."

                                           -Anuliina (ja vähän kans Tove)

11 kommenttia:

  1. Täytyy muistaa, että Toven Muumilaakso syntyi keskellä SOTAA, pommituksia, katastrofeja, sekasortoa, kauhua, paniikkia ja yleistä epävarmuutta elämän jatkumisesta. Laakson turvassa asuvat muumit kokivat myös kaikenlaisia järkytyksiä, pienimuotoisia katastrofeja, uhkaa (mörköpiiri!) ja pelkoja (lähes raamatullisia kuten pyrstötähti!). Mutta Muumilaakson idyllissä on aina mukana tunne siitä, että tapahtuipa mitä tahansa, asiat HALLITAAN ja suurenmoisella mielenmaltilla kaikesta SELVITÄÄN ja jollain lohduttavalla humoristisella tai näkökulmaa avartavalla lausahduksella maailma muuttuu MYÖNTEISEKSI, idyllin murskaantuneet siemenet aukaisevat silmänsä ja puhkeavat KUKOISTAMAAN. Hups! :)

    Japanissa ei ole unohdettu Hiroshimaa. Ehkä siitä (ja vaarallisesta tuliperäisestä maaperästä johtuen!) MUUMIT ovat juuri siellä niin älyttömän suosittuja. Pärjäämisen eetos Japanissa on myös kova, niin myös ahdistus oravanpyörästä tippumisesta, mikä olisi äärimmäinen "katastrofi". Kun todellisuus joskus pääsee iskemään päin näköä aiemmin hyvin pärjänneelle, herätys voi olla karmea. AHDISTUS on terveyden merkki ihmisessä, kun asiat hänen ympärillään ovat vinossa tai peräti hallitsemattomissa. Se ainakin kiidättää hänet toimimaan. LUOVUTTAMINEN on se, mikä tappaa. Katsokaa vaikka ympärillenne!

    Otetaanpa sitten esiin ahdistuksen erikoislaji, TUNNELIAHDISTUS. Minua liikutti ja järkytti kovasti se Nalle Puhin kuva, voi mikä hätätilanne! Tuli mieleen vanha asia lähihistoriasta. Kuka muistaa vielä avaruuskoira Laikan? Eikö kukaan? No, minäpä kerron.

    Vuonna 1957 onnistuneen ensimmäisen sputnik-laukaisun aiheuttamassa riemussa NL päätti lähettää "elävää materiaalia" Maata ympäröivää radalle. Moskovan avaruuslääketieteen keskuksessa valmennettiin kolmea kadulta otettua epämääräisen rotuista koiraa olosuhteisiin. Nämä tunnettiin nimellä Albina, Mushka ja Laika. Kukin joutui suljetuksi asteettain pienenevään KAPSELIIN jopa 20 päiväksi, altistetuksi sentrifugipyöritykselle joka simuloi valtavaa lähtökiihdytystä, samoin räjähdyksille ja hirvittävälle melulle, joka rakettimoottoreista lähtisi. Hihnat estivät koiran lähtemisen liikkeelle, elektrodit välittivät elimistön reaktiot tutkijoille... LAIKA sitten valittiin avaruuskoiraksi, koska se oli iloinen, rauhallinen ja ihmisystävällinen jo luontojaan ja kesti hirvittävän stressin parhaiten. Palkinnoksi eräs avaruusinsinööri vei Laikan illaksi kotiin leikkimään lastensa kanssa...

    Lennon oli määrä kestää 7 vrk ja kerätä vain tietoa. Sitten tuhoutua. Laikan kerrottiin kuolleen "rauhallisesti" nautittuaan tappavan "viimeisen annoksen" ravintogeeliä. Jotkut tosin väittivät että "hapenpuutteeseen" (koska happigeneraattorit eivät tietenkään enää toimineet).

    TOTUUS paljastui vasta kun yksi mukanaolleista tiedemiehistä kertoi v. 2002, että Laika kuoli jo ensimmäisen viiden tunnin kuluessa SHOKKIIN ja KUUMUUTEEN kapselin lämpösuojan revettyä jo laukaisuvaiheessa...

    Laikan KAPSELIAHDISTUS (ja kuolema) ja Anuliinan TUNNELIAHDISTUS (erilaisia hälytystiloja ja paniikkia) - kysymys on yksi ja sama: Mitä on tämä KEHITYS, kun tässä kaikki killutaan kuilun yllä, katastrofien äärellä? "Kun ei tää mee niinku Strömsössä." Taloja kaatuu ja siltoja tippuu. Ja insinööritkin tämän kyllä tietävät jos ovat matkan varrella yhtään viisastuneet. Siinä mielessä vähän ihmettelen Jarkon lausumaa Anuliinalle :"Kaikesta sinäkin HUOLTA kannat!" Eikö sitten pitäisi? Yksi ajattelee järjellä, toinen kokee tunteella, kolmas ei piittaa yhtään mistään... Ollaan kuitenkin osallisia kaikki.

    Urhoollisen Laika-koiran kuvia saa näkyviin kun googletta "laika sputnik".

    Ei tuota luottavaista luppakorvaa, joka tuoliinsa sidottuna vielä niin iloisena katsoo ihmistä, voi katsella ilman että sydän särkyy.

    Nalle Puhin ahdistus toi Laikan mieleeni. Ja ne muut avaruuskoirat. Ihmisen "parhaat ystävät"! Kyllä niin itkettää nyt... Eläinten puolesta tunnelikodeissa... Kapseleissa... :´-(



    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, kyllä minä muistan Laikan. Tai siis muistan, että siitä olen lukenut ja kuullut. Mutta sen kohtalo ahdisti minua aina niin valtavasti, että en kyennyt asiaan hirmuisesti paneutumaan. Kauhea ajatus. Nyyh. :(

      Muumit. Oi muumit, muumit. Minä aivan rakastan "muumifilosofiaa". Ja on aivan loistavasti sanottu tuo:
      "Muumilaakson idyllissä on aina mukana tunne siitä, että tapahtuipa mitä tahansa, asiat HALLITAAN ja suurenmoisella mielenmaltilla kaikesta SELVITÄÄN ja jollain lohduttavalla humoristisella tai näkökulmaa avartavalla lausahduksella maailma muuttuu MYÖNTEISEKSI, idyllin murskaantuneet siemenet aukaisevat silmänsä ja puhkeavat KUKOISTAMAAN."
      Minä yritän parhaani mukaan toteuttaa tuota kaikissa ahdistuksissani ja muutenkin. ;) Minulta vain puuttuu se mielenmaltti lähes kokonaan. Tsihhhi...:D

      (Ja on tuo Milnen Nalle Puhinkin maailma kerrassaan loistava.)

      Tuosta Jarkon "Sinä se murehdit kaikesta.." sen verran, että siinä ei (oman tulkintani mukaan) taustalla ole dissausta ollenkaan tai väheksymistä huolestani.
      Kun tiedän sähköpostihistoriamme monenkirjavan sisällön kaikenlaisine huolineen ja murheineen, sanoisin, että lausahduksella tarkoitettiin ehkä ennemminkin jotain sellaista kuin, ettei ihan kaikesta tarvitsisi kantaa huolta, että asioilla on tapana järjestyä.. :D

      Olen aina ollut vähän sellainen huolestuja ja murehtija, mutta se vaihe menee yleensä nopeasti ohi, ja ennemmin tai myöhemmin näen asiassa kuin asiassa jotain positiivista.
      Tämä tunnelielämä toi vain noita murehtimisen aiheita melko tihuaan tahtiin ulottuvilleni. ja sittenhän minä kyselin. Eikä enää ahista juurikaan. Koitan ainakin olla kovin optimistinen. Ahdistun sitten taas, jos aihetta on. Tsihhii... ;)

      Poista
  2. Hei! Jännittäviä uutisia MUUMEISTA! Ensi kuussa uusi, Hanna Hemilän käsikirjoittama ja tuottama piirretty muumielokuva "Moomins on the Riviera" valloittaa Manhattanin ja kilpailee lastenelokuvien oscareista 15.03.2015! Ehkä olitkin jo tietoinen tästä merkittävästä muumitapahtumasta?! Mutta jos et, here comes:

    "Muumit Rivieralla" on Toven juhlavuoden kunniaksi tehty kansainvälinen, 40 maahan myyty täyspitkä animaatio, joka pohjautuu Toven piirtämiin SARJAKUVIIN omasta Rivieran-matkastaan äitinsä kanssa anno dazumal... Suomen ensi-ilta oli viime lokakuussa ja se oli aikamoinen menestys.

    SUOMI menee taas kerran vaikuttavasti maailmalle yhden todellisen innovaationsa siivin ja voimin. Toivotamme menestystä ja oscaria muumeille!

    Tästä pääset hyvin vauhtiin louhimaan tietoa muumien seikkailuista ("Familjen lever högt") Rivieran seurapiireissä, kyseessä on Hanna Hemilä ja hänen kertomuksensa idean synnystä:

    www.film-o-holic.com/haastattelut/hanna-hemila-muumit-rivieralla/

    Lisää aiheesta löydät elokuvan KOTISIVUILTA:

    www.moominsontheriviera.com

    Sen NEWS-sivulta löytyy päivitettyä matskua kuvineen ja trailereineen . Ranskan ensi-ilta oli juuri, niin on tainnut olla myös Japanin ensi-ilta. Tarkempaa tietoa kannattaa katsoa elokuvan FB-sivustolta, sielläkin on runsaasti mainiota kuvamatskua muumien anarkistisesta menosta huvitusten pyörteissä. Myös ne viralliset trailerit ovat täällä katsottavissa. Käypä tykkäämässä!)


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, olin minä tuosta tietoinen. Melko huimaa, eikö?! JEE! :D
      Minä ainakin peukutan Muumien puolesta!

      En muuten ollut tuota nimenomaista Hanna Hemilä-linkkiä lukenut. Kiitos siitä! :)

      Poista
  3. Moi
    Miksi lämpö suojat tekevät
    hänestä niin ihmeellisen sanoi
    mymmeli kun kutoi ja jatkoi
    virkkaamistaan.

    VastaaPoista
  4. iltavuoron tytöt
    on tähtiin tänään
    jännitystä ilmassa

    VastaaPoista
  5. tyttö stara tähti
    saapui luukkiimme
    tänään illalla

    VastaaPoista
  6. Toni virtanen
    Hyvää silläviisii

    VastaaPoista
  7. Alexia nuorehkolainen
    tähti stara

    VastaaPoista