perjantai 27. helmikuuta 2015

Saapumisen arvoitus! (Eli siis piippuasiaa)

Terveisiä Torni -hotellista. Pistäydyttiin siellä keskiviikkona. Olihan hienot näkymät! Aurinkokin pilkahti onneksemme pikkuisen.
Näkymiä Torni-hotellin Moro Sky barista 25.2.15
Näkymiä Torni-hotellin Moro Sky barista 25.2.15
Näkymiä Torni-hotellin Moro Sky barista 25.2.15
Sitten taidepiippuasiaan.. Kuuntelin Yle Areenasta keskiviikkoisen Kultakuume -Kauneudentaju kulkee geeneissämme (Sieltä 24.37 kohdilta alkaa piippuosio.)

Ehdotuksia  luonnehdittiin seuraavasti: "Laser-tekniikkaa hyödyntävä Sinisiirtymä", "kasvillisuuspeitteinen Saapumisen arvoitus" ja "Tampereen jugend arkkitehtuuriin viitaava Tuli ja sade".

Estetiikan dosentti Risto Pitkänen valitsisi näistä kolmesta ("jos otetaan huomioon lajityypilliset mieltymyksemme") myös Saapumisen arvoituksen (niinku mäkin. :D) "Meillä on tällanen suhde kuitenkin elävään luontoon... Sellanen, että me ollaan tällasia biofiilejä, elämän ystäviä. Se on hypoteesi, jonka Harvardin evoluutiobiologi Edward O. Wilson on esittänyt ja kyllä siitä on vähän perääkin, että siinä mielessä  tällaisena biofiilinä valitsisin sen kasvillisuuden."

...ja NYT tulee paras: "Tutkimusten mukaan myöskin sekä potilaat että vangit ovat rauhallisempia, voivat paremmin, verenpainekin on alempana silloin, jos ikkunasta näkyy elävää luontoa."
NONI!! Pitääkö tässä nyt enää edes vertailla mitään vaihtoehtoja?! ;) Vaikka siis eihän tässä nyt mitään vankeja olla. Eikä kyllä potilaitakaan, mutta yhtään ei haittais, jos verenpaine ei kovasti kohisisi.

Tampereen Taidemuseon johtaja Taina Myllyharju kertoili, että netissä (Tamperelaisessa) on käyty kiivasta keskustelua aiheesta ja että ihmiset on innostuneet äänestämään ja käymään keskustelua. Kansasnsuosikkia hän ei kyennyt sanomaan, aika tasaväkistä näyttää olevan. Minä voin kyllä kertoa kansansuosikin... ;)

Yksi asia otti jutussa hiukan korvaan. "Arkkitehti Leinonen on ehdottanut piippuja, joiden koristelusta vastaavat elävät kasvit. Ehdotus on nimeltään Saapumisen arvoitus ja se vie ajatukset MENNEESEEN, ehkä Leinonen haluaa tällä tavoin alleviivata Tampereen vanhaa teollisuushistoriaa." 
Mitämitämitämitä?!! Miten niin vie ajatukset menneeseen?!!  Höpönlöpön, siinä on kyllä enemmän tulevaisuutta ja elämää kuin mitään muuta!! Hittohemmetti! Ellei tässä nyt ajettu takaa sitä  raunioromatiikkaa... Menneisyyttä kyllä, mutta MYÖS tulevaisuutta, enimmäkseen juuri elämää ja tulevaisuutta. 

"Tulevaisuuteen katsoo Jani Ajon Sinisiirtymä, joka hyödyntää ehdotuksessaan lasertekníikkaa, piipun sininen valo reagoi tunnelin liikennemääriin."

"Kuvataiteilija Jan-Erik Anderssonin piipussa Tuli ja sade on selkeät kuva-aiheet, joissa voi nähdä viittauksen Tampereen jugend arkkitehtuuriin." Kuva-aiheita voisi hyödyntää muuallakin. Esim. tekstiileissä, jos tämä aihe valitaan. Jutussa mainittiin, että tämä onkin ainoa ehdotus, jossa piiput ovat täysin erilaiset. Puhuttiin piippujen pinnasta, emalimaisuudesta. Siitä, että maali on automaalityyppistä, sen on oltava kestävää (sääolot) ja helppohoitoista. 

Taina Myllyharju kertoili kilpailun vaiheista seuravaa: "Ensimmäisessä vaiheessa valikoitui nämä kolme, on pitäydytty vain näissä taiteellisisissa ansioissa, mikä on meidän mielestä taiteellisesti korkealaatuisinta. 
Ja nyt tässä toisessa vaiheessa sitten nämä totetuttajat, tekijät (ketkä nämä ilmanvaihtopiiput sitten oikeasti rakentavat) ottavat siihen kantaa mikä on teknisesti mahdollista ja mikä ei ole... Ja minkälaisia kustannuksia näistä eri ratkaisuista sitten tulee. 
Ne laitetaan sitten rinta rinnan ja tämä samainen raati kokoontuu ja tehdään vertailuja ja valitaan siitä sitten se, mikä näistä sitten on se toteuttamiskelpoisin. Sen jälkeen ne piiput on sitten siellä meidän ilonamme."

Saapumisen arvoitus on siis ensin ollut siellä B-kategoriassa, koska ehdotuksen  toteuttamiskelpoisuutta epäiltiin... Asinantuntijalta kuitenkin kysyttiin onko se toteutuskelpoinen vai vain tällainen "unelma, tällaista vähän niinku raunioromantiikkaa." Asiantuntijan mukaan tämä on ihan mahdollista. Tiedoksi vaan teille epäilijät. Ihan syystä nousi A-kategoriaan ja kolmen parhaan joukkoon. Nih.

"Tuleeko näistä piipuista nyt kaikkein merkittävin ympäristötaideteos Tampereen kaupunkiin? Varmaan korkeudeltaan, mittakaavaltaan, laajuudeltaan suurimpia. Kyllä näistä yleensä tulee  maamerkkejä ja ylpeydenaiheita sitten kun ne siellä on. Toivotaan nyt, että saadaan kustakin ehdotuksesta sellaiset hyvät, toteuttamiskelpoiset ratkaisut ja että niitä voidaan vertailla keskenään."
Näin on! GO Akseli ja Saapumisen arvoitus!!!

Siinä hiukan piippuasiaa. Alkaa kyllä melkein jo jännittää ihan hirmuisesti. ÄÄK! Tunnelma on kuitenkin hyvä. Asioilla on tapana järjestyä.

Nyt muuten kuuluu hieman yöllistä työmaaääntä.  Jossain paukkuu lava... Mutta ei se oo niin justiisa. Loma ja kaikkea.
                                                        -Anuliina


Yhtään en muuten ole maalannut, olen vain lempustanut ympäriinsä ystävien kanssa. Semmosta tämä loma on. Lempustelua. Parhautta. Hihii. ♥

2 kommenttia:

  1. Raati kokoontuu päättämään voittajasta jo ensi viikon torstaina (5.03.), mutta tulos julistetaan vasta perjantaina 13.03. Mihinkähän ne tämän runsaan viikon tarvitsevat? Vieläkö ne tutkivat jotakin? Onko vielä sitten keskeneräisyyksiä (tekn. toteutus?) tai auki olevia kysymyksiä (taloudellinen toteutus?)?! Voisiko voittaja ihan viime tingassa vielä vaihtua? Kuunnellaanko nyt piippujen lähellä asuvien TUNNELIASUKKAIDEN mielipiteitä erityisen tarkasti, siis ennen lopullisen voittajan julistamista? Kun on saatu ne valmiiksi työstetyt ehdotukset viikon ajaksi julkisuuteen näkyviin?!

    Jännittävää! Toivottavasti TALOUS ei pääse sanelemaan tuomareiden mielipiteitä, se olisi liian helppo manipulointikeino ohjata päätös teknisesti helpoinmpaan ja taloudellisesti edullisimpaan ratkaisuun. Talous on ilmassa leijuva ja efemeraalinen asia, mutta PIIPPU merkitsee ympäristön seuraavaksi sadaksi vuodeksi. Sen esteettisen kestävyyden ja ympäristöistuvuuden on siis oltava paljon huimempaa luokkaa kuin sinne tänne keikkuvien talouskäppyröiden. Myös tekniikka joutuu tässä asiassa väistymään palveluspojan rooliin. Sijoitus kohdistuu ensisijaisesti YMPÄRISTÖESTETIIKKAAN osana Tampereen kaupunkirakennustaidetta. Päätös tulee antamaan tärkeän viestin, missä nyt mennään ja mitä tulevaisuudessa on (sieltä ylhäältä) odotettavissa.

    Akseli LEINOSEN "Saapumisen arvoitus" on ilmiselvää ROMANTIIKKAA (= sen kieli on emotionaalisesti vahvaa ja arkkityyppeihin pohjautuvaa "maagista realismia"), mutta eihän se nyt hyvänen aika sentään mitään "raunioromantiikkaa" ole, vaan aivan päinvastoin: voimallisesti ylös tulevaisuuteen kohotettu VIHERSORMI keskellä kirurgisen tarkasti puhdistettua ja autioitutettua asuinmaisemaa murskaavasti etenevän "laatukäytävän" varrella!

    Raunioiden romantiikka kyllä sijaitsee aivan muualla: siellä missä on graffiteja tiiliseinillä, outoja tulipaloja, "urban exploringia", kärkkyviä gryndereitä pyyhkäisemään koko homma sileäksi. Pian kai Tampellan piippukin on osa sitä "raunioiden romantiikkaa", joka Tampellasta kernaasti nähtäisiin siivottavan pois! Taina Myllyharju, ei pidä pilkata Tampereen vanhaa teollisuusperintöä, sillä se voi vielä kaatua päälle. Näköalattomuus (lue: silmälappuisuus) usein kostautuu. Kaikki mielenkiintoinen tapahtuu yleensä REUNOILLA, ei siellä missä fokus kulloinkin on.

    Akselin teos ei ole muoti. Se ei ole trendi. Se on ASENNE. Kun tämä tajutaan, on selvää että "Saapumisen arvoitus" voittaa kisan.

    Moron toimittaja voisi sen viikon aikana käydä kysymässä Orvokki Halmelalta, mitä piippua hän ikkunastaan siellä Armonkalliolla mieluiten katselisi. Sen kaadetun ison PIHAKOIVUN tyhjyyteen piirtämästä aukosta?

    Ja kaikki muutkin, näppäilkää mielipiteenne näistä korjatuista ja täydennetyistä piippuehdotuksista sen "odotusviikon" aikana kuuluviin. Sinne kaupungin ja Taidemuseon sivuille, jonne ne kuulemma tulevat esittelyyn...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, odotusviikon aikana toivottavasti tuleekin lautakuntalaisille palautetta piipuista. Meiltä "taviksilta" ja varsinkin lähiasukkailta.

      Melkein en malta enää odotella. Tuskin enää koskaanikinä odotan minkään piipun julkaisua yhtä malttamattomana. Tämä on taas yksi once in a lifetime experience. Niinku tämä koko tunnelikin. Ihan extremeä.
      Ellen nyt päätä muuttaa jonnekin...ja sinnekin sitten louhisivat tunnelin. En kuitenkaan usko sellaista tapahtuvan. :D

      Poista