tiistai 10. helmikuuta 2015

Tiistain tummelmia

Taisin kirjoittaa FB-sivulleni eilen, että "Enää piippu ja sitten mä relaan." Luulen, että se pitääkin paikkaansa.
Zen Stones (kuva: stressmanagementplace.com)
JM taisi eilen sanoa, että sinä se murehdit vähän kaikista asioista, kun mainitsin tämän piippuhomman. On sanonut muutama muukin tästä tunnelihommasta, tässä ajan saatossa. Ja olen minä sitä itsekin miettinyt, että miten tämä nyt onkin näin...tällaista. Mutta en minä kaikesta murehdi. (Enkä kyllä ihan aiheettakaan...) Tunnelirusnaukset tuli yllätyksenä, niin kuin tavallaan tuli koko tunneli. Minulle siis. ;) Ja se puhallinhallikin...suoraan pihan alla...tässä on kaikki asiat vain sattuneet/sattuvat ihan kohdalle...Itse piippua minä kauhistelin sijaintinsa puolesta jo ihan alusta asti, ja nyt se vain sattuu olemaan kovin ajankohtainen asia.

Olen koittanut kuitenkin asennoitua siten, että tulee tuohon mikä taidepiippu tahansa, pystyn elämään asian kanssa. En minä siihen kuole. En kuollut rusnauksiinkaan, vaikka välillä saatoin jopa epäillä niin tapahtuvan. No joo, voi olla, että tuossa lauselmassa oli nyt ripaus dramatiikkaa... ;) 
Mutta silti, yhtään liioittelematta, uskoni Saapumisen arvoitukseen on vankkumaton.

Huomasin, että Tamperelaisen piippukilpailun kommentteihin oli tullut jälleen lisää kommentti. Nimimerkki Piippu suoraan... kirjoittaa: "Piippuun voi ottaa kantaa ohikulkijat ja muut kiinnostunet, mutta kyllä painoarvoa pitäisi olla enemmän piipun vieressä asuvien mielipiteillä. Toivottavasti palkintoraati kerää tavalla tai toisella lähiasukkaiden näkemykset ja mieltymykset ja huomioi ne."

Samoin Rantatunnelin FB-sivulla kommenttiini, (josta olen kirjoittanut täällä) ja jossa siis perustelin mielipidettäni siitä, miksi Saapumisen arvoitus olisi sopivin vaihtoehto, oli kommentoitu seuraavasti:
"Täysin samaa mieltä: valaistu piippu häiritsisi paitsi autoilijoita, myös ennenmuuta alueen asukkaita. Mielestäni järkevin ratkaisu olisi istuttaa kuusista tiivis "meluvalli" tiehässäkän ympärille: toimisi kesät talvet melu- ja saaste-esteenä, ja olisi suomalaista silmää miellyttävä.
Piippu on piippu, eli välttämätön paha: mitä vähemmän se vetää huomiota puoleensa, sen parempi, vaikka toki saasteiden kannalta mitä korkeampi sen parempi.
Tampereen historiaa kunnioittavana olisin mielelläni nähnyt tiilise(ltä näyttävä)n piipun esitettyjen vaihtoehtojen joukossa."


Olen kyllä melko ZEN. Asioilla on tapana järjestyä ja minä uskon, että tämäkin järjestyy.

Rantatunnelin FB-sivuilla oli tänään taas kuvia ja juttua. Kerrottiin, että liikennetunnelin suuaukon hulevesipumppaamo saapui tänään Naistenlahden työmaalle ja nostettiin siellä paikoilleen.
Rantatunnelin FB-sivulta 10.2.2015
On muuten mukava sivu tuo. :) 

Oi! Ja kappas, YouTubeenkin on näemmä eilen julkaistu videot työmailta viime viikolta.
Naistenlahden työmaa 4.2.2015
Santalahden työmaa 4.2.2015

Eipä mulla muuta. Semmosia mä mietiskelin tuossa.

                                                                  -Anuliina

VOU! Juuri räpsähti 15 000 kävijää rikki.  Sivujen katselujen koko historia on tilastojen mukaan jo 40344. Käsittämätöntä. Tämä kun ei ole mikään Lifestyle -blogi. Yhden asukkaan kokemus tunnelirakentamisesta -blogi paremminkin. :D  Terkkuja vaan täältä Tunnelinsuulta! Ihan hyvin menee. Tsihhhihi... ;)

11 kommenttia:

  1. YHTEISÖN merkitystä ei todellakaan pidä aliarvioida piippupäätöksiä tehtäessä. Ovatko sitten "taiteelliset kriteerit" ne ainoat oikeat? Katsotaanpa!

    Etnologi Claude Lévi-Strauss jakoi yhteiskunnat periaatteessa kahteen ryhmään käyttäen näitä termodynamiikasta tuttuja termejä:

    KYLMÄT kulttuurit ovat staattisia, paikalleen hyytyneitä yhteisöjä, jotka vastustavat muutoksia ja varjelevat tapojaan ja toimintojaan.

    KUUMAT kulttuurit ovat edelliselle päinvastaista. Niitä leimaa "UTELIAISUUDESTA kumpuava tarve muutokseen, ja ne ovat SISÄISTÄNEET HISTORIANSA tehdäkseen siitä KEHITYKSENSÄ MOOTTORIN", sanoo Jan ASSMANN teoksessaan "Das kulturelle Gedächtnis" (München 1992).

    Aika lähellä Tampereen KAUPUNKISTRATEGIAA, vai mitä! Yhteistä löytää lähiluvulla... :)

    KULTTUURINEN MUISTI on eräs muoto kollektiivista muistia ja edusta yhteisölle sen kulttuurista IDENTITEETTIÄ. Sitä voisi luonnehtia tavaksi kommunikoida, tavaksi muistaa. Se on näkymätön paikkaa, lokaliteetti, josta yhteisö omaksuu arvonsa ja lataa voimansa. Kulttuurinen muisti on "meidän" muistia; se on IDENTITEETTI-INDEKSILLÄ merkittyä TIETOA. Sillä on siten AFFEKTIIVISET ulottuvuutensa ja sen mukainen INTENSITEETTI ja vaikuttavuus.

    TAITEILIJA on kulttuurisen muistin tulkitsija, spesialisti, ekspertti. TEOS on kulttuurisen muistin aito ja luonnollinen PROJEKTIOPINTA. Taiteilijalle ja yhdessä hänen kanssaan katsojalle, kaupungin asukkaalle tai vieraallekin, teos on tunteiden, ajatusten, muistojen, haaveiden, pyrkimysten, erilaatuisten sisäisten energioiden KULJETUSVÄLINE. Se tuo jotakin - "that little SOMETHING!" - näyttämölle kulissien takaa, periferiasta huomion keskipisteeseen. Se herättää myyttien hämärässä piilevän potentiaalin, manifestoi jonkin vielä sanomattoman ja ilmaisemattoman "meille" tärkeän asian. Se on kuin SELFIE-KEPPI, joka nostaa yhteisön läsnäololla kehystetyt valaistut naamamme ylös MEDIA-AVARUUDEN tähtitaivaalle. Tai sitten se voi olla myös kuin VAUDEVILLE-KEPPI, joka tempaisee huonot näyttelijät takaisin kulisseihin häpeämään ja muistelemaan hukattuja sanojaan... Me valitsemme.

    Kulttuurinen muisti ei perusta aikaan kuten yksilöllinen tai kollektiivinen muisti. Myyttisen "SAAPUMISEN" sijasta muisti voi PYSÄHTYÄ AIKAAN - meditatiivisesti ja hienostuneesti kuten "Tuli ja Sade" historiaintressissään! - tai tämän päivän hehkuttelevalle aallonharjalle - kuten "Sinisiirtymä" teknologiavetoisuudessaan. Jossa sinänsä ei ole mitään moittimista. Se vain on niin, hm - TAVALLISTA! :-/

    "Saapuminen". Se on kuuma. Se on alkuvoimainen. Se sopii Tampereelle!

    PS. Se on myös trendikäs. Rinnakkaisesimerkki elokuvan maailmasta: Tutustu yhteisörahoituksella toteutettuun kokopitkään dokkariin meidän suomalaisten kulttuurisista juurista, tulee syksyllä teattereihin:

    www.ukonvaaja.fi

    Menestystä Akselille ja A.W. Yrjänälle! :D

    T. Viipperä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. OU VOU!! En tiennyt tällaisesta Ukonvaajasta ollenkaan! Se on varmasti huikea dokkari!

      "Ihmisten yhteys maahan on tietyllä tapaa katkennut..."
      "Eletäänkö me loppujen lopuksi nykyään sellasta aikaa, joka on eniten vieraantunut
      luonnosta koko historiassa?"

      Tämä on kertakaikkisen hienosti kiteytetty... "Luonnossa ollaan ikuisen nykyhetken äärellä."

      A.W. Yrjänä on muutenkin aivan mahtava!

      Poista
    2. Jengi uskoo tähän juttuun. Käytössä on paras kalusto, kuva tulee olemaan 4K-tasoa, rinnalle tuodaan myös enkkuversio kansainväliseen levitykseen. Homman etenemistä kannattaa seurata Facebookista. Siellä on myös hyviä kuvia kuvauspaikoilta!

      Elokuvan takana on hämeenlinnalainen nuorten tekijöiden yhtiö Helomedia Oy. Suurta idealismia on ilmassa, koska ohjaaja, tuottaja, käsikirjoittaja ja kuvaaja eivät ota tästä itselleen mitään palkkaa, kaikki Mesenaatti-sivuston kautta kerätyt rahat menevät käytännön kuluihin parhaan mahdollisen lopputuloksen aikaansaamiseksi.

      "Ukonvaajaa" kannattaa hehkuttaa somessa ja levittää tietoa laajalle. Siitä näet tulee MENESTYS. Kiinnostusta on jo erityisesti USA:ssa ja Japanissa...

      Akselin "Saapumisen" voi nähdä jättikokoisena UKONVAAJANA, joka liittää Tunneliin mahtavan symbolin ja todistuksen MAAHENGESTÄ.

      Niitä Maaäidin lahjojahan nyt on siroteltu ympäri Näsijärven rantoja tulevien asumusten alle. Kivien KONKRETIAAN tulee liittää jokin IMMATERIAALISESTA aarteesta eli KULTTUURISESTA MUISTISTA ylös "saapunut" arvoituksellisuutta sisältävä ja siksi niin tyhjentymätön symboli... Voi kuvitella aikaa, jolloin salamat halkoivat Näsijärveä, kivimassa velloi kuumuudella ja paukkeella kunnes jähmettyi Soukanlahden vuoriksi kun ei ollut ihmisiä vielä katsomassa sitäkin menoa!

      Tunnelin FB-sivustolla oli yksi kivikuva, jota katselin ihan lumoutuneen väristyksen vallassa. Mitä VOIMIA onkaan ollut liikkeellä Tampereen muinaismaisemassa! Kai nämä kivet talletetaan sitten museoon kiviharrastajien iloksi.

      Poista
    3. Mä jo heti eilen "liketin" Ukonvaajaa Facebookissa, pysyn kärryillä sitten. :)
      Ja jaoin hetimiten linkinkin (tietysti) myös profiilissani. :D
      Voi intoa!

      Minä väristelin muinoin Rantatunnelin FB:n sitä "Näsinkallion kivi kertoo" kalliokuvaa, jossa olin niitä pegmatiitti- ja kvartsiittijuonia. Muutama sata miljoonaa vuotta sitten syntyneitä. Vou.

      Muistan olleeni ihan haltioissani maantiedon tunneillakin, kun oli puhetta näistä tällaisista jutuista. Ei tunneleista sentään, mutta geologisista asioista kumminkin.

      Poista
    4. Tiesitkö, että suomen kielen sana "vasara" on aikojen halki kulkeutunut suora laina muinaisintialaisen taivaanjumala Indran kädessä olevasta aseesta, salamasta (sanskr. "vajra")? Tulta palvovien zarathustralaisten (oi, Nietzsche ja Freddie Mercury!!) Avestan kielessä tämä sana esiintyy muodossa "vazra". Kaksitavuinen sana on saanut ääntämistä helpottavan välivokaalin siinä vaiheessa, kun vielä asuimme Volgan mutkassa... Ukkosen vaajaa tarkoittavasta sanasta tuli meillä "vasara". No, ei se "vasama" (ukkosennuoli" eikä lyömäasetta tarkoittava "vaajakaan" kaukana ole sanan ikivanhasta INDOEUROOPPALAISESTA juuresta, joka periytyi meille vasarakirveskulttuurin mukana.

      Samalta suunnalta tulee meille sana "mehiläinen". Tiesitkö, että tarun mukaan ylijumala Zeus syntyi LUOLASSA (siis kallion sisällä, vai tulisiko mieleen TUNNELIN sisällä, hi-hih!) ja mehiläiset kantoivat hänelle ruokaa, eläväksi tekevää ainetta nimeltä "mel". Niin kuin se kantoi Lemminkäisen äidillekin sinne ruumiin palasten ääreen Tuonelan joen rannalla... Reilun kaupan hunajaa, niin sanoakseni... :)

      Kaivoin tuossa esiin rakkaan sanskritin sanakirjani, siitä aukeaa ajatukselle mahtavia näkymiä. "Vajra" tarkoittaa myös timanttia, Ja siihen liittyvä verbi tekemistä kovaksi ja voittamattomaksi, siis SEPÄN työtä. Ja vielä kolmaskin merkitys sanalla on: tappavien loitsujen hallinta, siis SHAMAANIN työ.

      No, entisajan suomalais- ja karjalaiskylissä SEPPÄ oli myös PARANTAJA, siis kylän tärkein mies. (Näin muuten on vieläkin Aunuksessa ja Vepsässä: ei niin pientä kylää etteikö sieltä "noitaa" löytyisi! Sieltä tsaarit hakivat parannusta vaivoihinsa, sieltä Pushkin sai ihanat satunsa, Äänisen niemeltä venäläiset kuuluisat bylinansa ja sankarinsa... Suomalais-karjalaista yhtä kaikki!)

      RUNO on alunperin loitsu. Mutta LOITSUN voima ei ole sanoissa itsessään, vaan TAVASSA jolla shamaani sen esittää. Meidän suomalainen kulttuurimme on ÄÄNEN kautta välittyvää kulttuuria, ei niinkään KIRJAIMEN. Kunnia silti "Kalevalallekin", joka tässä kuussa täyttää 180 vuotta! :D

      Tampereen vaakunassakin oli ennen vasara (siinä alanurkassa Merkuriuksen sauvan päällä), sitten se hävisi ja muuttui T-kirjaimeksi nykyisessä vaakunassa (joka luvalla sanoen on aika tyylitön!).

      Maanviljelyskulttuurissa seppäylijumala sai myös SATEENTEKIJÄN roolin. Voi että tämä asia tulee juuri Akselin teoksessa niin suoraan, yksinkertaisesti ja välittömästi ilmi! Ja siinä on silti ihan kaikki. Se KASVILLISUUS siinä tulisen cortenin ja säteilevän mehiläiskennon alla, mitä se sitten onkin - siitä tulee ihanaa, jolleivat jotkut "stobakilliset tolvanat" sitä nyt pilaa(!).

      Siitä tulee sanskritiksi "VARDHANA" = "kasvava, kukoistava, rikastava, opastusta antava, ilahduttava, voimaannuttava". Niin, OPASTUSTA ANTAVA - siihen Tunnelin suulle, niinhän se meni? Sitähän just Tampere ja Taidemuseo siihen haluaa? Arvoituksen hahmoon käärittyä syvempää opastusta = SAAPUMISTA. Niin justiinsa!

      Poista
    5. Oivallista! :D Kiitos taas tästä tietopläjäyksestä. :)

      "kasvava, kukoistava, rikastava, opastusta antava, ilahduttava, voimaannuttava"
      Sitähän siihen juuri halutaan!

      Ihan me kaikki! ;)

      Poista
    6. Tiesithän, että viikinkien Thor ja virolaisten Taara eli Uku ovat sama asia kuin meidän Ukko tai Ilmarinen? "Taara, auta!", sanoi Eino Leino hakiessaan Viron kansalaisuutta kun Suomessa meni oikein huonosti... En löytänyt juuri sitä runoa, mutta tässä pari otetta Eino Leinon "UKON JUHLASTA" iloksi kaikille muinaisuskon eli luontouskon ystäville:

      Tuolla tammipuiden alla urhot vanhat tarinoi,
      täällä kummun tanterella nuori kansa karkeloi;
      siellä istui Ilmariset, haastoi Wäinöt harmahat,
      täällä leikki Lemminkäiset, astui Ainot armahat.

      Meri aaltos vaaran alla, päivä paistoi päällä veen,
      käkö kukkui kultasuulla, tammet huojui hiljakseen,
      rastas lauloi rannan puussa, sotka salmen suussa sous --
      silloin heimon valtavanhin tarttui maljahan ja nous:

      "Terve kevät Pohjolahan,
      Suomehen suvinen päivä,
      terve lämmin lounatuuli,
      terve kumpuen käkönen!
      Terve veet sinertämähän,
      viitakot vihertämähän,
      terve maahan marjan varret,
      terve kukkaset keolle!

      Paista päivä näille maille,
      näien peltojen perille,
      nosta maa makoamasta,
      Luojan nurmi nukkumasta,
      pane korret korttumahan,
      sekä varret varttumahan,
      tuhansin neniä nosta,
      saoin haaroja hajota,
      kynnöstämme, kylvöstämme!

      Oi Ukko ylijumala,
      hattarojen hallitsija,
      iätä iästä pilvi,
      nosta lonka luotehesta,
      vihmo vettä taivahasta,
      mettä pilvistä pirota
      orahille nouseville,
      touoille tohiseville!"

      (Eino LEINO: "Tarina suuresta tammesta", 1896)

      Tässä juuri juolahti mieleeni, että sukukansamme udmurttien muinainen ylijumala oli nimeltään INMAR. Sen niminen on myös Amerikan mantereen vallannut iso kaupallinen toimija VERKKOLIIKENTEESSÄ. Ukkosenjumalan nimessä on siis VOIMAA! :)

      Muistatko ne udmurttimummot "Buranovskije babushki", jotka valloittivat maailman Euroviisuissa 2012? Nehän kävivät sitten kesällä 2013 Iisalmessa, jossa Evakkokeskuksen naiset olivat leiponeet heille "maailman suurimman karjalanpiirakan" - 2,36 metriä! He saivat täältä myös raha-avustuksen kirkon rakentamista varten kotikyläänsä. Voi niitä tuohivirsuja ja hymynaamoja! Mummot lauloivat udmurtiksi ja venäjäksi. Video löytyy YouTubesta, kannattaa katsoa! :D

      Luontousko on vielä voimissaan sukukansojemme kuten marien ja udmurttien keskuudessa. "TIETO ei tee reikää taskuun", sanovat udmurtit. Arvaathan, mitä tietoa he tarkoittavat - juuri niin, LUONTOTIETOA.

      May The Spirit Be With Us! :DD

      Joo, siellä Tunnelin suullakin, "nosta maa makoamasta, / Luojan nurmi nukkumasta!"


      Poista
    7. PS. Tämä viimeinen vihje oli Allianssille... Ja niille muillekin vaikutusvaltaisille äänestäjille TAIDEPIIPUN asioissa! May The Force Be With You, Too! ;)

      Poista
    8. Joo, muistan minä ne mummot! Ne oli NIIN sympaattisia! :D

      Ja tuo Leinon Eikka on kyllä kynäillyt melkoisia runoja. Tykkään. Paljon.

      Poista
  2. Älä kuitenkaan lopeta blogia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En suinkaan. :) Voi olla, että päivitystahti vähän harvenee.

      (Hiukan hirvittää, että alan vahingossa livautella tänne epätunneliasioita, kun ei ole enää "tilanteita päällä." Tarkoitan nyt sitä turhanpäiväistä löpinää.)

      Poista